aborygen Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 witam Panowie mam zamiar kupić autko bez tablic - przywiezione z Niemiec i mam pytanie: Musze wykupić tablice próbne w tym przypadku żeby zrobić przegląd ? oraz czy można na tych tablicach jeździć ?
YOGI3000 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Jeśli auto jest juz w PL i nie ma tablic to żeby zrobic przegląd to możesz auto zawieźć na lawecie. Żółte tablice na 5 dni kosztują ok 500zł, więc nie ma sensu kupować.
aborygen Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2013 tak, jest w PL no to trochę droga inwestycja jak na początek chyba sobie odpuszczę temat
mycha1236 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ja kopiłem swoja A4 z Niemiec bez tablic auto było w Polsce ja przyjacielem nim na kolach do domu na tablicach niemieckich ( jakichś przypadkowych ) , miałem oświadczenie ze auto zostało sprzedane bez tablic W rejestracji pojazdów płacisz 60 zł a nie 500zł za próbne tablice na 30 dni nie 5 i na tych tablicach robisz przegląd po 30 dniach idziesz normalnie rejestrujesz pojazd na normalna tablice i dowód 60 zł to nie majątek tym bardziej ze za te 60zł możesz miesiąc jeździć na dowodzie próbnym . Jechalem 240 km na niemieckich blachach choć nie powinienem , patrol policji zatrzymał mnie ale pościli wolno jak wyjaśniłem o co chodzi to tez są ludzie.
aborygen Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2013 o widzisz to nowe informację a powiedz mi te oświadczenie jest wypisane przez kogo ?
mycha1236 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Przez osobę która samochód do polski sprowadziła czyt. np. komis / handlarza itp.
aborygen Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2013 a jeżeli jest to osoba prywatna ? i kto wie czy nie ma umowy na połówkę - wtedy kaplica ?
mycha1236 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 raczej nie kaplica wydaje mi się ze osoba prywatna lub 2 właścicieli tez może to wystawić jeżeli tablice zostały zdane , napewno jest jakies wyjscie z tego
aborygen Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2013 ok muszę w poniedziałek zadzwonić do WK i popytać co i jak narka dzięki za info bo było przydatne pozdrówko Przemek
mycha1236 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 nie ma za co ja kupiłem od handlarza i on mi taka kartkę zwykła z napisem ze auto zostało sprzedane bez tablic podbił pieczątka , podpisał i to wystarczyło
YOGI3000 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ja kopiłem swoja A4 z Niemiec bez tablic auto było w Polsce ja przyjacielem nim na kolach do domu na tablicach niemieckich ( jakichś przypadkowych ) , miałem oświadczenie ze auto zostało sprzedane bez tablic W rejestracji pojazdów płacisz 60 zł a nie 500zł za próbne tablice na 30 dni nie 5 i na tych tablicach robisz przegląd po 30 dniach idziesz normalnie rejestrujesz pojazd na normalna tablice i dowód 60 zł to nie majątek tym bardziej ze za te 60zł możesz miesiąc jeździć na dowodzie próbnym . Jechalem 240 km na niemieckich blachach choć nie powinienem , patrol policji zatrzymał mnie ale pościli wolno jak wyjaśniłem o co chodzi to tez są ludzie. Ale po co to wszystko? Jeśli auto juz masz to tylko zawozisz je na przegląd, bez tablic. W US, UC i WK niepotrzebne. Po 2-3 dniach rejestrujesz i normalnie leganie jeździsz. nie ma za co ja kupiłem od handlarza i on mi taka kartkę zwykła z napisem ze auto zostało sprzedane bez tablic podbił pieczątka , podpisał i to wystarczyło A to po co?
Voo Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ja kupiłem auto sprowadzone z Belgi też bez tablic.Tzn tablice miał ale papierowe tylko po to żebym mógł dojechać do domu .Przegląd zrobił sprzedający,ale podejrzewam że auto nawet nie widziało stacji diagnostycznej . Też miałem wpisane na fakturze że auto przyjechało bez tablic,ale po co to nie wiem
sokal Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Od listopada 2012 obowiązuje przepis który mówi o tym że jeśli sprowadziłeś auto bez tablic to musisz najpierw dokonać w WK rejestracji czasowej (70zł za czerwone numery), wtedy na tych blachach jedziesz na przegląd, wyrejestrowujesz auto z blach tymczasowych i idziesz zarejestrować na normalne. Ot taki patencik na wyciągnięcie dodatkowych 70zł od podatnika... Ale o tym na forum było już kilkanaście razy...
YOGI3000 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Od listopada 2012 obowiązuje przepis który mówi o tym że jeśli sprowadziłeś auto bez tablic to musisz najpierw dokonać w WK rejestracji czasowej (70zł za czerwone numery), wtedy na tych blachach jedziesz na przegląd, wyrejestrowujesz auto z blach tymczasowych i idziesz zarejestrować na normalne. Ot taki patencik na wyciągnięcie dodatkowych 70zł od podatnika...Ale o tym na forum było już kilkanaście razy... Rzeczywiście wszedł taki chory przepis ...by żyło sie lepiej...
Kali S4 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kolego, dowiedz się w swoim WK czy musisz brać tablice próbne, bo jak to w naszym pięknym kraju bywa , co urząd to inna interpretacja przepisów, są urzędy gdzie wystarczy że napiszesz oświadczenie że auto wjechało na lawecie , są takie ze wystarczą tablice namazane flamastrem na kawałku tektury która od razu ląduje w koszu , a są oczywiście takie które z marszu każą wykupić próbne tablice za 70 zł
pandamix Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 jak samochód z Niemczech to wystarczą ich blachy bez znaczków i nie liczy się im że samochód tam jest wyrejestrowany ale masz blachy i tyle
Kali S4 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 kolego , teoretycznie masz rację, w praktyce czasami wygląda to inaczej , wszystko zależy od "widzimisię" urzędasa
Rekomendowane odpowiedzi