Klajtekkk21 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Witam Pisze w sprawie mojego kolegi, jego zonka ma audi a3 1.6 benzyne i strasznie zaczela falowac na obrotach, niemam pojecia co jest grane dlatego zwrocilem sie do was o pomoc. Sprawdzalem Vagiem bledy i pokazalo takie cos: 17549-obliczanie mocy - wartosc nieprawdopodobna 17698- czujnik temperatury silnika - sygnal za maly 16556- System zbyt bogaty Bede bardzo wdzieczny za pomoc. pozdrawiam
markie7 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Wydaje mi się, że to kwestia czujnika temp. cieczy. Po rozgrzaniu silnika tzw "ssanie" wciąż działa i podaje zbyt dużo paliwa i zalewa silnik. Pewnie jakiś spec od VAGa to potwierdzi i wystarczy wymiana czyjnika.
mackoa8 Opublikowano 7 Maja 2013 Opublikowano 7 Maja 2013 Witam, ja w swojej a4 b5 1.6 ADP z 1995r tez mialem problem z falujacymi obrotami i szarpaniem. Wymienilem swiece i kable, nic nie pomoglo. Sprawdzilem przplywomierz powietrza, latwo go sprawdzic wystarczy odpiac czujnik i sie przejechac. Przeplywomierz znajduje sie zaraz przy filtrze powietrza. U mnie szarpanie i falowanie ustapilo auto jechalo o wiele lepiej i tak jakby dostal wiecej mocy. Z tego co wiem to nie mozna jezdzic bez tego czujnika, ale sprawdzic jak najbardziej. Wymiana przeplywomierza pomogla, kupilem zamiennik za okolo 100zl dokladnie nie pamietam, auto jezdzi do tej pory. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi