Maxito Opublikowano 4 Maja 2013 Opublikowano 4 Maja 2013 Witam, ostatnio wymieniłem akumulator w swoim wozidełku. Po ośmiu latach przyszedł czas na wymianę więc zakupiłem sobie polecanego BOSCH S5 nacieszyłem się nim przez 7 dni dziś rano aku był tak padnięty że nawet nie dygnął. podłączyłem go pod prostownik na razie działa ale nie wróżę mu długiego żywota. Czy ktoś miał podobna przypadłość w swoich samochodach ? czy przyczyną może być sam aku , czy może jakaś inna przyczyna . dwa dni temu podłączyłem w samochodzie oświetlenie drzwi, oraz grzane siedzenia. Wydaje mi się że gdybym coś źle podłączył to albo by nie działało, lub gdyby robiło się gdzieś zwarcie to przecież bezpiecznik by się przepalił . Panowie czy macie jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny rozładowania czy od razu aku reklamować
bell23 Opublikowano 4 Maja 2013 Opublikowano 4 Maja 2013 podłącz się z multimetrem pod akumulator i sprawdź pobór prądu przez autko bedziesz wiedział czy to wina wady aku czy tez podłączeń w autku
Maxito Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Opublikowano 4 Maja 2013 podłącz się z multimetrem pod akumulator i sprawdź pobór prądu przez autko bedziesz wiedział czy to wina wady aku czy tez podłączeń w autku a jak to sprawdzić i co to za urządzenie
wesz82 Opublikowano 4 Maja 2013 Opublikowano 4 Maja 2013 Jedź do elektro niech sprawdzi czy prądu Ci nie pożera,może coś tam źle podłączyłeś.... Swoją drogą jak robisz krótkie trasy a odpalasz dużo"bajerów"to aku dostaje po pupie ale nie po 7 dniach:decayed:
sokal Opublikowano 4 Maja 2013 Opublikowano 4 Maja 2013 Sprawdź najpierw to co pomodziłeś, albo lepiej niech ktoś Ci sprawdzi skoro nie wiesz nawet co to multimetr Poza tym bateria jak bateria, jak ją pomęczysz i nie doładujesz to padnie, ile by nie kosztowała i jak nowa by nie była
wesz82 Opublikowano 4 Maja 2013 Opublikowano 4 Maja 2013 Sprawdź najpierw to co pomodziłeś, albo lepiej niech ktoś Ci sprawdzi skoro nie wiesz nawet co to multimetr Poza tym bateria jak bateria, jak ją pomęczysz i nie doładujesz to padnie, ile by nie kosztowała i jak nowa by nie była Ale nie po 7 dniach... Musi pożerać prąd nie ba bata...
Maxito Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Opublikowano 5 Maja 2013 Posprawdzałem, pomierzyłem i jak narazie działa. Wydaje mi się że przyczyną było pozostawienie samochodu nie zamkniętego z kluczykiem w stacyjce, nie wiem czy zapłon był włączony czy nie bo teściu rano go próbował odpalić, ale było echo. aku pokazuje 12,78v przy o obrotach 2000rmp pokazuje 13,6v. przy wyłączonym i zamkniętym samochodem pobór znikomy. zobaczymy, teraz go pozostawię kilka dni w garażu bo wsiadam w służbowy więc będę mógł sprawdzić czy będę miał podobna sytuację.
Rekomendowane odpowiedzi