Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Płyta indukcyjna do kuchni - jakie garnki itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Koledzy, a może raczej Koleżanki, pomóżcie :hi:

Za chwilę zamontują mi w domu płytę indukcyjną a ja nadal nie mam garnków do niej :wallbash:

Poradźcie co kupić, bo już mam taki mętlik w głowie z tym wszystkim, że do garów nie mam już zdrowia.

Chciałbym jakiś zestaw 4-cześciowy (dwa garnki, rondelek i patelnię).

Muszą to być jakieś dobre gary i najlepiej jeszcze niedrogie (jakbym się w 500 zetach zmieścił, to byłbym szczęśliwy :naughty:).

:notworthy:

Wyczytałem w instrukcji obsługi, że garnki powinny mieć średnicę dna jak pola na płycie - jak bardzo mam się do tego dostosować? Brać miarkę i co do milimetra mierzyć przy zakupie?

Jakby ktoś mógł mi jeszcze polecić w Wawie (Targówek/Białołęka) kogoś z uprawnieniami do podłączenia tego cuda, to byłbym już w pełni happy.

Opublikowano

dobre gary to AMC :decayed: ino się nie zamkniesz w tej kwocie, ale jak lubisz dobrze zjeść, to warto :) (można na raty, nieźle co ? garnki :> )

http://www.pl.amc.info/

Opublikowano
  • Autor

Kurde, ale ja chciałem tylko zwykłe garnki do indukcji a tu jakieś znowu systemu i znowu czytać, czytać.. :wallbash:

Na gary jestem w stanie jakiegoś tysiąca wydać, ale jak popatrzyłem na alledrogo, to tam jakieś 20 cześciowe zestawy za pińcet sprzedają i już zgłupiałme całkowicie :disgust:

Opublikowano

Ja u siebie nie mam gazu w mieszkaniu, wiec tez mnie czeka indukcja. Ale zeby do tego specjalne gary kupowac, to nie wiedzialem :shocked:

Opublikowano

FLyer, możesz przecież "zwykła" ceramiczną....

Opublikowano

Ja u siebie nie mam gazu w mieszkaniu, wiec tez mnie czeka indukcja. Ale zeby do tego specjalne gary kupowac, to nie wiedzialem :shocked:

Trzeba trzeba.Całe ciepło jest wytwarzane w garnku :naughty:

Opublikowano

Nie, u mnie bedzie tez indukcja, juz postanowione :)

Opublikowano

przeciez indukcja dziala w ten sposób ze tam gdzie garnek polozysz to pod nim grzeje a nie obok wiec wielkosc denka nie ma znaczenia.no chyba ze cos nie czaje :mysli:

Opublikowano
  • Autor

przeciez indukcja dziala w ten sposób ze tam gdzie garnek polozysz to pod nim grzeje a nie obok wiec wielkosc denka nie ma znaczenia.no chyba ze cos nie czaje :mysli:

Niby tak, ale jak garnek będzie dopasowany to grzeje podobno najlepiej i najszybciej.

Ale jak postawisz za duży garnek, to podobno nie chce grzać ??? O ile dobrze wyczytałem w instrukcji :mysli:

Opublikowano

Korzystam z indukcji od łądnych paru lat. Teraz w nowym domu , za Chiny Ludowe nie złożę indukcji. Przy obecnej technologii płyt elektrycznych których studzenie jest bardzo szybkie. Dlaczego? No własnie dlatego, że biegałam jak walnięta po sklepach z garami, przyczepiałam do spodu mały magnesik i jak magnesik łapał tzn że gar nadaje się do indukcyjnej. Kolejna wada gar o bardzo małej średnicy ( takie malutkie np 1/4 litra) wogóle nie nadają się do indukcji nawet jek magnes łapie, bo jest za mała powierzchnia dna i nie wytarza się pole.

1. Jak Ci zamontuję kuchenkę poproś o magnes, mają takie malutki i zabierasz go ze sobą w poszukiwani garów, co łapie magnes to się nadaje

2. Z mojego doświedczenia najlepsze gary do indukcji to najzyklejszy badziew aluminiowy, żade Zeptery czy jnne z podwójnym dnem- zwykłe aluminiowe kilka zł za stukę

3. Wszystkiego najlepszego życzę przy kupowaniu patelni np z Tefala, znalezienie takiej z grubszym dnem co łapie magnes graniczy z cudem

i to sie nazywa doswiadczenia życiowe :kox:

ps.wiec jak Brynia pisze.zastanów sie jeszcze nad kupnem :naughty:

Opublikowano

o brynia dobrze podsumowała, ja w domu mam zwykłą ceramiczną i nie mogę złego słowa powiedzieć.

A równiez nad indukcją się zastanawialismy..... Zresztą, pomierzcie sobie co najwięcej prądu zużywa w domu (jesli indukcja jest brana pod uwagę ze względu na prąd), wcale nie jest to płyta.

choć trudno przekonywać kogoś kto już zaplanował....

Opublikowano

nie do końca bo w indukcji grzeje pole magnetyczne i bez specjalnych garnków nie da się nic ugotować :decayed: - wystarczy przyłożyć magnes do spodu garnka i jak się przyczepi to będzie działał na płycie. Z tego co pamiętam Berghoff ma garnki do indukcji a firma nawet godna pollecenia - mam zresztą do ceramiki i chwale

Najlepsze jest, iż w pierwszych płytach ( może i teraz też) nie było ekranowania i jak była pod kuchenką szuflada z metalowymi sztućcami lub innymi rzeczami to się przyklejały do spodu płyty :polew:

Opublikowano
  • Autor

Płyta już kupiona, więc musi zostać :przebiegly:

Magnesik jakiś mam i...będę działał.

Znalazłem na jakimś forum, że w Ikei są garnki po 29 zeta (z takich mniejszych) i poodbno chodzą na indukcji - zobaczymy...

Opublikowano

ja polecam płytę indukcyjna, jest :kox:

garnek grzeje się tylko tam gdzie trzeba :> a nie cały razem z rączkami, płyta nie jest rozpalona do czerwoności, można ją śmiało delikatnie dotnąć po gotowaniu :)

poza tym żadnego specjalnego, nowego zestawu granków nie kupowaliśmy, zwykłe z IKEA

garnki, które wcześneij były używane za zwykłej kuchence gazowej, trzeba porzadnei specjalnym preparatem wyszorowac dno.

żadnej zwyżki w rachunakch za prąd też nie ma :good:

Opublikowano
  • Autor

No właśnie żonka dzisiaj wypatrzyła w Ikei jakąś nową wersję garnków do indukcji - 4 sztuki za 200 zeta :mysli:

Za taką kasę... trzeba je wypróbować.

Opublikowano

Też mam płytę i z garnkami ferromagnetycznymi był kłopot bo są drogie, ale są w Ikei, zestaw za 29 zł i po kłopocie. Wielkiego obiadu na nich nie ugotujesz, ale na początek są o.k. U mnie nie wypróbowałam jeszcze, bo się dopiero wprowadzam, ale u mojej koleżanki sprawują się bez zarzutu. Ja sobie chyba jeszcze kupię garnki Fisslera zestaw o nazwie Fiamma, bo można go myć w zmywarce i wkładać do piekarnika.