Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może ktoś z Was miał podobny problem.

Moja żona odziedziczyła po zmarłym ojcu samochód. Jako, że nie ma prawa jazdy ani zniżek OC auto chciałbym zarejestrować i ubezpieczyć na siebie.

W przypadku sprzedaży auta żona będzie musiała zapłacić podatek od sprzedaży a ja od zakupu.

Jak najlepiej rozwiązać taką sytuację?

Opublikowano
Być może ktoś z Was miał podobny problem.

Moja żona odziedziczyła po zmarłym ojcu samochód. Jako, że nie ma prawa jazdy ani zniżek OC auto chciałbym zarejestrować i ubezpieczyć na siebie.

W przypadku sprzedaży auta żona będzie musiała zapłacić podatek od sprzedaży a ja od zakupu.

Jak najlepiej rozwiązać taką sytuację?

Jako żona może zrobić Ci darowiznę a w pierwszej grupie nie ma podatku :wink:

Opublikowano

ok, ale przekazując darowiznę musisz być właścicielem. Czy nie będzie musiała rejestrować pojazdu na siebie, żeby później przekazać mi go jako darowiznę?

Jedynym dowodem posiadania pojazdu jest chyba dowód rejestracyjny.

Opublikowano
ok, ale przekazując darowiznę musisz być właścicielem. Czy nie będzie musiała rejestrować pojazdu na siebie, żeby później przekazać mi go jako darowiznę?

Jedynym dowodem posiadania pojazdu jest chyba dowód rejestracyjny.

Musisz się dowiedzieć w wydziale komunikacji czy testament albo dokument świadczący o spadku wystarczy. Jeżeli nie to mus zarejestrować na siebie.

Opublikowano

ale macie roblem, zrobcie normalnie umowe sprzedazy z dziadkiem z data przed smiercia a kupujacemu jak wyjda odsetki za nie przerejstrowany samochod wczasie doplacicie, groszowe sprawy

Opublikowano
ale macie roblem, zrobcie normalnie umowe sprzedazy z dziadkiem z data przed smiercia a kupujacemu jak wyjda odsetki za nie przerejstrowany samochod wczasie doplacicie, groszowe sprawy

Tak zrobił znajomy z niedoszłym teściem.. dostał jakąś karę administracyjną 3 k :decayed:

---------- Post dopisany at 13:18 ---------- Poprzedni post napisany at 13:17 ----------

Jest jeszcze jedno rozwiązanie a mianowicie na podstawie dokumentu spadkowego zróbcie umowę darowizny i Ty Szpecu idź rejestrować.

Opublikowano

Tak zrobił znajomy z niedoszłym teściem.. dostał jakąś karę administracyjną 3 k :decayed:

---------- Post dopisany at 13:18 ---------- Poprzedni post napisany at 13:17 ----------

Jest jeszcze jedno rozwiązanie a mianowicie na podstawie dokumentu spadkowego zróbcie umowę darowizny i Ty Szpecu idź rejestrować.

hmmm dziwna sprawa, a za do dokladnie ta kara ?

Opublikowano

hmmm dziwna sprawa, a za do dokladnie ta kara ?

nie wiem dokładnie za co ponieważ nie wnikałem

Opublikowano

czy to nie jest przestępstwo? a czy nie jest też przestępstwem/wykroczeniem nakłanianie/doradzanie do złamania prawa ?

a czy nie jest konfidentstwem pisanie takich rzeczy??

czy to nie jest przestępstwo? a czy nie jest też przestępstwem/wykroczeniem nakłanianie/doradzanie do złamania prawa ?

a czy nie jest konfidentstwem pisanie takich rzeczy??

serio pytam, nie znam się na prawie a szkoda aby ktoś nieświadomie skorzystał z rady, która może nie być zgodna z prawem i jeszcze nie daj boże ponieść jakieś konsekwencje.

P.S. pomijając fakt, że takie doradzanie bez dodania informacji o tym, że może to być niezgodne z prawem świadczą tylko o głęboko zakorzenionym cebulacko-polskim systemem wartości "tu jest polska, kto nie kombinuje ten nie żyje".

pozdrawiam gorąco!

Opublikowano

"tu jest polska, kto nie kombinuje ten nie żyje"

kolego musze cie oswiecic- to niestety prawda i teraz bedzie juz tylko gorzej...

Opublikowano

Rejestrujesz na starą i siebie

Za pol roku sprzedajesz i z glowy

Opublikowano

Robisz normalny spadek - Żona zostaje właścicielem, a przy rejestracji wyraża zgodę na dopisanie Ciebie jako współwłaściciela i w dowodzie widniejecie razem, czyli Twoje zniżki do ubezpieczenie + jakaś pewnie zwyżka za brak historii ubezpieczeniowej Żony.

Upewnij się w wydziale komunikacji, bo było to możliwe kilka lat temu.