Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Biały dym z rur przy dodawaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!! Moje Audi A4 2.0TDI BRD kupilem 3m-c temu i juz wtedy widziałem ze troche dymi. Ok 2 tyg temu wyrzuciłem DPF-a i wtedy zaczął dymić jeszcze mocniej :/ Dodam ze na akcji serwisowej wymienilem 3 wtryski jeszcze jeden mam do wymiany ( nie działa prawidłowo) poza tym nie ma zadnych blędow po podłaczeniu pod kompa. Gdzie mozna szukac przyczyny?? Bede wdzieczny za wszystkie pomysly.

---------- Post dopisany 19-05-2013 at 00:06 ---------- Poprzedni post napisany 16-05-2013 at 23:46 ----------

chciałbym tylko dodac ze spalanie tez mam niestety duze... w miescie srednie wychodzi ok 12l przy zmienianiu biegow ok 2000rpm :/

Opublikowano

DPF filtruje spaliny z sadzy i innych cząstek stałych, wiec nie dziw się że jak go wyciąłeś to dymi bardziej :decayed:

Chyba Twoje auto ma sporo nalatane, zrób pełną diagnostykę silnika, bo spalanie które podajesz wykracza lekko ponad normę nawet w BRD :naughty:

P.S. DPF wyłączony w sofcie ?

Opublikowano

Miałem kiedyś biały dym z rurki i okazalo sie że to była przyczyna kiepskiego paliwa -

Zawsze tankuje na jednej stacji paliw - ale niekiedy w trasie trzeba dodatkowac na tym co się trafi awaryjnie no i wyszły potem problemy .

Wyglądalo to tak , że paliwo chrzczone silnik nieprzepalił w całości i wlewał ok 20% do komory silnika , efekt był taki

że mialem stan OLEJU w silniku większy o ok 80% i wtedy zaczął pluć z rury białym dymem :kox:

Nie twierdę że u ciebie też może być taka sytuacja ,ale dla pewności sprawdź poziom Oleju w silniku .

Opublikowano
  • Autor

Jutro sprawdze olej, DPF Wywalony i wyłączony w sofcie, nowe poduszki pod silnikiem

Dzisiaj pojawiła sie ikonka blędu silnika. Objawy (telepie buda, dym z rur przy dodawaniu gazu i spalanie ok 12l po miescie przy spokojnej jezdzie) o wiele większe na zimnym silniku niz na rozgrzanym

Opublikowano

Nie chcę Cię straszyć ale czy czuć w spalinach olej ? Jeśli tak to sprawdź koniecznie czy turbina nie puszcza oleju. Dzisiaj niestety spotkał mnie taki przypadek, z tym że auto kopciło na siwo (tumany dymu).

Opublikowano
auto kopciło na siwo (tumany dymu).

Jak silnik TDI kopci na czarno to jest spoko ale jeśli kopci na siwo-biało to amen bo w najlepszym przypadku kąt wtrysku lub kąt synchronizacji jest źle ustawiony albo klapa dławiąca/gasząca jest przycięta w pozycji przymkniętej ale (tylko w najlepszym przypadku) :thumbdown:

Opublikowano
auto kopciło na siwo (tumany dymu).

Jak silnik TDI kopci na czarno to jest spoko ale jeśli kopci na siwo-biało to amen bo w najlepszym przypadku kąt wtrysku lub kąt synchronizacji jest źle ustawiony albo klapa dławiąca/gasząca jest przycięta w pozycji przymkniętej ale (tylko w najlepszym przypadku) :thumbdown:

Jezeli przyczyną wyrzucenia DPF był zapychający się filtr, toprawdopodobnie turbo juz wtedy puszczało olej. Wyciągnij turbo i sprawdź. Póki turbo pompuje możesz wykonać jego regenerację. Jeżeli któryś z wirników dotknie obudowy, to wtedy tylko turbo z nową korą

Opublikowano

Sztomel podał Ci najlepsze przypadki sprawdz zbiorniczek wyrównawczy - kolor płynu oraz czy go nie ubywa.

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli turbo puszcza olej to powinno byc go coraz wiecej przy sprawdzaniu poziomu oleju w silniku tak??

Opublikowano

jak turbo puszcza olej to ląduje w rurze wydechowej i wtedy mamy jasny dymek...

Opublikowano
jak turbo puszcza olej to ląduje w rurze wydechowej i wtedy mamy jasny dymek...

dokładnie