Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Glosnie hamulce z tylu - tarcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z hamulcami z tylu , poniewaz przy hamowaniu slychac glosne tarcie jakby skonczyly sie klocki. Takie tarcie pojawilo sie kilka dni temu , bylem u mechanika niby wyczyscil zaciski i zmienil kolcki ( kolcki na 100% nowe bo widac :) ) ale na drugi dzien to samo. Dzownilem do niego to powiedzial , ze mam zajechane tarcze i klocki musza sie dotrzec do tarczy i dlatego taki odglos. Co wy na to ?

Opublikowano

Zrob zdjecie zobscxymy jak to wygląda

Opublikowano

Jak masz możliwość to zobacz w jakim stanie są tarcze, czy są wżery, a na koniec zmierz grubość tarcz (powierzchni hamującej)

Opublikowano
  • Autor

20130520_153844.jpg

to zdjecie moich tarczy... wiem ze nie wygldaj dobrze , ale czy przez to moze tak trzec przy hamowaniu ?

Opublikowano

Na foto widać, że chociaż klocki mają jeszcze dużo przed sobą to nie trą pełną powierzchnią o tarczę. Klocków nie da się źle założyć więc pewnie coś z tarczą.

Opublikowano

Mechanik założył Ci nowe klocki na takie tarcze i stwierdził że musi trzeć zanim się nowe klocki nie dotrą do zjebanych tarcz?

Dlatego nie jeżdżę do mechaników... :facepalm:

Bez urazy dla nielicznych wyjątków :wink:

Opublikowano

Te tarcze z takimi wżerami są chyba do wymiany niestety, klocki będą miały problem dotrzeć te tarcze, jak jest rdza to będzie zawsze szurający dźwięk, dodatkowo trzeba sprawdzić w jakim stanie są prowadnice bo może się okazać że mechanik ich nie ruszył.

Opublikowano
http://s16.postimg.org/680cde09t/20130520_153844.jpg

to zdjecie moich tarczy... wiem ze nie wygldaj dobrze , ale czy przez to moze tak trzec przy hamowaniu ?

Sprawdź grubość tarcz , jeśli powyżej 9mm to:

Tarcze daj do przetoczenia albo tarcza z papierem ściernym na szlifierek i zedrzyj ta rdze , bo klocek nigdy ci się nie dotrze do tej tarczy.

A klocka prze równaj na płaskiej powierzchni na papierze ściernym.

W ostateczności wymiana całego kompletu , tarcza i klocek.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki koledzy za pomoc . Dzisiaj rozebralem zacisk i okazalo sie ze mechanik 1 klocek zalozyl strona metalowa do tarczy :)

Tarcza wytarla sie od wewnatrz i kolocek rowniez.

Czy kolocki od wewnatrz maja jakies wypustki aby tloczek sie nie krecil ? Bo w tloczku sa takie wpusty i nie wiem czy nie powinny o kolocek sie haczyc.

Opublikowano
Dzieki koledzy za pomoc . Dzisiaj rozebralem zacisk i okazalo sie ze mechanik 1 klocek zalozyl strona metalowa do tarczy :)

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Opublikowano

co to za mechanik :facepalm: jedź z reklamacją za zniszczoną tarczę i klocek

Opublikowano

Wypusty w tłoczku masz do takiej machinki do wciskania tłoczków