tumax Opublikowano 31 Maja 2013 Opublikowano 31 Maja 2013 Pacjent: Audi A4 B6 1,8T BFB 2002 r. Opis problemu: Świeci się kontrolka CHECK. Po podłączeniu do komputera jawi się "błąd czujnika temperatury cieczy chłodzącej - zbyt wysokie napięcie". Błąd można skasować. Gaśnie wtedy kontrolka CHECK. Po jakimś czasie (nieraz dzień, nieraz dwa, nieraz po 400 km - nie ma reguły) zapala się na nowo. Często przy odpaleniu zimnego auta (niezależnie czy CHECK jest "zgaszony") załącza się wentylator i kręci się przez około minutę (klima, nawiewy itp. włączone/wyłączone - nie ma to znaczenia). Wymieniłem termostat z obudową i czujnikiem temperatury-2 piny (cały zespół pod kolektorem ssącym). CHECK zgasł, natomiast błąd został. Skasowałem błąd komputerem. Po przejechaniu 10 km błąd pojawił się na nowo (bez kontrolki CHECK), po kolejnych 3 kilometrach zapaliła się ta wredna żółta lampka. Nadmienię, że przy wymianie był odłączany akumulator i przepustnica. Adaptacja przepustnicy nie została zrobiona (a chyba powinna). Auto nagrzewa się normalnie, trzyma ciepło i dobrze wskazuje temperaturę. Spalanie w normie. Dynamika (przy błędzie) delikatnie pogorszona (po skasowaniu błędu zasuwa jak "ta lala"). W czym może być problem? Może wymieniłem nie ten czujnik? Może to wina braku adaptacji przepustnicy? Może zepsuło się coś innego? Proszę o rozsądną pomoc. PS. Instalacja przejrzana - jest OK. Czujnik jest z OE.
edekxp Opublikowano 1 Czerwca 2013 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Oczywiście wymieniłeś termostat z grzałką elektryczną w nim a nie czujnikiem temperatury Czujnik temperatury jest z tyłu silnika na 100% masz uwalony Jest tu: i wyglada tak
tumax Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2013 Dziękuję za zainteresowanie tematem. Podłączyłem taki lepciejszy tester diagnostyczny. Pokazuje błąd czujnika temperatury G62. Parametr temperatury stoi na -47*C. Wymienię ten czujnik i dam znać.
Rekomendowane odpowiedzi