Opublikowano 28 Czerwca 201313 l Witam kolegów forumowiczów. mam otóż podobny problem -klekotania z tyłu silnika. występuje ono na rozgrzanym silniku po dłuższym postoju na wolnych obrotach,po przygazowaniu uspokaja sie na ok.1min.i z powrotem zaczyna. pokrywe zdejmowałem-łańcuszek napiety jak bycze j... napinacz mogę wcisnąć ok2-3mm.przetarć na osłonie brak. w warsztacie powiedziano mi żę to napinacz,ale cena 450zł. -ten z czujnikiem cisnienia oleju. dodam ze auto kupiłem sprowadzane,olej zalałem castrol magnatek 10w40. a stary olej był czarny,i na pokrywie dużo nagaru.-to chyba ktoś coś dolewał? i nie wiem od czego zacząć? pewnie od zmierzenia ciśnienia i mycia smoka?czy może olej nie taki? witam ponownie zmierzyłem dziś cisnienie na rozgrzanym silniku 90st. na biegu jałowym 1,6 bar przy 3000 -5bar. wydaje mi sie że OK. I chyba zaczne od mycia smoka. i wymiany szklanek,może ktoś mi podać nr. katalogowy szklanek?? do tego silnika
Opublikowano 28 Czerwca 201313 l Noel274, patrze że borykamy się z podobnym problemem.Zmierz ciśnienie oleju.U mnie ciśnienie i napinacz jest okej, podejrzenia padają na szklanki.Forumowicze jak sprawdzić która szklanka styka bez jej wyjmowania ?
Opublikowano 28 Czerwca 201313 l najpierw cisnienie oleju potem pompa oleju do czyszczenia olej oczywiscie 5w-40 lub 0w-30
Opublikowano 29 Czerwca 201313 l Autor najpierw cisnienie olejupotem pompa oleju do czyszczenia olej oczywiscie 5w-40 lub 0w-30 no ok u mnie okazuje się że jadnak smok jest czyściutki i nie jest zatkany , a skoro uważacie koledzy że to klekotanie jest tylko kiedy silnik dobrze się rozgrzeje to dlaczego tylko wtedy klekocze tam z okolic ostatniej szklanki lub napinacza a nie klekocze jak jest zimny , nie mogę tego pojąć
Opublikowano 3 Lipca 201313 l Sprawdziłem w swoim ADR ciśnienie oleju i jest 1,0 bara. Czy nie jest za niskie?
Opublikowano 3 Lipca 201313 l zamieściłem przecież tabelkę ciśnienie masz minimalne, możliwe że smok masz brudny może warto było by go przeczyścić
Opublikowano 3 Lipca 201313 l Sprawdziłem w swoim ADR ciśnienie oleju i jest 1,0 bara.Czy nie jest za niskie? 1bar to cisnienie minimalne powinno byc 2-2,5 bar-a do 3,5 bar-a
Opublikowano 3 Lipca 201313 l Autor no właśnie samo czyszczenie smoka nic nie pomogło lecz pytanie moje nr 2 to jak zmierzyc ciśnienie tzn czym i gdzie się wpinać aby dokonać pomiaru
Opublikowano 3 Lipca 201313 l ciśnienie mierzysz wpinając specjalny manometr w miejsce czujnika oleju
Opublikowano 3 Lipca 201313 l Autor czujnik oleju znajduje się jak myślę w tylnej części silnika jest tam wkręcony czujnik do którego przypiety jest kabel 4 pinowy a ten specjalny manometr jak wygląda mozna prosić jakieś foto
Opublikowano 4 Lipca 201313 l Witam, ten sam silnik, ADR, ten sam problem, u mnie już dłuższy czas klekotanie po rozgrzaniu, a na wolnych obrotach podczas jazdy miganie kontrolki oleju, po przygazowaniu przestało migać. Napinacz okazał się w porządku (wymieniany 3 lata temu). Teraz mechanik zmierzył ciśnienie na wale i okazało się bardzo niskie, dużo mniej niż 1 bar, także porozbierał, do wymiany uszczelniacze i szlif wału Generalnie, z podobnych przypadków o których słyszałem, zazwyczaj winna jest pompa oleju.
Opublikowano 5 Lipca 201313 l ... więc zacznę od czyszczenia smoka i ewentualnej wymiany pompy oleju. Mam nadzieję, że wystarczy:) Dzięki
Opublikowano 11 Lipca 201312 l Miałem dokładnie to samo, okazało się, że nie była walnięta pompa oleju jak przypuszczałem a tylko zawór w pompie regulujący ciśnienie oleju (zawieszał się w otwartej pozycji). Niestety nie da się wymienić samego zaworu bo jest on zakuty tam na stałe, więc i tak trzeba było wymienić całą pompę. Koszt nie duży ale roboty masa. Robiłem to sam i zajęło mi to ok. 6h najgorzej w ADR jest zdjąć miskę.
Opublikowano 17 Lipca 201312 l Witam.Przyczyna mojego klekotanie była 1 zużyta szklanka na zaworze ssącym.Zmieniłem 5 szklanek na czwartym cylindrze, przy okazji rozrząd paski itp. Póki co problem ucichł.Pozdrawiam!
Opublikowano 18 Lipca 201312 l witam mógłbyś podać mi namiary na sklep(strona np.) ,lub nr.katalogowy szklanek . z góry dzięki
Opublikowano 18 Lipca 201312 l Zawór ssący (średn.24mm, wys.24mm- 12 sztuk szklanek zawór wydechowy(średn.33.5mm, wys.26mm)-8 sztuk szklanek. Firma 'ina' .Nie kupuj tylko jakis tanich.Wszystko kupiłem w intercarsie.
Opublikowano 24 Lipca 201312 l Witam forumowiczów, w załączonej wcześniej tabeli nie ma silnikna ARG, ktoś się orientuję czy ciśnienie dla tego motoru ma być takie samo jak dla ADR? Dziś zrobiłem u siebie pomiar i wyszło na rozgrzanym silniku 1.0 bar na jałowym i max 2,5 bara w zakresie 2500-4500 obrotów, więcej nie kręciłem. Pomiar robiłem bo powyżej 2000 rpm jak schodzi z obrotów łańcuch trze o obudowę i rzęzi, dzieję się tak tylko na ciepłym silniku. Napinacz(a dokładniej nastawnik) i łańcuch wymieniałem jakieś 14000 km temu przy okazji wymiany rozrządu, kilka dni temu nagle zaczęło rzęzić(stało się to od razu po wywaleniu kata i wstawieniu tłumika-nie rurki lub strumienicy, ale to chyba przypadek?). Olej świeżo zmieniony Mobil 10w40. Najgorsze jest to że zaczęło rzęzić przed wyjazdem, gdzie musiałem zrobić 1200km i teraz się boję czy nie przytarłem silnika jak pół trasy przejechałem ze średnią prędkośćią 150 km/h i:( Doradźcie proszę czy lepiej czyścić oryginalną pompę czy od razu wymieniać, i co sądzicie o pompie MILE? ---------- Post dopisany at 22:59 ---------- Poprzedni post napisany at 22:57 ---------- P.S. Szklanki w zasadzie nie stukają, czasami tylko jak jest ciepły i odpalę po krótkiej przerwie to wtedy, jak przegazuję to cisza.
Opublikowano 25 Lipca 201312 l ciśnienie powinno być takie jak przy ADR te oznaczenia to chyba tylko chodziło o lata produkcji ale konstrukcyjnie chyba się nie różnią Patrz jak ADR ma i powinno być git Czyli ciśnienie masz za niskie czyszczenie smoka cię czeka