Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klekotanie jakby zaworów rano po odpaleniu i po dobrym rozgrzaniu silnika 1,8 125 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów forumowiczów. mam otóż podobny problem -klekotania z tyłu silnika. występuje ono na rozgrzanym silniku po dłuższym postoju na wolnych obrotach,po przygazowaniu uspokaja sie na ok.1min.i z powrotem zaczyna. pokrywe zdejmowałem-łańcuszek napiety jak bycze j... napinacz mogę wcisnąć ok2-3mm.przetarć na osłonie brak. w warsztacie powiedziano mi żę to napinacz,ale cena 450zł. -ten z czujnikiem cisnienia oleju. dodam ze auto kupiłem sprowadzane,olej zalałem castrol magnatek 10w40. a stary olej był czarny,i na pokrywie dużo nagaru.-to chyba ktoś coś dolewał? i nie wiem od czego zacząć? pewnie od zmierzenia ciśnienia i mycia smoka?czy może olej nie taki?

witam ponownie zmierzyłem dziś cisnienie na rozgrzanym silniku 90st. na biegu jałowym 1,6 bar przy 3000 -5bar. wydaje mi sie że OK. I chyba zaczne od mycia smoka. i wymiany szklanek,może ktoś mi podać nr. katalogowy szklanek?? do tego silnika

Opublikowano

Noel274, patrze że borykamy się z podobnym problemem.Zmierz ciśnienie oleju.U mnie ciśnienie i napinacz jest okej, podejrzenia padają na szklanki.Forumowicze jak sprawdzić która szklanka styka bez jej wyjmowania ?

Opublikowano

najpierw cisnienie oleju

potem pompa oleju do czyszczenia

olej oczywiscie 5w-40 lub 0w-30

Opublikowano
  • Autor
najpierw cisnienie oleju

potem pompa oleju do czyszczenia

olej oczywiscie 5w-40 lub 0w-30

no ok u mnie okazuje się że jadnak smok jest czyściutki i nie jest zatkany , a skoro uważacie koledzy że to klekotanie jest tylko kiedy silnik dobrze się rozgrzeje to dlaczego tylko wtedy klekocze tam z okolic ostatniej szklanki lub napinacza a nie klekocze jak jest zimny , nie mogę tego pojąć

Opublikowano

A co z cisnieniem oleju ?

Opublikowano

Sprawdziłem w swoim ADR ciśnienie oleju i jest 1,0 bara.

Czy nie jest za niskie?

Opublikowano

zamieściłem przecież tabelkę :P ciśnienie masz minimalne, możliwe że smok masz brudny może warto było by go przeczyścić :)

Opublikowano
Sprawdziłem w swoim ADR ciśnienie oleju i jest 1,0 bara.

Czy nie jest za niskie?

1bar to cisnienie minimalne

powinno byc 2-2,5 bar-a do 3,5 bar-a

Opublikowano
  • Autor

no właśnie samo czyszczenie smoka nic nie pomogło lecz pytanie moje nr 2 to jak zmierzyc ciśnienie tzn czym i gdzie się wpinać aby dokonać pomiaru

Opublikowano

ciśnienie mierzysz wpinając specjalny manometr w miejsce czujnika oleju :)

Opublikowano
  • Autor

czujnik oleju znajduje się jak myślę w tylnej części silnika jest tam wkręcony czujnik do którego przypiety jest kabel 4 pinowy a ten specjalny manometr jak wygląda mozna prosić jakieś foto

Opublikowano

Czujnik masz w podstawie filtra oleju

Opublikowano

Witam,

ten sam silnik, ADR, ten sam problem, u mnie już dłuższy czas klekotanie po rozgrzaniu, a na wolnych obrotach podczas jazdy miganie kontrolki oleju, po przygazowaniu przestało migać. Napinacz okazał się w porządku (wymieniany 3 lata temu). Teraz mechanik zmierzył ciśnienie na wale i okazało się bardzo niskie, dużo mniej niż 1 bar, także porozbierał, do wymiany uszczelniacze i szlif wału :facepalm:

Generalnie, z podobnych przypadków o których słyszałem, zazwyczaj winna jest pompa oleju.

Opublikowano

... więc zacznę od czyszczenia smoka i ewentualnej wymiany pompy oleju. Mam nadzieję, że wystarczy:)

Dzięki

Opublikowano

Miałem dokładnie to samo, okazało się, że nie była walnięta pompa oleju jak przypuszczałem a tylko zawór w pompie regulujący ciśnienie oleju (zawieszał się w otwartej pozycji). Niestety nie da się wymienić samego zaworu bo jest on zakuty tam na stałe, więc i tak trzeba było wymienić całą pompę. Koszt nie duży ale roboty masa. Robiłem to sam i zajęło mi to ok. 6h :shock3: najgorzej w ADR jest zdjąć miskę.

Opublikowano

Witam.Przyczyna mojego klekotanie była 1 zużyta szklanka na zaworze ssącym.Zmieniłem 5 szklanek na czwartym cylindrze, przy okazji rozrząd paski itp. Póki co problem ucichł.Pozdrawiam!

Opublikowano

witam mógłbyś podać mi namiary na sklep(strona np.) ,lub nr.katalogowy szklanek . z góry dzięki

Opublikowano

Zawór ssący (średn.24mm, wys.24mm- 12 sztuk szklanek

zawór wydechowy(średn.33.5mm, wys.26mm)-8 sztuk szklanek.

Firma 'ina' .Nie kupuj tylko jakis tanich.Wszystko kupiłem w intercarsie.

Opublikowano

Witam forumowiczów, w załączonej wcześniej tabeli nie ma silnikna ARG, ktoś się orientuję czy ciśnienie dla tego motoru ma być takie samo jak dla ADR?

Dziś zrobiłem u siebie pomiar i wyszło na rozgrzanym silniku 1.0 bar na jałowym i max 2,5 bara w zakresie 2500-4500 obrotów, więcej nie kręciłem.

Pomiar robiłem bo powyżej 2000 rpm jak schodzi z obrotów łańcuch trze o obudowę i rzęzi, dzieję się tak tylko na ciepłym silniku.

Napinacz(a dokładniej nastawnik) i łańcuch wymieniałem jakieś 14000 km temu przy okazji wymiany rozrządu, kilka dni temu nagle zaczęło rzęzić(stało się to od razu po wywaleniu kata i wstawieniu tłumika-nie rurki lub strumienicy, ale to chyba przypadek?). Olej świeżo zmieniony Mobil 10w40.

Najgorsze jest to że zaczęło rzęzić przed wyjazdem, gdzie musiałem zrobić 1200km i teraz się boję czy nie przytarłem silnika jak pół trasy przejechałem ze średnią prędkośćią 150 km/h i:(

Doradźcie proszę czy lepiej czyścić oryginalną pompę czy od razu wymieniać, i co sądzicie o pompie MILE?

---------- Post dopisany at 22:59 ---------- Poprzedni post napisany at 22:57 ----------

P.S.

Szklanki w zasadzie nie stukają, czasami tylko jak jest ciepły i odpalę po krótkiej przerwie to wtedy, jak przegazuję to cisza.

Opublikowano

ciśnienie powinno być takie jak przy ADR te oznaczenia to chyba tylko chodziło o lata produkcji ale konstrukcyjnie chyba się nie różnią :) Patrz jak ADR ma i powinno być git :) Czyli ciśnienie masz za niskie czyszczenie smoka cię czeka :)