Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Automatyczna wentylacja w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Automatyczna wentylacja B6/B7

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/80015-all-b6b7-uklad-kontroli-cisnienia-w-oponach/#entry1305927

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/106226-montaz-i-dzialanie-webasto-diesel-19-20-tdi-all-b6b7/?p=1611998#entry1611998

h67t.jpg

Zainspirowany informacją jaką znalazłem na forum w wątku kolegi turzol, postanowiłem zgłębić temat Automatycznej wentylacji i opisać temat dla potomnych.

Automatyczna wentylacja umożliwia ustawienie na określoną godzinę przewietrzania auta (włączenie nawiewów, klimatronika). Funkcja przydatna szczególnie latem, gdy auto stoi na słońcu i w środku robi się strasznie gorąco. Załóżmy wychodzimy codziennie z pracy o godzinie 16.00, więc ustawiamy wietrzenie na 15.30, czas trwania 30min i auto wita nas dużo chłodniejsze :naughty:

Co nam będzie potrzebne:
- oczywiście VAG do kodowania
- w B6 przycisk Menu przy zapalniczce, w B7 da się menu uruchomić z manetki FIS
- dwa browarki :decayed:

Kodowanie:
1. Zegary (Instrument cluster)
Adaptacja -> Kanał 18 -> Zmieniamy wartość na 3 (zamontowana tylko wentylacja pomocnicza)

Adaptacja -> Kanał 61 -> Do wartości jaką mamy dodajemy + 32768 (moja wartość + 32768)

2. Klimatronik
Adaptacja -> Kanał 6-> Zmieniamy wartość na 1

i to wszystko, jedyny minus że pojawi się błąd w klimatroniku i zegarach o braku komunikacji z dodatkowym modułem wentylacji, ale w niczym to nie przeszkadza.

Po wejściu w menu powinna pojawić się dodatkowa opcja Aux. Ventilat. Możemy ustawić 3 różne czasy włączania automatycznego. Jest też opcja Ventilat. on, dmucha powietrzem przez około 15 minut po zamknięciu auta. Powodzenia :hi:

4fbg.jpg

h67t.jpg

rj4b.jpg

Edytowane przez biggman

Opublikowano

Tu macie tematy jak zamontować PANEL w tunelu środkowym B6 B7 oraz podłaczenie jego :wink:

===> http://a4-klub.pl/index.php?/topic/106226-montaz-i-dzialanie-webasto-diesel-19-20-tdi-all-b6b7/?p=1611998#entry1611998

===> http://a4-klub.pl/index.php?/topic/80015-all-b6b7-uklad-kontroli-cisnienia-w-oponach/#entry1305927

Pin 1 (panel) przycisk MENU -> Pin 8 (niebieska 32-pinowa kostka w zegarach)
Pin 4 (panel) zasilanie iluminacji panelu -> pin 17 (zielona 32-pinowa kostka w zegarach, będzie już obsadzony - mostek)
Pin 6 (panel) obrót pokrętła w lewo -> pin 12 (niebieska 32-pinowa kostka w zegarach)
Pin 7 (panel) obrót pokrętła w prawo -> pin 28 (niebieska 32-pinowa kostka w zegarach)
Pin 8 (panel) ENTER, naciśnięcie pokrętła -> pin 25 (niebieska 32-pinowa kostka w zegarach)
Pin 9 (panel) zasilanie -> bezpiecznik S5 10A (będzie już obsadzony, mostek na przewodzie czarno/czerwonym)
Pin 10 (panel) masa panelu i jego iluminacji -> dowolna ale fabrycznie zalecają wpiąć się w pin 32 (niebieska 32-pinowa kostka w zegarach, będzie już obsadzona – mostek)

Kliknij tutaj aby zobaczyć oryginalny obraz 1001x595px.
MENUcircuit.JPG

Zaczynamy od wyjęcia radia/RNS-E przy pomocy kluczy „wyjmaków”

KEY_RNS-E.jpg

Panel klimatyzacji da się teraz wysunąć bez problemu – odłączamy jego okablowanie
KEY_climatronic.jpg

Ściągamy górną ramkę...
KEY_frame.jpg

...i na wszelki wypadek szufladkę/przełączniki i uchwyt kubka
KEY_cupholder.jpg

Teraz tylna popielniczka...
KEY_cigrear.jpg

...i podłokietnik.
KEY_armrest.jpg

Popielniczka z przodu
KEY_cigfront.jpg

Ramka skrzyni biegów – w automacie wyjmujemy ramkę całkowicie. W przypadku manuala nie ma takie potrzeby – wystarczy odpiąć ramkę i obrócić ją wraz z mieszkiem przodem do góry (pozwoli to na ściągnięcie konsoli bez dodatkowego bawienia się w ponowne mocowanie mieszka do drążka zmiany biegów).
KEY_ramkabieg.jpg

Zanim zabierzemy się za tunel – został jeszcze uchwyt telefonu
KEY_telholder.jpg

Czas na część główną :)
KEY_console.jpg

Wszystkie śruby zaznaczone są na rysunku – boczne (w nogach) są zaślepione małymi plastikami. Troszkę kłopotu może sprawić pozbycie się elementu opisanego jako nr 5. Trzeba go podważyć a następnie odkręcić i wyciągnąć widełki znajdujące się pod nim (6). Po rozkręceniu pozostałych elementów pozostaje już tylko ściągnąć tunel (delikatne problemy będą w okolicach ręcznego – jego obudowa jest przymocowana do tunelu 2 kołkami (dacie radę ;)).

Jeśli posiadamy zapalniczkę w standardowej wersji (bez osłony) konieczna będzie jej wymiana – inaczej nie dopasujemy panelu MENU do konsoli. Szufladka jest przykręcana do tunelu od strony wewnętrznej

[porównanie zapalniczek]

Poniżej zaznaczone miejsce mocowania szufladki i fotka strzelona po montażu

mocowanieszuf.jpgnowazap.jpg

panelmenu.JPG

Włączanie i wyłączanie ogrzewania postojowego wentylacji postojowej

B6 2001-2005

Regulacja ogrzewania postojowego wentylacji postojowej w samochodach do modelu roku 2005 (stopniowe przestawianie) przebiega przy włączonym zapłonie poprzez przycisk obrotowy A w konsoli środkowej.
– Poprzez naciśnięcie przycisku B (przycisk MENU ) następuje przejście do menu początkowego systemu informowania kierowcy (FIS).
Obracając przycisk obrotowy A można wybrać żądaną funkcję.
- Naciskając przycisk obrotowy A można aktywować wybraną funkcję.
- Uruchamiając znajdujący się przed przyciskiem obrotowym A przycisk B ( MENU ) , można w każdej chwili powrócić do menu „ustawienia''

panelb6.png
panelmenu.jpg

link Bartka DIYa na temat panelu i zapalniczki http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=130039.30

B7 2004-2008

Regulacja ogrzewania postojowego / wentylacji postojowej w samochodach od modelu roku 2005 (stopniowe przestawienie) przebiega przy włączonym zapłonie poprzez przełączniki A i B w dźwigni wycieraczek w kolumnie kierownicy.

panelb7.png

W systemie informowania kierowcy (FIS) w obszarze A wyświetlona zostaje funkcja „Ogrzewanie / wentylacja“.
Używając przycisku obrotowego, można teraz poprzez różne funkcje systemu informowania kierowcy (FIS) wysterować ogrzewanie postojowe / wentylację postojową (włączanie i wyłączanie, ustawianie funkcji Timer itd.). Przestrzegać przy tym następujących zasad:
- Stawiając haczyk, można aktywować tylko jedną z funkcji „Ogrzewanie włączone“B, „Wentylacja włączona“ C lub „Timer“ D.
- Haczyk = tak (funkcja wybrana)
- Kratka = nie (funkcja niewybrana)
- Podczas obsługi ogrzewania postojowego wentylacji postojowej za pomocą funkcji „Timer“ D lub zdalnego sterowania radiowego, w samochodach z układem klimatyzacji jednostka obsługi i wskazań (komputera sterującego klimatyzacji Climatronic decyduje w zależności od ustawionej temperatury wymaganej i zmierzonej temperatury rzeczywistej, który tryb pracy ma zostać włączony, „Ogrzewanie postojowe“ czy „Wentylacja postojowa“. Funkcja ta może zostać wyłączona poprzez „Dopasowanie“ w jednostce obsługi i wskazań (komputera sterującego klimatyzacji Climatronic) .
- Podczas obsługi ogrzewania postojowego wentylacji postojowej za pomocą funkcji TIMER D lub zdalnego sterowania radiowego, w samochodach bez układu klimatyzacji (tylko ogrzewanie) aktywowany zostaje ostatnio włączany tryb pracy (ogrzewanie postojowe lub wentylacja postojowa). Ta funkcja w samochodach z układem klimatyzacji może być włączana poprzez „Dopasowanie“ w jednostce obsługi i wskazań komputera sterującego klimatyzacji Climatronic .
- Funkcja „Ogrzewanie zał“ B nie może zostać wybrana, jeżeli w zbiorniku paliwa znajduje się za mało paliwa lub w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego zapamiętana jest usterka (nie można postawić haczyka, lub jest on wyłączany).
- Funkcja „Ogrzewanie zał“ B lub „Wentylacja zał“ C nie może zostać wybrana, jeżeli w komputerze sterującym w zestawie wskaźników tablicy przyrządów lub w komputerze sterującym ogrzewania dodatkowego wystąpiła usterka.
- Funkcję TIMER D można również aktywować przez krótkie naciśnięcie przycisku obrotowego przy wybranej funkcji TIMER . Po dłuższym wciskaniu przycisku obrotowego wskazanie aktywnego w danej chwili timera (1, 2 lub 3) zaczyna migać, można teraz przełączyć timer. W obszarze E pokazany jest czas włączenia wybranego timera.
- Czas włączenia dla timerów pokazanych w obszarze D (1, 2, lub 3) pokazany jest w obszarze E.
- Poprzez funkcję TIMER D można w danej chwili uaktywnić tylko jedną funkcję włączania (1, 2 lub 3).

zegary2.png
wyswietlaczikony.png

Do sterowania czasu wlaczenia ogrzewania postojowego wentylacji postojowej system informowania kierowcy stosuje czas pokazywany przez zamontowany w zestawie wskaźników tablicy przyrządów zegar cyfrowy.

- Jeżeli w samochodzie zamontowany jest zegar sterowany falami radiowymi, na terenach, na których odbierany jest sygnał radiowy w zegarze cyfrowym pojawia się symbol C. Zestaw wskaźników tablicy przyrządów pokazuje wtedy zawsze aktualny czas i prawidłową datę.
- W samochodach bez zegara sterowanego falami radiowymi lub na terenach, na których nie może być odbierany sygnał radiowy, należy sprawdzić wyświetlony czas i datę.
- Jeżeli TIMER został uaktywniony, symbole ogrzewania postojowego A i wentylacji postojowej B pojawiają się równocześnie na wyświetlaczu zegara
- Jeżeli ogrzewanie postojowe / wentylacja postojowa jest włączona, miga dany symbol ( A , oznaczający ogrzewanie postojowe, lub B , oznaczający wentylację postojową). Wskazanie pojawia się także podczas obsługi ogrzewania postojowego / wentylacji postojowej poprzez zdalne sterowanie radiowe.

- W obszarze F poprzez „czas trwania XX minut“ pokazywany jest nastawiony czas pracy ogrzewania postojowego / wentylacji postojowej, obecnie może on być ustawiany między 15 a 60 minut w jednostkach pięciominutowych

Opublikowano

Heh. To teraz kto mi podpowie jak zamontować i gdzie panel sterowania do tunelu B7 USA...

Opublikowano

fajna sprawa :decayed: musze zrobic tego moda

jakby ktos panel menu posiadal z opcja pod navi lub bez to ja chetnie przygarne :wink:

Opublikowano
  • Autor

Jakby ktoś nie mógł znaleźć panelu z przyciskiem "Menu", zawsze można wykorzystać panel pod nawigację i np. pod klawisz "Info" podpiąć "Menu" :decayed:

Opublikowano

Pytanie panowie

jak dziala ta wentylacja tzn kiedy zaprogramujesz dana godzine a auto jest zamkniete wlancza sie klimatronik a co napedza sprezarke? bo zimne powietrze skads musi sie brac:eusathink:

Opublikowano

Nic nie napędza. Po prostu wentyluje auto (zasysa powietrze z zewnątrz i wtłacza do środka).

Opublikowano

Ja mam solara i tego nie potrzebuję nic nie muszę ustawiać wszystko jest automatyczne :grin:

Opublikowano
  • Autor
Ja mam solara i tego nie potrzebuję nic nie muszę ustawiać wszystko jest automatyczne :grin:

Trzeba wpierw mieć dziure w dachu :bag::naughty:

Opublikowano

a co za problem Doniek z tego co słyszałem już mysśli :grin:

Opublikowano

Trzeba wpierw mieć dziure w dachu :bag::naughty:

+1 zawsze mi tego brakowalo

Opublikowano
dzięki :wink: przydatna sprawa, fajnie żeby z pilota dało się to jeszcze włączać :whistling:

Daje się. Na pewno wtedy gdy masz oryginalne ogrzewanie postojowe/webasto. Zależnie od temperatury pilotem włączany jest piecyk lub wentylacja.

Opublikowano

Czy do obsługi wentylacji potrzebny jest kolor fis czy w mono ( czerwonym) tez tak samo się robi ?:hi:

Opublikowano
  • Autor

Na czerwonych wyświetlaczach też działa menu, także będzie działać

Opublikowano
Jakby ktoś nie mógł znaleźć panelu z przyciskiem "Menu", zawsze można wykorzystać panel pod nawigację i np. pod klawisz "Info" podpiąć "Menu" :decayed:

napisz coś więcej...jak??:eusathink:

Opublikowano

chodzi o to że dużo łątwiej można kupić panel mini navi a ten np może nie mieć przycisku menu tylko inne, więc jeśli dostaniesz taki wyłącznik podmieniasz przewody w wiązce zamiast do menu to np do info i będzie śmigać tylko po naciśnięciu przycisku info

Opublikowano

to się domyślam... bo właśnie mój również nie ma przycisku MENU.

napiszcie które przewody i które piny zamienić...

ZRESZTĄ zamiast przerabiać można dorobić, przycisk i do menu...

muszę zajrzeć do ELSY bo nie wiedziałem że taki mod jest możliwy...:naughty:

Opublikowano

hmmmm o rzesz Tyyyy spindalam do Garażejra :decayed:

Opublikowano

a już chciałem napisać w innym wątku że AUDI mnie już nie zaskoczy:facepalm: dobrze że się nie pośpieszyłem!!!

jak ktoś chce na szybko to wiem już, że należy złączyć na chwilę (PRZYCISK) KOLORY... PIN1 żółty/zielony z PIN10 brązowy/żółty

wejdziemy wtedy do menu, w którym możemy ustawić ten wentylator oraz....WYBRAĆ inne rzeczy...:naughty: np. co ma nam się wyświetlać w menu komputera 1 lub 2 oraz aktywacja przekroczenia(??) prędkości i coś tam jeszcze. coś z RADIEM??.. dokładnie opiszę jak już zrobię konkretny przycisk

---------- Post dopisany at 21:04 ---------- Poprzedni post napisany at 21:02 ----------

EDIT zostawiłem wentylator na 15 min załączony i po zamknięciu panel klimy podświetlony i wentylator dmucha, na zegarach pojawiła się ikona wentylatora...

idę sprawdzić czy się wyłączy:banan:

Opublikowano

no rzesz w mordę działa :decayed: