Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Samodzielna wymiana rozrządu -

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy jest na sali ktoś kto to wymieniał rozrzad samodzielnie? Chodzi mi o to czy kumaty mechanik z ASO innej marki nie mając sprzętu używanego w ASO Audi jest w stanie podpierając sie ELSĄ wymienić rozrząd w silniku CAGB/CAGA? Głównym problemem jest sprzęt potrzebny do pracy. Gdyby nie to , nie było by problemu bo wiedza i doświadczenie są ale czy to wystarczy?

Opublikowano

Witam kolego ja mam kumatego mechanika i sobie świetnie poradził z wymiana rozrządu u mnie w 2.0 CAGB 2010 bez żadnego specjalistycznego sprzętu i nawet bardzo byłem z tego zadowolony bo wymienił mi go bez zdejmowania zderzaka a większość mechaników mówiła ze trzeba go demontować do rozrządu .Więc rozrząd wymieniony i przód też nie ruszony w orginale pozostał . Więcej info jak coś zapraszam na priv .

Pozdrawiam

Opublikowano

bez sciagania zderzaka to podziwiam mechanika bo to chyba graniczy z cudem :) :)

Opublikowano

a moze niech sprawdi czy wgl mu go wymienil.... mi mechanik robil rozrzad to mowil ze ma specjalne blokady i tyle

Opublikowano

Kolego niestety muszę Ciebie zmartwić ale byłem przy całej operacji i wszystko zrobił na moich oczach wszystkie części były wymienione nie powiem że było lekko ale udało mu się .

Opublikowano
a moze niech sprawdi czy wgl mu go wymienil.... mi mechanik robil rozrzad to mowil ze ma specjalne blokady i tyle

tez mi to przeszlo przez mysli :) :)

nie jestem mechanikiem i nigdy tego nie robilem ale nawet podobno sama chlodnica jest tak zamontowana aby byla zdemontowana jak najszybciej specjalnie pod wymiane rozrzadu

wiem napewno to ze AUDI jest znane z tego ze trzeba sciagac zderzak aby cokolwiek zrobic

wlasnie zadzwonilem do kolegi co pracowal w serwisie (ma teraz swoj interes)i pow mi ze da sie to zrobic ale nie we wszystkich B8 , a jezeli sie da to taka wymiana BEZ SCIAGANIA ZDERZAKA trwa srednio 2 - 3 razy dluzej niz ze sciaganiem zderzaka i jest duzo gimnastyki :) :) :)

Opublikowano

wiem napewno to ze AUDI jest znane z tego ze trzeba sciagac zderzak aby cokolwiek zrobic

tak tylko dopowiem...

to nie jest zwiazane z ałdi ale ze wzdluznym montazem silnika...(nie wszystkie audi maja silniki wzdluznie, nie wyszstkie nie-audi ze szmelcgrupy maja silniki poprzecznie).

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

W sumie w A4ce w przypadku silnikow R4 wsadzanie ich zdluzne jest to durnoctwo z puntku widzenia zagospodarowania miejsca bo 2.0tdi cr wchodzi poprzecznie seryjnie nawet w ibize... byloby wiec wiecej miejsca w kabinie (dlatego np octavia ma wiecej miejsca dla pasazerow niz np dluzsze od niej a4 b6/b7)

Opublikowano

dzieki ze sprostowales o co chodzi :) :) :) ze nie o audi tylko o silnik a dokladnie jego usytuowanie no coz ale w audi hehehe

Opublikowano

Ostatnio wymienialem rozrząd i bez rozebrania przodu to cienko to widze.

Opublikowano
  • Autor

ZTCW to bez odjechania z przednim pasem w położenie serwisowe nie ma co próbować nawet jak sie ma małe chińskie rączki:grin:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Niebawem noszę sie z zamiarem wymiany rozrzadu pompy napinacze paska alternatora,szczotki tez sprawdzę, oleje filtry , postaram sie wszystko opisac ze zdjęciami (za około miesiąc) sprzęt specjalistyczny? Jak dotąd wystarczał dobry komplet kluczy pozdrawiam (CAGC), Zderzak raczej wole ściągnąć wygoda,

Opublikowano
  • Autor

Samo zdjęcie zderzaka nic nie da skoro chłodnice zostaną na miejscu. Ja rozrząd chyba dopiero latem zrobię wiec sie nie zagłębiałem za bardzo. ZTCP to w ELSA podają że odjeżdża sie z przednim pasem w pozycję serwisową. A sprzet do blokowania rozrządu warto mieć. 5 czy 6 dych to nie majątek, a ułatwia sprawę. Po zabiegu wystawię na alledrogo albo innej tablicy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

S_N_O_P_Y zrobisz DIY ? :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć. Ogarniałem ostatnio wymiane rozrządu z Teściem który siedział i podawał klucze i piwko, bo powiedział że nie przyczyni sie do rozwalenia silnika:D w 8 godzin ogarnąłem bo w zasadzie w dwóch to nie ma zbytnio jak... ściągnięcia zderzaka, lamp, zderzaka czołowego, 3 chłodnic, dwóch zderzaków alu i całej konstrukcji trzymającej przód się nie obejdzie. Potrzebne klucze dwunastokątne i imbusy dwunastokątne. Ogólnie przyjemnie się robi tylko trzeba na spokojnie :)

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

http://postimg.org/image/dhmf8sk7l/

schemat rozrządu.

Przecież ten rozrząd jest bardzio prosty, a zdjęcie przodu zajmuje 30minut jak ma się pneumat i wszystko na wierzchu.

Edytowane przez VTG