Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 TFSI Akcja serwisowa nr 15d6 - wymiana nastawnika wałka rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakupiłem Audi B8 z silnikiem 1.8 TFSI oznaczenie CABA czyli wersja 120KM.

W 2012 r. przy 50kkm auto podlegało akcji serwisowej nr 15d6 - wymiana nastawnika wałka rozrządu.

Poczytałem trochę, ale nie znalazłem nic na ten temat w sieci ( na stronach PL).

Wiem, że dość duże problemy były z silnikami CAXA i CDAA czyli 1.4 i 1.8 montowanymi w skodzie. Jak jest w Audi nie wiem.

Czy po tej akcji serwisowej spać spokojnie czy może zalecana jest jakaś kontrola.

Nie miałem do czynienia z silnikami PB od kilkunastu lat i nie znam nikogo, kto by miał ten motor w swoim samochodzie.

Samochód ma teraz 60kkm. Czyli 10kkm po wymianie. Oleju nie bierze.

Jedynie co mnie zaskoczyło in minus to głośna praca przy otwartej masce. W środku jest idealnie cicho. Ale jak pisałem nie mam gdzie porównać do innego tfsi.

Chciałbym mieć spokój duszy z tym rozrządem ponieważ przymierzam się do wirusa.

Dzięki za info

Opublikowano

przepraszam ze OT, ale serio sa silniki 1.8 turbo FSI z mocą 120 KM? O_O

Opublikowano
  • Autor

Oczywiscie co ciekawe to jest ten sam silnik co 160 km zduszony softem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Głośna praca silników FSI to podobno norma. Jak chcesz porównać pracę silnika, to jestem z okolic Piaseczna - silnik CABB.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Przeszukuje różne fora i opinię w internecie na temat, dużego zużycia oleju w Silniku 1.8 TFSI 120 Km. Około 3 miesiące temu zakupiłem samochód Audi A4 1.8 TFSI 120 KM, strasznie ciągnie mi dużo Oleju na 3000-3500 dolewam 1 litr oleju, Auto jest z 2010 roku przebieg auta 160 tys km, nigdzie nie widać wycieku w ASO odpowiedzieli mi, że te silniki tak mają. Co powiecie na ten temat?

Opublikowano

Mi przez 15tys km wciagnal 0.5l

Sent from my ME302KL using Tapatalk 4

Opublikowano
Witam,

Przeszukuje różne fora i opinię w internecie na temat, dużego zużycia oleju w Silniku 1.8 TFSI 120 Km. Około 3 miesiące temu zakupiłem samochód Audi A4 1.8 TFSI 120 KM, strasznie ciągnie mi dużo Oleju na 3000-3500 dolewam 1 litr oleju, Auto jest z 2010 roku przebieg auta 160 tys km, nigdzie nie widać wycieku w ASO odpowiedzieli mi, że te silniki tak mają. Co powiecie na ten temat?

Litr na 3000-3500km to duzo ?

Ciesz się ze nie litr na 1000 :grin:

Opublikowano

Masakra ,że do takiego auta wkładali takie silniki za sam pomysł powinni być postawieni pod ściane i do odstrzału

Opublikowano
  • Autor

Ten sam motor po 15kkm nie wymaga dolewki. Także cos jest do poprawienia u ciebie.

Podobna byla jakas partia 1.8 ze zle zalozonymi pierscieniami (czy jakoś tak).

Opublikowano

ja również nic nie dolewam od wymiany do wymiany olej w normie od 3 do 4 kreseczek spadnie i to wszystko

Opublikowano

Dziś dodatkowo sprawdziłem go pod komputerem nie ma żadnych błędów. Znalazłem jeszcze kilka informacji na temat częstej przypadłości a mianowicie wypluwanie oleju przez turbinę, to co proponujecie. Jechać z tym do ASO czy szukać kogoś innego?

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli auto po gwarancji to poszukaj sprawdzonego warsztatu. Jeżeli z wwy to mozesz sprobowac w auto sokrates. chlopaki podobno dosc dobrze ogarniaja problem z lancuchami rozrzadu więc moze i z twoim problemem poradza.

Opublikowano

Ale teraz robią dziwne silniki , ma tyle kuni co stare B5 1.8 bez T :-)

Opublikowano
  • Autor

za 1200 będą miały ponad 200 ;)

Opublikowano

Ja mam wersje 170 KM z przebiegiem 52 tyś. Jak na razie jeżdżę od wymiany do wymiany (15 tyś.km) bez dolewana oleju.

Co do akcji serwisowej, to w 2011 byłem wzywany na wymianę "nastawnika wałka rozrządu".

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie pogrzebałem trochę pooglądałem furę z góry i z dołu, wykluczyłem pęknięcie uszczelki brak wycieków i brak CO2 w układzie chłodniczym, po odkręceniu zacisku od turbiny zauwazyłem w przewodzie(rurce plastikowej chyba jest to wlot powietrza) znajduje się spora ilość oleju i płynu chlodniczego którego również ubywa bardzo dużo.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Zakupiłem Audi B8 z silnikiem 1.8 TFSI oznaczenie CABA czyli wersja 120KM.

W 2012 r. przy 50kkm auto podlegało akcji serwisowej nr 15d6 - wymiana nastawnika wałka rozrządu.

Poczytałem trochę, ale nie znalazłem nic na ten temat w sieci ( na stronach PL).

Wiem, że dość duże problemy były z silnikami CAXA i CDAA czyli 1.4 i 1.8 montowanymi w skodzie. Jak jest w Audi nie wiem.

Czy po tej akcji serwisowej spać spokojnie czy może zalecana jest jakaś kontrola.

Nie miałem do czynienia z silnikami PB od kilkunastu lat i nie znam nikogo, kto by miał ten motor w swoim samochodzie.

Samochód ma teraz 60kkm. Czyli 10kkm po wymianie. Oleju nie bierze.

Jedynie co mnie zaskoczyło in minus to głośna praca przy otwartej masce. W środku jest idealnie cicho. Ale jak pisałem nie mam gdzie porównać do innego tfsi.

Chciałbym mieć spokój duszy z tym rozrządem ponieważ przymierzam się do wirusa.

Dzięki za info

Witam,

właśnie kupiłem auto z silnikiem 1.8tfsi 160km i dowiedziałem się że auto brało udział w akcji serwisowej 2012r odnośnie wymiany nastawnika rozrządu (rok auta to 2008 po lifcie ,przebieg obeny 62tys) i zastanawiam się czy wymieniać ten napinacz ale jak się wymienia podobno napinacz to również łańcuch.Z tego co wywnoskowałem to silnik pracuje w miare cicho.Co kolego zrobiłeś w końcu?

Dzieki za odp

Opublikowano

Jeśli masz 100% pewności że to 62tys. to dobij do 80-100 i zmień rozrząd. Jak się wyciąga to słychać terkotanie i to nawet nierównomierne. Warto po tym jak stoi przez noc, przy otwartej masce, zdjętej osłonie z silnika posłuchać rozrządu tuż po starcie, dlatego druga osoba musi kręcić. Jak będą jakieś dźwięki terkotania głośnego to napinacz czym prędzej wymieniaj.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Polecam olej FUCHS 0W30.

Zdecydowanie zmieniła się praca napinacza. Olej chyba szybciej go wypełnia. W porównaniu do castrola różnica znaczna.

Opublikowano

Polecam olej FUCHS 0W30

Kolego, o cudownych właściwościach oleju wiemy wszystko. Jest o tym prawie 700 stron ;)