Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wahacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu wymieniłem w swoim Audi A4 (1,6 1997r) całe przednie zawieszenie. Wczoraj wjechałem na kanał i zobaczyłem, że guma na końcówce wahacza jest sparciała i całkowicie zaraz zejdzie. Problem się stworzy bo końcówka dostanie luzu i gwarantowana wymiana. Warsztat nie stwierdził luzów ale zalecił wymianę na nowy. Luzów nie ma wszystko jest OK a mimo to zalecają wymianę. Gwarancja tego nie obejmuje i tu mam problem:( wymieniać czy jest jakiś sposób który umożliwi zabezpieczenie tej sparciałej gumy?

Opublikowano

Nie ma sposobu. Pytanie jakiej firmy miałeś graty? Nie ma możliwości wymiany sworzni a więc czeka Cię wymiana wahacza. Polecam firmę Lemforder ewentualnie FEBI. Ja zawieszenie robiłem na FEBI i nie było z nim żadnych problemów. LM będzie trochę droższy.

Opublikowano

Właśnie problem w tym, że ten wahacz jest firmy FEBI. Daltego moje zdziwienie. Szkoda kasy bo rok temu wszystko wymienione luzów brak i znów trzeba wyłożyć kase.

Opublikowano

Poszukaj stary wahacz i przeloz z niego sama gume. Latwo ja zdjac, trudniej rozpiac wahacz.

Opublikowano

tez mam wachacze FEBI i po trzech miesiacach jeden swozen zaczal skrzypiec a po roku tulejki do których przykrecone sa amory z obu stron do wymiany :facepalm: teraz zalozylem tulejki MOOG i sa duzo twardsze

Opublikowano
tez mam wachacze FEBI i po trzech miesiacach jeden swozen zaczal skrzypiec

To ja na najtńszych wahaczach z Allegro zrobiłem 25 tysiecy ponad. Sam je montowałeś czy mechanik ? Może podokręcał śruby na tulejach wahaczy, jak samochód nie był na kołach.

Opublikowano

Cale zawieszenie robił mechanik Może faktyczne gdzieś popełnił błąd. Fak faktem, że muszę znów zawitać u mechaników :(

Opublikowano
tez mam wachacze FEBI i po trzech miesiacach jeden swozen zaczal skrzypiec

To ja na najtńszych wahaczach z Allegro zrobiłem 25 tysiecy ponad. Sam je montowałeś czy mechanik ? Może podokręcał śruby na tulejach wahaczy, jak samochód nie był na kołach.

Mechanik który dokreca sruby zawieszenia na podniesionym aucie to d*pa a nie mechanik
Opublikowano

Panowie tu jest mowa o swozniach a nie tulejach. Nawet jajgorszy montaz wahacza nie jest w stanie zniszczyc swoznia.

Moja rada jak wyzej. Przelozyc stara gume zexzdemontowanego wahacza i tyle.

Opublikowano

Febi lub lemy jak kolega wyżej pisał

Opublikowano

Ja popieram kwestie przełożenia osłony, sam to robiłem i nie tylko u siebie ale też pracując w warsztacie, jeśli swożeń trzyma się w miare sztywno to ściągasz starą osłonkę, myjesz dokładnie żeby usunąć brudy takie jak pyły z drogi, nakładasz nowy smar (byle nie grafitowo-molibdenowy), ruszasz swożniem we wszystkie strony żeby smar wszędzie wszedł gdzie dojść może, no i zakładasz nową osłonkę.

Opublikowano

ja zakładałem febi pojedyńcze jakieś 2,5 roku temu

dwa miechy temu zmieniałem bo wysiadł jeden a ORI na tej samej stronie nadal służą

Opublikowano
Panowie tu jest mowa o swozniach a nie tulejach. Nawet jajgorszy montaz wahacza nie jest w stanie zniszczyc swoznia.

jak nie:decayed:

Jak się palnikiem ratuje podczas odkręcania śruby spinajacej to wahacxze tylko do wyrzucenia :decayed:

Opublikowano

jak nie:decayed:

Jak się palnikiem ratuje podczas odkręcania śruby spinajacej to wahacxze tylko do wyrzucenia :decayed:

Dokładnie, podgrzewać można jak już są do wyrzucenia

choć nieraz nawet podgrzewanie nie pomoże

najgorsze jak są nie oryginalne miękkie śruby,

Opublikowano

Powiem Ci nie wiem czy mialem orginalne bo wahacze juz mialem raz zmieniane ale godzina walenia młotkiem 3 kg splaszczylem cały łeb, 2 minuty grzania palnikiem zwrotnicy i wypadła po pierwszym uderzeniu , nauczka, i na nowa srube napchalem miedzianego ile się dało