Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 (2000 – 2004) jaki silnik do LPG ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam na imię Bartek, chodzę z zamiarem kupna "nowego" samochodu i szukam fachowej porady i opinii na temat modelu który sobie "upatrzyłem" a mianowicie Audi A4 B6 (2000 – 2004) Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat jaką jednostkę napędową kupić do LPG najlepiej ??? silnik: 1.8, 1.8T, 2.0 ? bo takie rozważam, aczkolwiek najdalej jestem od 1.8T ponieważ obawiam się sporego spalania. Mówiąc w prost który z tych silników będzie "najoszczędniejszy" w spokojnej jeździe ?

Jakie są najczęstsze wady, i kłopoty z instalacją LPG w tym modelu ?

Bardzo proszę o fachowe opinie, porady i wskazówki, za wszystkie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam, Bartek

Opublikowano

1.8T i 1.8 spalą tyle samo przy takim samym stylu jazdy...2.0 spali podobnie dodatkowo połykając olej ...

Opublikowano

o ile wiem w b6 niebyło 1.8 bez turbo. 2.0 odradzam, łyka olej i osiągi średnie. a 1.8t to zabawka, cały czas możesz w nim coś modyfikować i czerpać radość z tego. a spalanie? średnio łyka mi 13l gazu po mieście z butowaniem częstym, więc chyba nie tak dużo...

Opublikowano
  • Autor

No faktycznie, wielu z Was już wspominało że te silniki 2.0 często gęsto pobierają olej :( a że właśnie silniki 1.8T nadają się najlepiej :) Dzięki za porade i cenne wskazówki.

Opublikowano

Znajomy w swojej b6 1.8t Q mial gaz i nic sie z tym nie dzialo auto zostalo sprzedane takze do znajomego i jezdzi na tym do teraz i ma spokoj. Tak jak wyzej napisano 1.8T to zabawka do modzenia;) wiec smialo mozesz wybrac 1.8t jezeli chcesz lpg.

Opublikowano

Polecam kazdy silnik benzynowy z gamy audi, oprocz 2.0.

Moj 1,8t ajl 180km fabrycznych ma nalatane 407kkm i smiga doskonale. Na lpg zrobilem nim 207kkm.

Zero problemow. Jedynie regeneracja reduktora i sparcialych wezy.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki koledzy, możecie sobie śmiało pogratulować bo utwierdziliście mnie w przekonaniu żeby szukać tylko 1.8T pod instalację LPG. Zdecydowana większość z Was zachwala ten silnik i jesli pod LPG to tyko on. No i faktycznie za takim modelem silnika będe sie rozglądał.

Choć patrząc po ogłoszeniach w internecie, zdecydowanie zawęzi sie mój obszar poszukiwać, ponieważ zdecydowana większość samochodów tej serii tj. B6 jest z silnikiem 2.0

Jeszcze raz wielkie dzięki za porady i wskazówki.

Pozdrawiam, Bartek

Opublikowano

Moj 1,8t ajl 180km fabrycznych ma nalatane 407kkm i smiga doskonale. Na lpg zrobilem nim 207kkm.

Przebieg potwierdzony ? Z ciekawości pytam bo zastanawia mnie żywotność 1.8 t do "traktora" którego obecnie posiadam. Ile razy regenerowałeś reduktor ? I czy wymieniałeś już wtryski ? Jakiej genereacji jest Twoja instalka i czy pamiętasz na jakiej marki gratach poskładana ?

Przebieg robi wrażenie :naughty:

Opublikowano

Przebieg potwierdzony ? Z ciekawości pytam bo zastanawia mnie żywotność 1.8 t do "traktora" którego obecnie posiadam. Ile razy regenerowałeś reduktor ? I czy wymieniałeś już wtryski ? Jakiej genereacji jest Twoja instalka i czy pamiętasz na jakiej marki gratach poskładana ?

Przebieg robi wrażenie :naughty:

Przebieg niby pewny lecz nie do końca. Auto przyjechało z włoch. Ma niby ksiązkę serwisową ale w naszej bazie nie idzie sprawdzić przebiegu.

Mam sekwencję 4 geretacji.

Stag 4

reduktor scorpion st

wtryskiwacze magic jet - wymieniałem w dwóch tłoczki bo puszczały gaz

butla w koło bormech 55l

Reduktor regenerowałem raz. Wymieniłem membranę i tłoczek.

W tyg zmierzę kompresję na poszczególnych cylindrach to dam znać ile trzyma.

Opublikowano

polecam też silnik 2,8 i 3.0 też są dobre ja mam 1,8 t i nie narzekam

mam założone

stag4

reduktor tomasseto artic

wtryski magic jet

przejechane 50 tys km

i jak narazie oki

Opublikowano
Wielkie dzięki koledzy, możecie sobie śmiało pogratulować bo utwierdziliście mnie w przekonaniu żeby szukać tylko 1.8T pod instalację LPG. Zdecydowana większość z Was zachwala ten silnik i jesli pod LPG to tyko on. No i faktycznie za takim modelem silnika będe sie rozglądał.

Choć patrząc po ogłoszeniach w internecie, zdecydowanie zawęzi sie mój obszar poszukiwać, ponieważ zdecydowana większość samochodów tej serii tj. B6 jest z silnikiem 2.0

Pozdrawiam, Bartek

Zastanow sie kolego jeszcze.Znalezc zadbanego 1.8 t zycze powodzenia przewaznie te silniki sa wychlastane .Bardzo ciezko znalezc ''perelke''.POLECAM 2.0 bardzo malo pali w trasie ponizej 20 zl koszt 100 kilometrow tak do 130 jak lecisz.Jesli kupisz tak w ok.150 tys. to bedziesz zadowolony pod warunkiem ze nie byl bity.2.0 nie jest wcale mulem jezeli masz sprawny osprzet motoru to lecisz ta audi :).Wiadomo 1.8t moim zdaniem jest wiecej frajdy ale turbo trzeba karmic i naprawiac.No i wiecej ci spali z 2 liry.Pozdro

Opublikowano

A ile trzeba wlac mu oleju jak sie leci te 130kmh?

Opublikowano

a koszty takiego zabiegu to ile plus minus?

Opublikowano
A ile trzeba wlac mu oleju jak sie leci te 130kmh?

litr na dolewki wymieniam co 15 tys.

Opublikowano
  • Autor

Pozdrawiam, Bartek

Zastanow sie kolego jeszcze.Znalezc zadbanego 1.8 t zycze powodzenia przewaznie te silniki sa wychlastane .Bardzo ciezko znalezc ''perelke''.POLECAM 2.0 bardzo malo pali w trasie ponizej 20 zl koszt 100 kilometrow tak do 130 jak lecisz.Jesli kupisz tak w ok.150 tys. to bedziesz zadowolony pod warunkiem ze nie byl bity.2.0 nie jest wcale mulem jezeli masz sprawny osprzet motoru to lecisz ta audi :).Wiadomo 1.8t moim zdaniem jest wiecej frajdy ale turbo trzeba karmic i naprawiac.No i wiecej ci spali z 2 liry.Pozdro

Nie ma się nad czym zastanawiać ;) decyzja to już podjęta, większosć kolegów tutaj poleca 1.8T nawet jeden kolega który na 2.0. A te 2 litry więcej, to nie majątek, nie zbiednieję a jak sam napisałaś....frajda z jazdy większa.

Opublikowano

1.8T jak najbardziej - zadbany i nie wychlastany bez problemu znajdziesz o ile nie będziesz rozglądał się za "okazją" - za dobre auto trzeba zapłacić

Opublikowano
1.8T jak najbardziej - zadbany i nie wychlastany bez problemu znajdziesz o ile nie będziesz rozglądał się za "okazją" - za dobre auto trzeba zapłacić

Dokladnie tak jak piszesz ale czasami to i zaplaciszi sie moze okazac ze ........:grin:

Opublikowano

Ostatnio w rozmowie z "mechanikiem" słyszałem że po montażu LPG w silniki 1,8 , wypalają się gniazda zaworowe i są problemy z głowicą. Mam zmienić mechanika czy co ...?:shock3:

Opublikowano

Ma dokładnie racje tylko zapomniał nadmieni że jak się przyoszczędzi na instalacji i założy się u gościa w stodole to tak będzie.Dobra instalacja dobra regulacja i można spokojnie jeździć pozdrawiam

Opublikowano
Ma dokładnie racje tylko zapomniał nadmieni że jak się przyoszczędzi na instalacji i założy się u gościa w stodole to tak będzie.Dobra instalacja dobra regulacja i można spokojnie jeździć pozdrawiam

Teraz rozumiem mojego gazownika, który nie polecał oszczędzać na instalacji gazowej.:naughty: