Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne wycie przy niskich obrotach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z moim audi, mianowicie coś wyje w silniku przy niskich obrotach do ok 1,5 tys, dzieje się tak również przy odłączeniu skrzyni biegów (wysprzeglenie), problem ustępuje przy bardziej dynamicznej.Co może to powodować ?

Opublikowano

Rolka napinająca pasek rozrządu może...

Opublikowano

Tak to mniej więcej wygląda, tak jak wyżej wspomniałem wycia nie słychać przy wyższych obrotach, mam wrażenie że nasila się wraz z nagrzewaniem się silnika, nie jest to jednak potwierdzone.

Opublikowano

zrzuć pasek wielorowkowy i zobacz czy jest to nadal

Opublikowano

Mam podobnie bardziej bym to porównał do mruczenia xd u siebie się jeszcze nie bawiłem ale podejrzewam zbyt mocno napięty pasek który napędza alternator i wisko. Podejrzewam tez pompę od wspomagania bo przy skręcaniu kół efekt jest podobny. Jak się uporam z tym problemem to dam ci znać. Najdziwniejsze jest to ze mruknął ten słychać przy wysprzeglaniu. Dodatkowo z góry możesz odrzucić rolkę i pasek od rozrządu bo u mnie jest nowa i to sami.

A więc jutro luzuje pasek wielo klinowy i podzielę się odczuciami ;-)

---------- Post dopisany at 21:34 ---------- Poprzedni post napisany at 21:34 ----------

I bym zapomniał robiłeś ostatnio coś w samochodzie?

Opublikowano

Dodaj gazu i zacznij skręcać koła jak dźwięk będzie się nasilał przy skręcaniu kół to już wiesz że to pompa wspomagania.. przerabiałem to już, dźwięk na filmie jest taki sam jak u mnie był przy kończącej się pompie. Ew krótkoterminowe rozwiązanie zamiana płynu do wspomagania

Opublikowano

Panowie, więc tak, zmieniłem płyn wspomagania, w czasie wymiany pozwoliłem sobie zapalić samochód na pustym zbiorniku, wycie ustało, silnik normalnie pracował, po zalaniu oryginalnego płynu do audi usterka wróciła do pierwotnego stanu, po zdjęciu paska wycie również ustaje. Zastanawiam się czy te wycie nie dochodzi z maglownicy, ponieważ poprzedni właściciel zaręczał że zakładał drugą pompę tyle że używkę.

Opublikowano

Pompa do wymiany

Wysłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dokładnie mam to samo po zdjęciu paska :-\