Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Światła DRL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam w samochodzie przelacznik DRL - czyli swiatel do jazdy dziennej. Czy jezdzenie na czyms takim w Polsce jest legalne? W sumie nie sprawdzilem jeszcze czy sie swieca wtedy tylne lampy, a to chyba jest konieczne w Polsce w dzien?

pozdrowienia

Michał (Baca)

Opublikowano

Legalne pod warunkiem ze razem z dziennymi swieca sie tylne postojowe. :good:

Opublikowano
  • Autor

Czyli ze wsiadajac do auta musze wlaczyc postojowe? Dobre i to :)

Opublikowano

ybacay nie, same postojowe nie wystarcza.. :gwizdanie:

Opublikowano

Czyli ze wsiadajac do auta musze wlaczyc postojowe? Dobre i to :)

musisz przekodować sterownik, czyli włączyć tylne lampy

vag-comem da się zrobić, wszyscy z ekipy trójmiejskiej jeżdżący B7 jeżdżą legalnie :good:

(czyli DRL + tylne światła aktywowane)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

musisz przekodować sterownik, czyli włączyć tylne lampy

vag-comem da się zrobić

A może w lubuskim ktoś zrobiłby mi to?

Opublikowano

kurde, a ja sie milicjantow pytalem i powiedzieli ze tak jak mam jest ok,a mam same przednie drl a tyl spi , chyba ze wlacza sie mijania to i w tedy sie tyl rozswietla , takie niby energo-oszczedne rozwiazanie :)

Opublikowano

Mistrzu jak masz taką opcję to fabrycznie powinien Ci się tył świecić, ja tak mam ale np. Q7/A5 na rynek niemiecki nie ma tyłu włączonego na DRL.

Opublikowano

U mnie niestety tył nie świeci :( Byłem u znajomego, który ma VAG-COM'a i nie znalazł takiej opcji by je włączyć.

Opublikowano

Zapewne masz kodowanie ustawione na USA albo inny region świata. Musisz przekodować sterownik na tryb SKANDYNAWSKI. Wtedy powinien świecić się tył + przód na wyłączonych światłach (pozycji AUTO).

Opublikowano

Jeżeli chodzi o kodowanie świateł dziennych zgodnie z obowiązującymi przepisami ruchu drogowego, powinny być ustawione tak aby w pozycji "0" wyłącznika świateł zapalały się światła dzienne z przodu oraz pozycyjne z tyłu. Aby dokonać takiej modyfikacji należy przekodować sterownik świateł.

Łączymy się ze sterownikiem 09 następnie kodowanie(07)

zmieniamy :10021 na 10042 i zatwierdzamy

Powyższa informacja dotyczy modelu B7 AVANT Kombi

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.

Opublikowano

dziwny kraj ta polska, caly swiat moze sobie latac z samym przodem, a u nas oczywscie musi byc inaczej :)

nawet z koministycznym rezimem chin mozna sie dogadac :)[br]Dopisany: 19 Wrzesień 2008, 19:45_________________________________________________a swoja droga, widzial ktos moze jakies fajne zarowki do DRL, np. na diodach, albo cos fajnego, zeby swiecili cos w kolorach xenonu? bo ta zoltosc jakos mi nie do konca pasuje :)

Opublikowano

dziwny kraj ta polska, caly swiat moze sobie latac z samym przodem, a u nas oczywscie musi byc inaczej :)

No niezupełnie tak jest. U nas przyjęto wariant skandynawski :)

Przekodowanie na 10042 przyniosło efekt taki, że tył się nie włączył, a przód zgasł

Opublikowano

Można spróbować innych kombinacji kodu.

Jaki kod był oryginalny?

Opublikowano

Hmm co do LED w DRL to co niektórzy zęby zjedli, jak nie lipne LEDy to grzejące sie rezystory, z tego co wiem to na razie temat odpuściliśmy, niestety nasz AUDI są głupie w całej swojej inteligencji, łatwo spalić moduł komfortu który pokazuje po zamontowaniu LED przepaloną żarówkę. To samo jest z pozycjami i oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Temat jest rozwojowy jak by co, wystarczy śledzić posty na forum.

pozdro

B@rt

Opublikowano

Przekodowanie na 10042 przyniosło efekt taki, że tył się nie włączył, a przód zgasł

Spróbuj przekodować z 10021 na 10041 ja tak zrobiłem u siebie i działa. Z przodu świecą się do jazdy dziennej i tył postojowe.

Moje auto to a4 2005 avant, bixenon przód.

Pozdrawiam

Opublikowano

Można spróbować innych kombinacji kodu.

Jaki kod był oryginalny?

Nie patrzałem znajomemu na ręce. Jest z 'gatunku' wszystkowiedzących najlepiej, więc na kolejne próby już go nie namówię. Trudno, może trafi się kiedy indziej okazja poeksperymentować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Spróbuj przekodować z 10021 na 10041 ja tak zrobiłem u siebie i działa. Z przodu świecą się do jazdy dziennej i tył postojowe.

Moje auto to a4 2005 avant, bixenon przód.

Pozdrawiam

dokladnie jezeli ktos ma bixenony to nalezy zmienic xxx2x na xxx4x wtedy zapalaja sie przednie DRL tylne pozycje i podswietlenie tablicy (zupelnie jakby komus to pomoglo :D:D )

zrobilem wczoraj i dziala , wreszcie znajomi do mnie nie dzwonia zeodjechalem bez swiatel :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szkoda, że w dniu kiedy odebrałem auto nie przeczytałem tego wątku... Jadę sobie wesoło na DRL w sobotni poranek - dzień po odbiorze auta, puste miasto, przejechałem może 10km i pierwszy niebieski napotkany radiowóz, który akurat stanął za mną na światłach, zamrugał mi takim niebieskim kogucikiem :disgust:

Nic nie pomogły tłumaczenia, że z przodu przecież świecą... (dopiero wtedy łaziłem w koło auta sprawdzać co świeci a co nie :decayed: - 100zł i 2 p.k. za jazdę bez włączonych świateł mijania ;(

Żeby tego było mało, po kolejnych 10km chcieli mi sholować auto za nieważne blachy wyjazdowe (mimo posiadania ważnego ubezp.) - i kolejne 200zł bokiem... :slina:

Myślałem, że jajo zniose tego dnia ...

Od tego czasu jeżdżę tylko na xenonach i na polskich blachach - przynajmniej lepiej auto się prezentuje :wallbash:

Opublikowano

To miałeś gówniane szczęście jak to Kubica mówi :)