turzol Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Od jakiegoś czasu z okolic alternatora albo samego alternatora zaczął dobiegać dźwięk przypominający gwizd lub świstanie. Dźwięk jest słyszalny, przede wszystkim na postoju, podczas jazdy nie jestem w stanie sprawdzić bo silnik zagłusza ten dźwięk. Na filmie słychać go wyraźnie Dodam, że cały osprzęt napędu pasków jak i sprzęgiełko są nowe ori. Czy to mogą być kończące się łożyska na wałku alternatora?
hidden22 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Witam u mnie podobny dzwiek jest od kilku dni...dziwny metaliczny dzwiek dobiega gdzies z z tych rolek. jak najlepiej zdiagnozowac ktora rolka jest na wykonczeniu?
cpikson Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To moze byc lozysko kola pasowego od klimy... Sprawdz czy jak wlaczysz klime tez bedzie halasowac.
turzol Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To moze byc lozysko kola pasowego od klimy... Sprawdz czy jak wlaczysz klime tez bedzie halasowac. Koło pasowe klimy tzn. te na sprężarce?
turzol Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Tak. W takim razie na pewno wykluczam koło pasowe klimy, bo przez 2 tygodnie jeździłem bez sprężarki (serwis) i dźwięk był słyszalny Poniżej jeszcze jeden film (oglądac w HD). Dźwięk się nasila wyraźnie gdy filmuje blisko alternatora
cpikson Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 A wlaczales klime i wtedy sprawdzales?
Fido Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 By zdiagnozować dokładniej,zrzuć pasek z altka i pokręć nim. Wtedy na 100% będziesz wiedział czy to łożyska.
nazzgool Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Sprzęgiełko alternatora się zacięło. Zdejmij pasek i zakręć, powinno zareagować bezwładnie, jak sztywne to do wymiany.. Ja dziś wymieniłem.
turzol Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Sprzęgiełko alternatora się zacięło. Zdejmij pasek i zakręć, powinno zareagować bezwładnie, jak sztywne to do wymiany.. Ja dziś wymieniłem. Sprzegielko jest nowe
cpikson Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 w takim razie dalej stawiam na kolo pasowe klimy... u mnie tak sie to objawialo...
turzol Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Po wymianie alternatora hałas ustąpił. Czyli to był problem łożyska w alternatorze tak jak obstawiałem
Damianson Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 Witam Od jakiegoś czasu zauważyłem w swoim aucie dziwny dźwięk z okolic alternatora czy też pompy wysokiego ciśnienia. Wraz ze wzrostem obrotów bardziej go słychać. Co to może być? VID_20210522_164131.mp4
Dzuro Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 W dniu 30.05.2021 o 12:26, Damianson napisał: Witam Od jakiegoś czasu zauważyłem w swoim aucie dziwny dźwięk z okolic alternatora czy też pompy wysokiego ciśnienia. Wraz ze wzrostem obrotów bardziej go słychać. Co to może być? VID_20210522_164131.mp4 I Co wiadomo co to było ? Bo u mnie jest podobnie
Rekomendowane odpowiedzi