klysek Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam, co moze być przyczyną zapalenia sie na blacie kontrolki od ładowania ? dodam ze jechałem samochodem w trasie i nagle bęc pali sie dojechałem na miejsce ok 20km,odłączyłem/podłączyłem kleme ale dalej sie pali, pasek klinowy jest ok czyli bedzie to związane z alternatorem ?
Fido Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Prawdopodobnie. Może by wiele przyczyn. Zacznij od sprawdzenia szczotek z regulatorem. Jak się skończyły to wymiana na nowy zestaw.
majflon Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 zmierz napięcie ładowania alternatora na odpalonym silniku, przy obciążeniu (światła, radio itp.), nie powinno być mniejsze niż 14V, normalnie wychodzi kolo 14,4V. jeżeli będzie za małe to raczej regulator napięcia, tak jak napisał fidotp.
Magicbattle Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Szczotki się konca wymien koniecznie. Mi dzisiaj stana samochod bo przestało ladować dwiescie km od domu. Dobrze ze znalazłem mechanika założył nowe szczotki i jest oki ale co mi nerwow zjadła ta audica jeszcze swieto dzisiaj i wes cos załatw.
Rekomendowane odpowiedzi