balbolek Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Witam Panowie. Mam dziwny problem otóż po raz pierwszy zabrałem się na wymiane tarcz i klocków w mojej B5. Demontaż tarczy i zacisku przebiegł bez problemu. Problem powstał wtedy gdy włożyłem nowe klocki w zacisk i chciałem nałożyć go na tarcze. Jeden klocek (z czujnikiem)wystarczająco schował się w zacisku( na tloczku) lecz drugi znacznie wystawał poza zacisk co uniemożliwiało mi dalsze działania ,nie moge nałożyć go na tarcze. Prawdopodobnie jest jakas "głupota" o której nie mam pojęcia. No ale cóż , proszę o wyrozumiałość i pomoc w problemie
Dev Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Nie bardzo qumam o co Ci chodzi. Mazz jakies zdjecia ? Tloczek nie wszedł do konca ?
balbolek Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zdjęć nie mam. Wszedł do końca lecz klocek bez czujnika wystaje poza zacisk i przez to nie moge nałożyc go na tarcze nie wiem jak inaczej moge to wytlumaczyć
Dev Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Moze zacisk jest od tarczy niewentylowanej Zmierz odleglosc od tłoczka do kłów w jednym i drugim zacisku.
balbolek Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zakreskowane pole to klocek po zalozeniu wystaje poza krawedzie jarzmy. nowe tarcze są identyczne jak stare wentylowane 280 ---------- Post dopisany 16-08-2013 at 10:56 ---------- Poprzedni post napisany 15-08-2013 at 16:13 ---------- Panowie pomożecie? w czym tkwi problem? klocki za grube? stare tarcze tez były 280 wentylowane i wszystko jak widac działało poprawnie.. moze to wina tego ze na jarzmie u mnie był "zapieczony" ten jeden tłoczek drugi dzialal poprawnie?
balbolek Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Tylko teraz sprawa wyglada tak ze jeden tłoczek na jarzmie był zapieczony, zaś jak skrecilem drugi to klocek schowal się na styk i nachodzilo na tarcze. Gdyby drugi był działający to było by po problemie. Problem tkwi w jarzmie moim zdaniem
.Pablo. Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zdjęć nie mam. Wszedł do końca lecz klocek bez czujnika wystaje poza zacisk i przez to nie moge nałożyc go na tarcze nie wiem jak inaczej moge to wytlumaczyć Klocki wkłada się w jarzmo na górę zacisk więc nie bardzo rozumie jak klocek nie wchodzi i wystaje?? Zrób zdjęcia jak to wyglada na aucie jak nie wchodzi. A na przyszłość rada jak nie wiesz jak to zrobic oddaj do mechanika to w końcu hamulce czyli bezpieczeństwo.
balbolek Opublikowano 9 Października 2013 Autor Opublikowano 9 Października 2013 Wszystko się wyjaśniło. Głupia sprawa. Zapieczone prowadnice jarzma. Nie dało się odratować starej prowadnicy, zapiekła się na amen w środku jarzma. Pomogło rozwiercenie jarzma z drugiej strony i wybicie prowadnicy. W żaden sposób nie osłabia to jarzma. Rozwiercenie zostało oczywiscie zaślepione śróbą ,0 śladów po naprawie. Kupilem zestaw naprawczy prowadnic nasmarowalem i wszystko elegancko śmiga. Każdemu radze sprawdzić stan prowadniczego bo potem mogą być problem z nierównomiernym scieraniem klocka i złym hamowaniem. W razie pytań proszę na priv. Pozdrawiam
Dev Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Narobiles się jak głupi a jarzma i trzpienie sa za grosze
piotrek83 Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 Narobiles się jak głupi a jarzma i trzpienie sa za grosze Ale jaka satysfakcja z wlasnego dziela, to sie ceni:wink:
balbolek Opublikowano 13 Października 2013 Autor Opublikowano 13 Października 2013 Narobiles się jak głupi a jarzma i trzpienie sa za grosze No cóż jak nie dopilnowałem to i są takie skutki. Człowiek uczy się na błędach. A co do jarzma uwierz mi ,że nikt nie forum ani żadnym serwisie allegro/tablica nie miał do zaoferowania mi NAWET całego zacisku pod 280 wentylowane
Dev Opublikowano 14 Października 2013 Opublikowano 14 Października 2013 280mm to juz zabytek Mogles od razu dac 288/25mm
balbolek Opublikowano 15 Października 2013 Autor Opublikowano 15 Października 2013 Nie chciało mi się bawić , mi wystarcza to co jest
Rekomendowane odpowiedzi