Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T + Chip - mozna gazować? logi dynamiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

około miesiąc temu podniosłem moc poprzez chip tuning w mojej A4 1.8T. Wykres wklejam w ten wątek (192,4km i 310Nm).

Rozważam poważnie czy nie zamontować instalacje gazową. W poprzednim aucie (A4 2.4) miałem instalacje BRC, zero problemów.

Nie chce aby rozpoczeła dyskusja typu gaz nadaje sie do zapalniczek lub do kuchenki - dzięki!

Naczytałem się sporo na temat lpg + chip w 1.8t. Z tego co wiem to wszystko rozchodzi się o wtryski bezynowe, aby się nie zapętlały.

Dzisiaj zrobiłem logi dynamiczne i bardzo bym prosił aby ktoś kto się dobrze zna, wypowiedziałsię czy z takimi logami w ogóle warto podchodzić do tematu LPG. Jeśli nie to czy mam podjechać do tunera aby re-map zrobił i trochę moc zmiejszył?

grupa 002 + 115: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

grupa 003 + 114: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

w porównaniu logi przed zabiegiem wirusowym:

grupa 002: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

grupa 115: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

grupa 003: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

grupa 114: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Dodatkowo chcial bym nadmienić że przypadkowo sprawdziłem sobie błędy. Ku mojemu zdziwieniu wyskoczył jeden błąd, ale auto jezdzi super i nie ma żadnych objaw że coś jest nie w porządku. Jak mówie raczej przez przypadek zrobiłem odczy:

Błąd:

16683 - Boost Pressure Regulation: Control Range Not Reached

P0299 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent

Dzięki z góry za waszą pomoc oraz rade!

BRB_Tuning.jpg

Opublikowano

Gaz jak najbardziej. Brc odradzam bo ma marnej jakosci wtryski i slabe reduktory.

Polecem zestaw

-sterownik stag q-box (lub stag 4) lub lpg tech 214 (troszke lepszy niż stag)

- reduktor ac r01 czerwony lub kme gold

-wtryski hana niebieskie

Taki zestaw spokojnie bedzie sie sprawdzać.

Co do logow wtryski nie są zapętlone i gaz będzie w calym zakresie pracować idealnie o ile bedzie pożądnie zamontowany i wystrojony. bo same graty to 50% sukcesu.

Odnosnie bledu to spowodowany jest nieosiaganiem cisnienia doladowania przez turbine w gornym zakresie obrotów - aby nie wyskakiwał konieczna korekta softu. Sam błąd nie rzutuje na moc ani na spalanie, jedynie drażni oko.

Opublikowano

mi na 180KM zielone z górką wystarczają jeśli chodzi o HANY, podobno niebieskie go zalewały ale ogolnie mam instalacje jak powyżej i wszystko smiga

Opublikowano

na 180km zielone stykają bez problemu, kolega powyżej ma 192km i zielone będą pracować na granicy zapętlenia z długim czasem wtrysku - przez co będą dość mocno obciążone, a niebieskie beda robic na lighcie tą moc.

Opublikowano
  • Autor

co mam powiedzieć Chłopaki? jestescie genialni!!!

Jak zobaczyłem wyniki moich wtrysków to myslałem że są zapętlone, ponieważ przy obrotach 2960/min pokazuje 24.44ms, więc juz się raczej pożegnałem z pomysłem gazu. Ale skoro mówicie, że nie są zapętlone to daje mi to nadzieje.

BRC brałem pod uwagę, ponieważ w poprzednim aucie też miałem BRC i zero problemów przez 70tys. km (4 lata). Ponadto ten zakład w Bydgoszczy montuje gaz od 1994r. i maja dosyć dobrą renomę. Zaproponowali reduktor Genius Max i pomarańczowe wtryski od BRC.

Jedank bardzo dużo ludzi poleca Stag, ale aby to założyć musiał bym do Lubicza jechać (jakieś 70km). Na LPG forum polecają bardzo ten zakład w Lubiczu który montuje staga.

Mam jeszcze tylko jeden dylemat w sprawie stagu. Często czytałem, że stag w 1.8t szarpie na zimnym, aż się rozgrzeje do 90 stopni.

Czy to jest wina instalacji czy wystrojenia?

Co do tego błędu co wyskoczył: czy jest to coś czym trzeba się martwić? szkodzi to aucie? albo można sprawe całkowicie olać?

Edit:

I jeszcze jedno pytanie co do świec. Wszyscy proponują NGK PFR6Q, ale z tego co widzę są dwa modele pod tym numerem (Platynowe i V-Line 37):

Platynowe: ŚWIECE NGK PLATINUM PFR6Q AUDI SEAT VW KPL 4 SZT. (3465031133) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

V-Line 37: Świece NGK V-Line 37 PFR6Q Audi Skoda Vw 4 SZT (3470520061) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jakie będą lepsze do LPG?

Opublikowano

Do lpg pfr7q

---------- Post dopisany at 10:06 ---------- Poprzedni post napisany at 10:04 ----------

Co do staga, i tak nie cisne auta świeżo po przelaczeniu się na lpg więc tak naprawdę nie wiem czy to normalne, a jeśli chodzi o zakład, zobacz czy na stronie oficjalnej staga widnieje jako autoryzowanych warsztatow jeśli tak to nie powinno być żadnych problemów

Opublikowano
  • Autor

jesteś pewny że pfr7q? bo tego w ogóle mi nie pokazuje w katalogu NGK jesli szukam po aucie.

Ja oczywiscie tez nie cisne auto na zimnym aż temperatur oleju nie osiągnie 90 stopni. Kręcę go na zimnym do maks. 2500obrotów, ale w żadnym przypadku nie chce aby mi szarpał do momentu pełnego rozgrzania. Czy u ciebie szarpie?

Tak, ten zakład stag w lubiczu jest na oficialnej stronie jako autoryzowany warsztat.

Opublikowano

Są to o stopień zimniejsze świece, są lepsze do lpg a także do aut gdzie jest wysokie doladowanie, seryjnie te świece były np. W rs4 b5 2.7 bit 380km

Opublikowano

ja do b7 1.8 t ostatnio wsadzilem gazik brc sek costam ..i facet mowil ze to co mi wsadza spokojnie styka do 190 km wiec chipa jak chce moge robic..

Opublikowano

Centralka w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia przy szarpaniu. Ja mam staga i smiga super. To wina wtryskiwaczy bo za zimny gaz dostaja.

Opublikowano

należy podnieść temp przełączania na 40st C . Powinno pomóc w 99%.

Opublikowano

nie montuj gazu bo silnik wybuchnie hehhe

Opublikowano

a ja mam taką konfigurację:kme gold 2xmatrix hdd344 z grzałkami butla 60l .komp sterujący zenit:kox:

hamownia_001.jpg

było wtedy dosłownie piekło gorąco i sądzę że jeszcze pare koni i momentu by miał.

Opublikowano

Panowie zaproponowano mi do właśnie w tym miejscu jak u Kolegi wyżej taki zestaw do b7 1.8.TQ 163 km - centrala zenit pro obd, wtryski hana 2000 niebieskie, kme gold. Cena 2800 + 150 za większą butlę.Dobry zestaw i cena?Aha autko na razie seria ,ale dłubnięte będzie na pewno

Opublikowano

1.8t to jeden z łatwiejszych silników do zagazowania. Ja bym dał staga 4 kme gold i hana niebieskie

Opublikowano
Panowie zaproponowano mi do właśnie w tym miejscu jak u Kolegi wyżej taki zestaw do b7 1.8.TQ 163 km - centrala zenit pro obd, wtryski hana 2000 niebieskie, kme gold. Cena 2800 + 150 za większą butlę.Dobry zestaw i cena?Aha autko na razie seria ,ale dłubnięte będzie na pewno

ja bym dał lepiej - lpg tech + hana niebieska + kme gold. dobry zestaw cena bardzo słaba.

u nas za taki zestaw w zen system przysieki, duuużo taniej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie jest tak:

- STAG 300

- REDUKTOR AC R01

- ZBIORNIK GZWM 70L + PRZEROBIENIE PODLOGI

- LISTWA WTRYSKOWA HANA

Nic nie szarpie i nie zrywa.

Nie wiem nawet kiedy się przełącza, dobrze że jest kontrolka.

Nie ma też żadnych spadków mocy. Sama radość i oszczędności :banan:

Opublikowano

Jakbyś zbił do 2500 to można zakładać

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Mam a4 1.8T 150km w tą sobotę jestem umówiony na chipa, pózniej zamierzam wstawić gaz. Dowiedziałem się, przez tel. że przed chipem powinienem również zmienić wtryski, jak mnie pamięć nie myli, bo pózniej będzie problem z ustawieniem gazu. Mimo wszystko zdecydowałem się nic nie wymieniać, z względu na kolejne wydatki.

Nię będzie problemów z ustawieniem gazu i nie stracę na mocy po wstawieniu gazu?

Opublikowano

Po wstawieniu gazu mocy powinno być jeszcze wicej (oczywiście jeżeli afr będzie odpowiedni a gaty zamontowane odpowiednio wydajne) a z tymi wtryskami to panowie od chipa chcieli pewnie wgrać jakąś mapę, która będzie zapętlała wtryskiwacze stąd ich rada, żeby nie szarpało i żeby się nie wydało. Oczywiście mogę się mylić ale po co każą Ci wkładać większ wtryski i "tylko wtryski"