Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Turbo z A6 2.5 V6 do 1.9 AHU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie posiadam turbo od A6 silnik 147 kucy ? bodajże z początków produkcji V6. mojke pytanie brzmi czy do tej turbiny musze wszystko przerabiać jak do turbo z AWX (komp podciśnienia zaworki kolektor) czy musi mieć jeszcze inny kolektor wydechowy ta turbina.?

Opublikowano

Dlaczego do d*py? wizualnie widać ze w porównaniu do turbo z AHU jest ze 3 razy większe :decayed: więc jak polecacie lepiej z AWX ? hm nie rozumiem dlaczego to turbo jest nie ok ?

Opublikowano

Tak widziałem temat o modach ale nic nie pisze o turbo z V6. i tu pytanie jaki kolektor ewentualnie można zainstalować do tego turbo?

jedybne info jakie widziałem to turbo AWX lub BRD.. 216-ki i FMIC.. wiem o tym wszystkim czekam na wypowiedź kogoś kto robił mod z turbo z tego motoru

Opublikowano

Co w tym turbo jest nie tak ? nie wierze że tak duża turbina po dobrym wysterowaniu nie będzie dobrze dmuchać? w sumie nic nie tracę zakładając to turbo i tak będę się przymierzał do założenia tego z AWX. chodzi mi jedynie o to jaki kolektor wydechowy pasuje do tego turbo hm

Opublikowano

zaden nie pasuje wiec musisz sobie wyspawac wlasny

Opublikowano

zespawać na stałe razem z turbo :decayed: z tego co widziałem nikt nie robił takiego czegoś hm poprawiam się sprawdziłem i turbo pochodzi z A6 z 2003 roku z silnika tego nowszego co miał więcej koników. zastanawia mnie opłacalność przedsięwzięcia ze względu na to ze mam już turbo. gdybym chciał kupić jakieś z AWX np. to muszę dodać 1000 zł ;/ a w tym przypadku mogę to przeznaczyć na inne rzeczy które i tak będę musiał zmienić

Opublikowano

nie ma znaczenia czy to turbo z 180ps czy 150 ,wszystkie byly takie same.

zaloz i pochwal sie turbo dziura :decayed:

Opublikowano

Widzisz tutaj jest pierwsza przydatna informacja którą uzyskałem od ciebie :decayed: hm chłopaki zakładają turba od 2.7 TDI i śmigają. więc to turbo jest takie do d*py faktycznie ?

Opublikowano

jest to turbo starej generacji i nie nadaje sie do tuningu jak inne turbiny.

Jest wiele korzystniejszych opcji,ktore beda lepiej funkcjonować.

Wszystko masz opisane w podwieszonym temacie.

Opublikowano

no wiem o tym że inne turbo są wydajniejsze. że opłacalność 1.9 tdi AHU jest bardzo mało opłacalna ale nie stać mnie na swap na PD a tym bardziej na zakładanie jakichś drogich modyfikacji jak tam chłopaki pisali :P

mam takie turbo i tu się zrodziło pytanie czemu by nie wykorzystać. ale widzę że lepszą opcją będzie sprzedanie tego turbo i kupienie czegoś wydajniejszego :)

Opublikowano

zalezy ile kasy chcesz przeznaczyc i ile mniej wiecej chcesz miec.

w ahu najkorzystniej wypada mod typu wtryski od 110ki i soft masz ~130ps

dalsze mody wiaza sie z przerobieniem instalacji sterowania turbiny z nadcisnienia na podcisnienie.

Opublikowano

mam całą instalację do przerobienia na podciśnienie. komp 16 bit też już za niedługo będzie niby mam chip zrobiony ale przy takiej modyfikacji konieczna redukcja softu. prawdopodobnie będę kupował 216-ki za niedługo robię rozrząd i wymieniam na wałek od SDI ten z oznaczeniem 038. szukam też pompy 11mm. wszystkie te kwestie już mam obgadane. zamyjkam się niestety w temacie turbo :facepalm:

Opublikowano

no właśnie tak myślę sprzedam tamto turbo podzbieram i będę szukał