Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

zakup a4 b5 1.8t 180km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a mozliwe....co do lacznikow staba sie zgadzam bo u mnie sa wybite...bylem w sklepie to och..jali ze tam jest stab z tylu..potem sie zajme stabem

co do swapa kupilem juz w takiej konfiguracji buda/silnik...generalnie mam po zmianie silnika na AJL i oczywiscie jest to uwzglednione w papierach..szkoda tylko ze bude mam przedlift ale to sie rozni chyba tylko deska i niczym wiecej a wiec moim zdaniem dokladac tysiaki za to to bez sensu...szczerze mowiac ta poliftowa mi sie nie podoba w srodku ale to juz kazdego zdanie i nie mowie tego zlosliwie bo mam przez liftem....aaaa fakt jeszcze lampy sa inne(wow co za problem zmienic?)

Opublikowano

nie ponosi was tam z tymi 6-7s do setki:grin: nie liczcie na filmikach do momentu zblizenia sie do 100 tylko do momentu aż sie wychyli za setke, ta moc w B5 daje wysokie 7,5-8s do setki, aaa i tam czytałem że Quattro nie ma strat, ma i to wieksze o 50% od FWD co w osiagach przekałda sie na sekunde w plecy przy tej samej mocy:wink: najlepiej widać to na hamowni przy parametrach moc na kołach:wink:

AJL nie ma czasem turbo K03s?

Opublikowano

nie ma, ma zwykle k03-005

---------- Post dopisany at 18:55 ---------- Poprzedni post napisany at 18:52 ----------

kowi z tymi czasami to roznie bywa, w q 1.8t skrzynie sa bardzo krotkie wiec to przeklada sie poniekad na lepsze przyspieszenie i ta roznica miedzy oska nie jest taka konkretnie duza, mysle ze z dobrym sprzeglem mi osobiscie udalo by sie zejsc do tych nizszych powtarzalnych 7s

Opublikowano

zgadzam się z pioteros......mój ciągnie do setki w parę sekund a inny będzie o pol czy jedna więcej i to jest normalne...nie ma 2 takich samych silników!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pozatym nie zgadzam się ze quattro będzie miało gorsze osiągi bo już nie raz startowałem z silnikami sporej mocy ale z napędem na jedna os i jaki efekt?oni palili gumę a ja już o 10 metrów dalej wiec relatywnie kiedy zlapali przyczepność ja nadal mialem ciag tyle ze bylem już 50 metrów dalej i pięknie to widać nie na durnych wykresach które ludzie traktja uniwersalnie lecz w nasza słodka mroźna zimę...prawda jest taka ze napędu na 4 kola nie zastąpi napęd na dwa bo w lato coś powalczymy ale w zimę tylko będziesz płakać ze szufla w dłoń a ja najzwyklej będę się z takiej osoby śmiać...wystarczy oglądnąć filmiki z akceleracji quattro w YouTube..te samochody nawet po plażach jeżdżą na zwykłych oponach:D

---------- Post dopisany at 02:51 ---------- Poprzedni post napisany at 02:33 ----------

nie ponosi was tam z tymi 6-7s do setki:grin: nie liczcie na filmikach do momentu zblizenia sie do 100 tylko do momentu aż sie wychyli za setke, ta moc w B5 daje wysokie 7,5-8s do setki, aaa i tam czytałem że Quattro nie ma strat, ma i to wieksze o 50% od FWD co w osiagach przekałda sie na sekunde w plecy przy tej samej mocy:wink: najlepiej widać to na hamowni przy parametrach moc na kołach:wink:

z tego co wiem AJL ma K04 chyba ze sie myle...kolego TDI to nie wysokoobrotowa benzyna wiec nie dziw sie takim osiagom...150 konne mialy kolo 7 sekund do sety a nie 180 ktora posiadam ale jak wspomnialem nie ma 2 takich samych silnikow mimo ze np sasiad tez taki ma a bedzie o pol czy sekunde gorszy bo tak i juz:D

Opublikowano

Komu jak komu ale mi nie wmowisz ze diesel i benzyna o tej samej mocy i masie ma wyrazna roznice w przyspieszeniu powiem ci odrazu ze nie ma roznicy, troche sie juz na jezdzilem b5 w roznych mocach i wiem ze 180km w tej masie nie zejdzie do 6,5 chyba ze wywalisz z niego co sie da

A startowales z rolki z q? Spróbuj zobqczysz co to straty, do tej mocy o ktorej tu piszemy oska pod kazdym wzgledem dojedzie q do setki bedzie po rowno moze z minimalna przewaga q

I nie porownuj zimy do warunkow letnich bo to bezsensu wiadomo ze zrobisz wtedy przewage tych 50m

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk

Opublikowano

zwalowy - zadne auto nie mialo k04 w serii procz silnikow poprzecznych

AJL ma najzwyklejsze najmniejsze K03 jak i reszta silników 150KM w B5

Opublikowano

A startowales z rolki z q? Spróbuj zobqczysz co to straty, do tej mocy o ktorej tu piszemy oska pod kazdym wzgledem dojedzie q do setki bedzie po rowno moze z minimalna przewaga q

170q vs 180fwd + u mnie igo ważący 120kg , kreska od 30 albo 40 , nie pamiętam już

Opublikowano

170q vs 180fwd + u mnie igo ważący 120kg , kreska od 30 albo 40 , nie pamiętam już

noi filmik tylko potwierdził to co pisałem wyzej:wink: dodam tylko ze przy mocach ~170km Quattro ma starty na kołach 40km, gdzie oska o tej samej mocy ledwo ~20km:whistling:

Opublikowano

nie no przyspieszenie moze miec mniejsze ale CIUT a nie o sekundy pozatym co z tego kiedy ja szybciej osiagne te 100km bo poprostu pojade z pelna moca a nie majac potrzebe wczowania silnika czy sprzegla zeby nie zrywac kol...moj q na samym starcie na 1 biegu ma 40km wiec 2 dla uzupelnienia i jak ktos chce 3jka dla formalnosci:)...wczoraj bralem sie z Citroenem C5....coprawda wiekszy silnik ale dizel..z jakim efektem nie trzeba chyba mowic..po drodze mielismy pare swiatel oddalonych od siebie kolo 100-150m(na oko) i na kazdych swiatlach C5 zostawalo w tyle najzwyklej mielac....bylo to mocno chore bo osiagalem predkosci 150km/h w terenie zabudowanym na 50tce o osiedlach mieszkaniowych nie wspomne....

prawda jest taka ze to co w katalogu to tylko na papierze a w zyciu bywa roznie...pozdrawiam

---------- Post dopisany at 00:19 ---------- Poprzedni post napisany at 00:11 ----------

zwalowy - zadne auto nie mialo k04 w serii procz silnikow poprzecznych

AJL ma najzwyklejsze najmniejsze K03 jak i reszta silników 150KM w B5

dlatego napisalem "chyba"

Opublikowano

Generalnie jeśli chcemy porównywać q i ośkę, to sporo czynników się na to składa... kierowca, opony, kondycja silnika, napędów itd... więc pytanie kto i jak tego będzie użytkował. Moim zdaniem Quattro przyniesie więcej radości zimą i w deszczu każdemu kierowcy, a ośka przyniesie nieco więcej radości wprawnemu w FWD kierowcy, który będzie zwracał uwagę na straty mocy, masę itd. Różnicę widać w wyścigach na 1/4 mili, gdzie na torach, w większości zagranicznych, z idealnej nawierzchni przewagę mają auta RWD, a w Polsce, na lotniskach i nawierzchniach średniej jakości najlepiej radzą sobie 4x4.

Więc wszystko zależy od tego jak kto będzie użytkował auto i co będzie dla niego ważne podczas eksploatacji. : )

A co do osiągów AJL, to jak tak dalej pójdzie, to zaraz będzie szybsze od S4 :decayed: w ośce dużo zależy od opon ; )

Opublikowano

mysle ze kazdy z nas ma "jakas" racje...tak czy siak to nie sa te same auta i tyle w temacie...pozdrawiam nieszczesliwych posiuadaczy marki AUDI hehehe

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
zgadzam się z pioteros......mój ciągnie do setki w parę sekund a inny będzie o pol czy jedna więcej i to jest normalne...nie ma 2 takich samych silników!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pozatym nie zgadzam się ze quattro będzie miało gorsze osiągi bo już nie raz startowałem z silnikami sporej mocy ale z napędem na jedna os i jaki efekt?oni palili gumę a ja już o 10 metrów dalej wiec relatywnie kiedy zlapali przyczepność ja nadal mialem ciag tyle ze bylem już 50 metrów dalej i pięknie to widać nie na durnych wykresach które ludzie traktja uniwersalnie lecz w nasza słodka mroźna zimę...prawda jest taka ze napędu na 4 kola nie zastąpi napęd na dwa bo w lato coś powalczymy ale w zimę tylko będziesz płakać ze szufla w dłoń a ja najzwyklej będę się z takiej osoby śmiać...wystarczy oglądnąć filmiki z akceleracji quattro w YouTube..te samochody nawet po plażach jeżdżą na zwykłych oponach:D

---------- Post dopisany at 02:51 ---------- Poprzedni post napisany at 02:33 ----------

z tego co wiem AJL ma K04 chyba ze sie myle...kolego TDI to nie wysokoobrotowa benzyna wiec nie dziw sie takim osiagom...150 konne mialy kolo 7 sekund do sety a nie 180 ktora posiadam ale jak wspomnialem nie ma 2 takich samych silnikow mimo ze np sasiad tez taki ma a bedzie o pol czy sekunde gorszy bo tak i juz:D

Kolego, kolejny post w którym robisz z siebie znaFFcę.

Jakie K04, wiesz o czym mówisz? Zwykłe K03 ze 150tki.

---------- Post dopisany at 03:25 ---------- Poprzedni post napisany at 02:54 ----------

2. Tak, jak pisał Kolega Lolo-Krk wersja 180km była tylko w oznaczeniu AJL i był to rzadki silnik.

3. Zwróć uwagę na jakim oleju jeździ, powinna być na 5W40 bez względu na przebieg, olej w tych silnikach to ważna sprawa, a z rzeczy związanych z eksploatacja możesz sprawdzić (poza normalnymi rzeczami w papierach u spzredawcy i na stacji) kiedy był zmieniany rozrząd, bo do AJL to relatywnie droższy wydatek.

1. Rzadki, bo Polaczków biedaczków na takie silniki stać nie było i Audi nie wypuszczało na PL rynek AJL'i w takiej ilości jak np na zachodzie.

2. Ja jeżdżę na 5w30 przy przebiegu 230tyś km, bierze ok 0,5 oleju na 10tyś, silnik nie ma lekko, więc pewno turbo popuści :grin:

3. Rozrząd to taki sam wydatek jak w 1.8T 150km i 1.8 125km, więc bardzo niski wydatek. Ok 220zł INA bez napinacza, który się wymienia..brrr.. wróć, powninno się wymienić co 40-50tyś.

4. O ile znajdziesz AJL'a i dodasz do niego Quattro, możesz zacząć szukać w granicach 15tyś i w górę, jak dodasz do tego, że ma być to sedan i na bogatszym wyposażeniu niż 4 szyby i trzyramienna kiera to może być problem.

Opublikowano

heh uwielbiam te grymasy:)...doczytaj to zobaczysz ze widnieje slowo "chyba"...znafce?nieee!!praktyka?taaaak:)

Opublikowano

zwalowy nie uwierze w 6-7s w B5 z mocą 150-180km:hi: jak osiagniesz 7s to będzie dobrze przy 180km, chyba że wybebeszysz auto specjalnie dla osiagów. Druga sprawa przy mocach do 200km ośka robi cie jak chce z porównywalną mocą, nie mysle tu o citroenach i innym szmelcu, tylko zwyczajnie o tej samej marce, co z tego że do 50 będziesz szybszy jak do 100 Cie dojdzie i wysunie sie na prowadzenie. Ustawki z rolki jeszcze bardziej to pokażą:whistling: ale mimo wszystko niechciałbym mieć inwalidy FWD:grin:

Opublikowano
zwalowy nie uwierze w 6-7s w B5 z mocą 150-180km:hi: jak osiagniesz 7s to będzie dobrze przy 180km, chyba że wybebeszysz auto specjalnie dla osiagów. Druga sprawa przy mocach do 200km ośka robi cie jak chce z porównywalną mocą, nie mysle tu o citroenach i innym szmelcu, tylko zwyczajnie o tej samej marce, co z tego że do 50 będziesz szybszy jak do 100 Cie dojdzie i wysunie sie na prowadzenie. Ustawki z rolki jeszcze bardziej to pokażą:whistling: ale mimo wszystko niechciałbym mieć inwalidy FWD:grin:

prawda jest taka ze wszyscy prawimy gusla..prawda tez jest taka ze nie ma 2 takich samych silnikow tzn 150 i 150 czy 200 i 200 a niech bedzie 1000 i 1000 murzynow to itak nie bedzie to samo bo nawet durne roznice pracy zaworow juz zmieniaja osiagi ale to juz tez niuanse..

p.s koledzy pamietajmy o tym ze moce znamionowe byly w chwili nowego auta..stare maja gorze osiagi bo nie oklamujmy sie ze auto 5 letnie jest juz stare i tyle....dopiero zhamowanie kazdego auta cos nam powie

p.s2 a kto chce kaleke