Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Automat, problem z przerzucaniem 1/2 pomóżcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, posiadam Audi A4 B5 z silnikiem 1.9TDi AFN , z skrzynią DFK. Problem jaki występuję to długie przeżucianie biegów z 1 na 2:kwasny:

Odczuwa się wrażenie jakby skrzynia wrzucała "luz" na sekundę a dopiero później bieg 2, jest to bardzo uciążliwe podczas gdy chce dynamicznie ruszyć, ponieważ silnik kręci do odcinki w trakcie tego "luzu" między biegami. Olej i filtr były wymieniane 1miesiąc temu i nic nie pomogło. Przy wymianie oleju zaciekawiło mnie to że weszło 4l, a powinno 3,5, czytałem na forum różne tematy o automatach i w wielu pomagała wymiana, lecz u mnie była to bardzo mała, ale odczuwalna zmiana. Błędów na komputerze nie ma, skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny.

Pomóżcie :decayed:

Kolejny problem jaki występuję to różnorodne ruszanie z miejsca:kwasny: Jeśli auto jest odpalone to po wrzuceniu D nie ciągnie od razu (zdarzy się że ciągnie od razu), trzeba trochę przy gazować i jest już okej, później auto zależy "jak się mu chce" po zatrzymaniu i chęci ruszenia, rusza z 0,9 tys obrotów a raz z 2/2,5 tyś, poprostu dłużej wbija pierwszy bieg,