Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cos Strzela podczas skrecania (NOWE ZAWIECHO)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie - Powoli dostaje ku...cy :D Wczoraj mialem wymieniane wszystkie wahacze przod + laczniki + koncowki drazkow. Wszystko Febi. Auto odebralem dosyc pozno wiec nie mialem okazji go dokladnie sprawdzic. Dzis zauwazylem, ze zgrzyt (strzelanie) podczas skrecania w prawo nie zniknal po tej wymianie. Zgrzyta glownie na postoju podczas krecenia kierownica w prawo - Pierwszy obrot. To taki metaliczny skokowy zgrzyt jak jakis metal o metal pod naprezeniem. Jest tez stuk pojedynczy podczas ruszania / cofania ktory nie zawsze wystepuje. (sa to identyczne objawy jak przed wymiana wahaczy). Wszystkie te dzwieki dochodza z przodu auta. Czy moglby ktos cos doradzic co to moze byc? Gdzies czytalem o rozwarstwianiu sanek, Moze jakies gumy na stabilizatorze? Moze drazki kierownicze, Magiel? (plyn nie wycieka - kiera w chodzi lekko) Ale mechanik zakladal nowe koncowki i napewno by zauwazyl, ze cos nie tak z drazkami. Z gory dzieki za wszelkie wskazowki,Maciek

Opublikowano

W alfie tak miałem to rozsypane było łożysko w kolumnie macpherson i taki zgrzyt był przy skręcie jakby metal o metal a czasami stuk się pojawił

Opublikowano
  • Autor

Z tego co sie orientuje to w B6 nie ma mcpersona tylko wielowahacz. Tam amor sie nie kreci. Wiec tam nie ma lozyska - ale niech mnie ktos poprawi jesli nie mam racji. Sprawdze jeszcze kolo pasowe altrernatora i napinacz paska czy podskakuje bardzo. Wymienialem te elementy ok 130tys km temu wiec mogly sie juz "skonczyc" a to ma podobny objaw. To takie strzelajace zgrzytanie. Ale to raczej nie tlumaczy tego pojedynczego stuku podczas ruszania lub cofania..

---------- Post dopisany at 17:05 ---------- Poprzedni post napisany at 15:51 ----------

.Update: To nie pasek ani kolo alternatora. Nie podskakuje jakos niepokojaco. Dzwieki dochodza z nizszych partii samochodu.Przegub raczej to tez nie jest bo to metaliczne strzelanie wystepuje glownie na biegu jalowym podczas krecenia kierownica w prawo na postoju lub podczas pelzniecia samochodu i parkowania. Bede wdzieczny za ewentualnie sugestiee

Opublikowano

Sprężyna?

Opublikowano

Może wysypał się krzyżak w kolumnie kierowniczej?

Opublikowano

mam bardzo podobnie.

podczas skręcania ostro w lewo przy niewielkiej prędkości (wjazd do bramy) coś mi strzela w prawym kole.

jeżeli zjeżdżam z policjanta, generalnie gdy prawe koło idzie w dół coś puka przy nim puka.

co to może być?

Opublikowano
  • Autor

Sprezyny byly wyciagane przy okazji wymiany wahaczy gornych i nic niepokojacego w nich niezauwazyli. Aczkolwiek napomkne to mechaniorowi jutro. Czy przegob moze strzelac gdy auto jest na biegu jalowym? zaznaczam ze strzelanie wystepuje tylko podczas krecenia w prawo, przez pierwszy obrot a potem juz jest spokoj....Dzieki

Opublikowano

Jak założyli żle sprężynę to będzie tak stulać - chodzi o górne mocowanie

Opublikowano
  • Autor

Spoko - Zwroce na to Uwage mechaniorowi ale sek w tym, ze ten rodzaj strzelania byl przed wymiana wahaczy tez. Wiec jakis dodatkowy element najwyrazniej nie domoaga. Mam nadzieje, ze nie magiel. Co ciekawsze - to podczas ulewnej pogody ten objaw jest o wiele mniej donosny. Moze dlatego, ze opona ma mniejszy opor do pokonania na mokrej nawierzchni niz na suchej podczas krecenia kierownica.

Opublikowano

miałem podobnie w passacie,tylko zgrzytanie takie metaliczne było na skreconych kołach na wstecznym i dokładnie ten sam dzwiek przy ostrym hamowaniu jak samochód nurkował.okazało sie ze jeden z dolnych wahaczy był słabo dokrecony.

Opublikowano
  • Autor

OK Dam znac mechaniorowi. Dzieki za wskazowke

---------- Post dopisany 22-10-2013 at 19:38 ---------- Poprzedni post napisany 21-10-2013 at 13:46 ----------

Panowie problem rozwiazany - niestety zakonczyl sie na lawecie. Kilka tyg temu mialem wymieniane lozysko w przednim kole i 4 sroby ktore mocuja piaste do zwrotnicy nie byly odpowiednio dokrecone - jedna sie wysunela i napieprzala o przegub a na koncu tak tarla ze musialem dzwonic po lawete bo sie jechac nie dalo. Najlepsze ze bylo to dzien przed wizyta u mechaniora. Sroba do wymiany bo zostala skrzywiona, przegob tylko zarysowany dookola. Musze zmienic sygnature bo ta juz troche mija sie z prawda ;) Tak czy owak nareszcie nastala bloga cisza i nic nie stuka i nie puka. Dziekuje wszystkim za porady.Pozdrawiam

Opublikowano

amortyzator tez tak mialem :) 12pawel12

Opublikowano
amortyzator tez tak mialem :) 12pawel12

co dokładniej z amortyzatorem?

generalnie mam zalozone sprezyny -40 z przodu i jakby od tego czasu cos tam telepie

Opublikowano

U mnie też to się stało dopiero po wymianie amorów i sprężyn...

Opublikowano

uporałeś się jakoś z tym?

Opublikowano
uporałeś się jakoś z tym?

Nie mam dostępu do kanału albo podnośnika żeby posprawdzać co tam wali. Tylko na prostej drodze się to dzieje :kwasny:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

amortyzator...................wali tylko na malych dziurach lub studienkach

Opublikowano

i co z tym amorem jest nie tak?

Opublikowano

U mnie najbardziej to słychać jak asfalt jest pofalowany poprzednie, czyli jak jakbym jechał po kilku małych garbach zwalniających..

Opublikowano

u mnie nawet diagnosta nie potrafil znalezc co pukalo i wymienialem wszystko po kolei.wachacze przegub drázki wszystko.po sciagnieciu amora jak go wcisnalem to do dzis tak lezy:)chyba ze 2 miechy juz.zalozylem nowy i nic cisza...........