Skocz do zawartości
IGNOROWANY

oponki zimowe 205/55/17 przy zawiasie -30, co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

planuje zakup zimowych opon o rozmiarze 205/55/17, nie wiem tylko czy na zawiasie -30 nie będzie obcierki? Zależy mi na takiej szerokości gdyż lepsza dynamika niż na obecnych 235/45/17 oraz spalanie tez wyjdzie na plus. Co sądzicie? Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?

pozdrawiam

Opublikowano

Przymierzałem oponę 225/50/17 czyli o takim samym profilu co 205/55/17 i było mało miejsca między oponą a wahaczem. Mam zawieszenie 1Be i napewno przxy -30 nie będzie tarło o nadkole.

Opublikowano

Kolego ja mam na zimowych 225/50R17 poza tym że moje są szersze to takie same koła wg kalkulatora opon jeśli chodzi o średnice.

Wydaje mi się ze raczej nie powinno obcierać . Ja mam zawieszenie 1BE.

Jak je wykończe - będe własnie kupował takie jak ty podałeś 205/55R17

EDIT:

Tylko jest jedno ale... cena jeszcze wyższa , a i tak 225/50R17 nie należą do tanich

Opublikowano

Zawsze cena jest wyższa za nietypowe rozmiary jak np. 205/55 R17.

Dziwię się, że ludzie kombinują z rozmiarami a nie wybiorą czegoś standardowego:

195/65 R15, 205/55 R16, 205/50 R17, 225/45 R17, 225/40 R18.

Opublikowano

a no kombinują, kombinują ... Ja też kombinuje ... jeżeli jest możliwość to dlaczego nie ... 205/50/17 za niski profil na zime, wole troche więcej komfortu

Opublikowano

Pomyśl mad oponami 205/55 R16 jak zależy Ci na komforcie i takimi felgami:

AUDI A6 C6 FELGA ALU 4F0071496 R16 (3591957316) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Wyglądają moim zdaniem bardzo dobrze jak na 16" - nawet w A6 C6 z oponami 225/55 R16 wydają się większe

(chyba, że masz duże tarcze hamulcowe i musisz mieć min. 17" felgi)

Opublikowano

Przy 16 " boje się o zbyt niskie podwozie przy zmarzniętym śniegu na drodze. Może się przydarzyć mocna przycierka lub urwanie czegoś

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem jak podwozie ma być niżej np. na 16" - 205/55 niż np. na 17" 225/45 ?

Chyba, że także założysz jakiś nietypowy rozmiar opon do tych 16".

Opublikowano

Skoro średnica koła pozostanie ta sama, to jak chcesz przycierać autem :eusathink:

Opublikowano

Teraz latam na 235/45/17, na zimę przygotowałem 195/65/15 na stalówkach ET 33, wszystko na zawiasie 1BE, dobrze, że da się wcisnąć 15 ale zobaczymy jak to będzie w zimę :naughty:

Opublikowano

No tak, ale zalezy mi na szerokosci 205 a nie 225 takze przy 16 " 205/55/16 bedzie nizej niz 205/55/17 :wink:

Opublikowano

Do B7 chcesz dać 15'' ? Masakra kolego to wygląda.

Mam zdjęcie B6 na 15'' to takie paskudztwo było że hej...

195/65/R15 auto jest identycznie wysoko jak na 225/45R17. Wygląd pozostaje bez komentarza. dodam że przed każdym zakrętem trzeba hamować bo przechyły auta są bardzo duże na wysokim profilu. Czuć jak guma na oponie pracuje i się wygina w zakręcie. Tam gdzie normalnie w zakręt wchodziłem 140km/h - na tych 15'' musze wyhamować do 80km/h i się czegoś złapać bo zlece z taboreta. Pozatym auto duzo gorzej sie prowadzi. Koło jest węższe i droga hamowania sie wydłuża. Jedyny plus to mniejsze spalanie i lepsze wgryzanie sie w śnieg w zaspach. Audi na takim kole nie wyróżnia się niczym od zardzewiałego obok lanos. Nawet pies z kulawą nogą na niego nie spojrzy.

a8d47c8cb6a6890bgen.jpg

Tu 225/50/R17 świetny setup na zime dla tych co jezdzą po mieście, i mają małą styczność z dużymi zaspami :wink: Szerokość 225 - gorzej sie wygrzebać z zaspy, ale za to prowadzenie w zakrętach kilkakrotnie lepsze. profil 50 (normalnie powinien być 45) poprawia nieco komfort. Auto stoi 1cm wyżej. Szersza opona to lepszy kontakt z podłożem, więc lepsze hamowanie na asfalcie. Dla poprawy właściwości wygrzebywania sie z zaspy - myślałem właśnie nad 215/55R17 ale opona dosyć droga. temat jeszcze do przemyślenia. Wchodzi też w grę powrót do 16'' bo u nas w mieście drogowcy wiecznie zaskoczeni zimą. Zobacze jak będzie w tym roku :wink: Jednak jeśli odliczyć ekstremalne śniegi i zaspy po kostki to zdecydowanie najlepsze koło na zime. A mogło być Quattro :kwasny: i byłoby bez problemów. Niestety nie trafiło się.

e21d2e5a38f158dfgen.jpg

16'' też przerabiałem juz. Jest to kompromis między 15 a 17.

Opublikowano
Do B7 chcesz dać 15'' ? Masakra kolego to wygląda.

Mam zdjęcie B6 na 15'' to takie paskudztwo było że hej...

195/65/R15 auto jest identycznie wysoko jak na 225/45R17. Wygląd pozostaje bez komentarza. dodam że przed każdym zakrętem trzeba hamować bo przechyły auta są bardzo duże na wysokim profilu. Czuć jak guma na oponie pracuje i się wygina w zakręcie. Tam gdzie normalnie w zakręt wchodziłem 140km/h - na tych 15'' musze wyhamować do 80km/h i się czegoś złapać bo zlece z taboreta. Pozatym auto duzo gorzej sie prowadzi. Koło jest węższe i droga hamowania sie wydłuża. Jedyny plus to mniejsze spalanie i lepsze wgryzanie sie w śnieg w zaspach. Audi na takim kole nie wyróżnia się niczym od zardzewiałego obok lanos. Nawet pies z kulawą nogą na niego nie spojrzy.

16'' też przerabiałem juz. Jest to kompromis między 15 a 17.

To prawda, również uważam, że 16 najlepsza na zimę. Zostały mi nowe opony 15 zimowe z B5 i trafiłem ładne stalowe ET33 i dlatego tak zmontowałem :wink:

Wiesz to czy ktoś na nią spojrzy czy nie to mnie akurat najmniej zależy :grin: oczywistym jest, że duże koło ładniejsze.

Poza tym zgadzam się, że prowadzenie gorsze jak na 235.45/17 ale zima to nie czas na zapierdalanie :naughty:

Opublikowano

Wchodzi też w grę powrót do 16'' bo u nas w mieście drogowcy wiecznie zaskoczeni zimą.

Czym prędzej to zrób - poszukaj jakiś ładnych 16" felg bo tragicznie wygląda twoje A4 na tych 17" kołpakach z baloniastymi oponami.

Opublikowano

Zamiast 215/55/17 wybrałbym 215/50/17, średnica koła bardziej zbliżona do fabrycznej, opona nie jest tak szeroka. 215/55 to ja mam, ale na 16" :decayed:

Opublikowano

215/50/17 bedzie dobrym rozwiązaniem.

Opublikowano

carrera369 pokaż mi na której 16'' dobrze wygląda ?

Na zime raczej niski profil odpada :wink: Jak sie chce zapier...lać

Opublikowano

16" felgi z A6 C6 dobrze wyglądają jak na 16 - nawet na A6 z oponami 225/55 wydają się na trochę większe:

AUDI A4 A6 C6 4F0 FELGA ORYGINAL 7,5J/16 ET45 (3595491591) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

W A4 z oponą 205/55 na pewno będzie jeszcze lepiej.

Opublikowano

Miałbys jakieś zdjęcie na aucie ?

Ciekawy jestem efektu. Bo rozważam powrót do koła 16'' na zimę ale nie z racji tego że na 17'' mi się źle jeździ ale dojeżdzam często na budowę a tam nie ma jeszcze drogi asfaltowej.

I muszę mieć węższe oponki co by móc sie wykopać/wygramolić z zaspy śniegu a quattro niestety nie posiadam.