Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szarpie na gazie nie zawsze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Mam instalacje Elpigaz na sterowniku Stella Nord 205.

Po wyczyszczeniu przepustnicy samochod ani na gazie ani na benzynie nie chcial chodzic. Po skasowaniu bledow i jezdzeniu 2 dni na benie przestal szarpac. Po przelaczeniu na gaz szarpie starsznie ale nie zawsze, problem sie nasila na cieplym silniku.

Wszystkie podcisnienia wszystko zalozone prawidlowo, bo gdyby ssal lewe powietrze to by szarpal caly czas a to nie zawsze, ale zazwyczaj po dodaniu gwaltownie gazu.

Mogły pasc nagle wtryski(raz kiedys sie przycinaja i szarpie bo na wiecej powietrza)? Moze to byc przyczyna dawki gazu? Bardzo duzo pali na 34l gazu robie 200-220 km a wczesniej mniej niz 260km na 30l nie zrobilem.

Jak bede chcial zmienic wtryski nie robi jakie zaloze? Oczywiscie nie wstawie np. BRC tylko jakies inne co maja opor 3 Ω taki jakie sa te teraz?

Moze je wymontowac i wrzucic w myjke ultra-dzwiekowa? jak je wyjme mozna rozebrac te cewki nie pozmienia sie skok cewki?

Opublikowano

A czy przed czyszczeniem przepustnicy jeździł ? Może nie zaadoptowałeś ?

Opublikowano

Przed przepustnica bylo okey.

Nie da sie zaadoptowac przepustnicy. Probowalem sprzetem "domowym" (laptop + program), KTS Boscha w pracy i jeszcze innym KTS u kolesia co sie tylko podłacza kompem do samochodow. Dzisiaj nie szarpal wcale ani na gazie ani na benzynie wczoraj tylko na gazie, a pogoda jest taka sama czyli wilgotno i pada deszcz przelotny.

Opublikowano

Miałem taki sterownik z lpg jak kupiłem auto

Totalna porażka.

Wymieniłem wtryski na tego samego producenta "Rosso", parownik również

Ustawienie prawidłowej mapy wymaga naprawdę cierpliwości.

Po ustawieniu w miarę, adaptacja w vagu około 5%, po czasie robi się 10% lub -10% a nawet więcej:facepalm:

Wywaliłem to i wstawiłem staga 300 ISA 2

Teraż autem jeżdzi się jak na benzynie, adaptacja -0,5% do 0,8%

Może spróbuj odłaczyć wtryski lpg a wężyki zaślepić i pojeździć na Pb

Jeżeli bedzie dobrze to wymień listwę. Z czyszczeniem jest różnie, przerabiałem to.

Czyszczone potem kalibrowane i nadal źle chodziło auto.

Adaptowanie przepustnicy dlaczego nie zrobisz tego vagiem.

Moim zdaniem to z przepustnicą wszystko ok wina pewnie w instalacji lpg

Opublikowano

Kolego a to wystarczy wymienic sterownik i wtryskiwacze? Ile cie to wyszlo czyli cala instalacja zostaje w samochodzie butla + przelacznik itp. ? Wystarczy wymienic sterownik i wtryski i kalibracja i okey?

Opublikowano

Butla zostaje oczywiście.

Sterownik wymieniłem oczywiście z wiązką i wszystkimi czujnikami- wszystko jest w komplecie.

Sterownik z wiązką kompletną około 500zł.Listwa wtryskowa to zależy jaką założysz.

Z tańszych to Fast Reg może być koszt około 130zł

Tapatalk

---------- Post dopisany at 23:25 ---------- Poprzedni post napisany at 23:23 ----------

Dodam że stary sterownik z wiązką sprzedałem ma allegro za 350zł

Tapatalk

Opublikowano

Trzeba spróbować

Wtryski to podstawa.Wymień potem ustaw i może bedzie dobrze

Opublikowano

Fast Reg i bedzie w miare.

Miałem takie w A3 1.8 zamontowane i chodził na nich zaje....

Teraz użytkuje je szwagier w Peugeot-cie 307, zamienił się ze mną, dał mi hany:wink:

Opublikowano

myslalem ze sie uspokoilo dzis, ale nie szarpie na rozgrzanym silniku ale troche i chwile i przestaje, nie mam pojecia narazie zmienie te wtryski potem kalibracja i zobacze jak spalanie i bledy.

Listwa Reg Omvl Fast 4-cyl Dream xxl B/C Wtryskowa (3640585652) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. o tych mowimy tak? tylko zobacze czy wtyczka bedzie pasowac czy to wszystko uniwersalne jest?

Opublikowano

Tak to te wtryski

wtyczki powinny pasować jeżeli masz jakieś wtryski firmy Elpigaz

możesz też u nich kupić np te

Img.ashx?Id=79

Koszt około 200zł

Mam teraz w A3 takie, podzielone po dwa wtryskiwacze

W porównaniu do Fastregów w pracy silnika - nie zauważyłem zmian,

Rosso można zamontować po dwa lub każdy oddzielny wtryskiwacz.

Fast Reg dużo cichsze

Opublikowano

Mają 3 ohm

Tapatalk