Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Czarny dym z rury wydechowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wczoraj zrobiłem 200km i zauwazyłem że zaraz po zatankowaniu jak miałem więcej niż pół zbiornika szedł super,gdy paliwa mi ubywało z każdym "butnieciem"było coraz więcej dymku i coraz mniej dynamiki :( czy możliwa jest jakaś teoria ze pompka paliwowa jak ma więcej w baku pracuje dobrze,a jak mniej paliwa w baku ma mniejszą wydajność??

Oczywiscie moze byc tak, ze pompa ma juz powoli dosyc... VP44 nie sa tak zywotne jak VP37.

Jesli Ty lub poprzedni wlasciciel/e jezdzili na oparach, rezerwie to pompa dostala po tylku napewno mocno...

Opublikowano

kolego przemyj przeplywomierz cos zawsze pomoze mialem podobnie pozdrawiam:)

Opublikowano
  • Autor

witam

niedawno wróciłem z Vagu.nie wykazał żadnych błędów.wszystkie parametry w normie(oprócz ciśnienia powietrza doładowania,powinno być 1700mg a jest 1300mg).człowiek który robił mi badanie sprawdził mi wszystkie przewody podciśnieniowe,zawór EGR, sztange na turbinie i mówi ze wszystko wporządku. radzi żeby jeszcze sprawdzic(sam niestety narazie nie ma na to czasu):

1.cały układ dolotowy,razem z intercoolerami

2.jeżeli NIC, dalej przepływomierz

3.w ostateczności poprostu turbina po regeneracji nie daje odpowiedniego ciśnienia.

Co WY na to??CZY MOżE BYć COś JESZCZE POPSUTE??? druga sprawa:GDZIE W TRóJMIEśCIE ALBO OKOLICACH MOżNA ZREGENEROWAC INTERCOOLER????(W RAZIE GDYBY TO TO BYłO)

jeszcze jedna rzecz jaka mnie niepokoi to to że na wolnych obrotach dym z czarnego robi sie w taki szaro-biały:((( czy tak moze być przy zbyt niskim ciśnieniu doładowania???czy tylko czarny jak sadza?i czy jazda na dłuzsza mete z takimi objawami(ok.1000km bedzie bardzo szkodliwa)

licze na szczere,fachowe odpowiedzi które mogą pomóc mi oraz innym użytkownikom(bo w końcu po to jest to forum)

POZDRAWIAM [br]Dopisany: 28 Sierpień 2008, 19:10_________________________________________________witam

dolot niby mam sprawny,straty w intercoolerze znikome,dziś podpiąłem sie pod bosha z przepływomierzem od innego silniczka 2,5 tdi AFB i wykazał lepsze ciśnienie doładowania.zamówiłem już nowy oryginał,jutro bede montował!

pozdrawiam

Opublikowano

witam

wczoraj zrobiłem 200km i zauwazyłem że zaraz po zatankowaniu jak miałem więcej niż pół zbiornika szedł super,gdy paliwa mi ubywało z każdym "butnieciem"było coraz więcej dymku i coraz mniej dynamiki :( czy możliwa jest jakaś teoria ze pompka paliwowa jak ma więcej w baku pracuje dobrze,a jak mniej paliwa w baku ma mniejszą wydajność??

z tego co piszesz to pewnie ktos kiedyś lał ciekawostki do silnika i masz filtr (taką siatkę) z której pobiera pompa w zbiorniku zamuloną, jak jest sporo paliwa to pływa to w zbiorniku, zjedź do rezerwy i wyczyść tą siatkę w zbiorniku, miałem ją zawaloną i dziwności się działy jak miałem malo paliwka

Opublikowano
  • Autor

witam dziś wstawiłem nowy przepływomierz,samochód odzyskał świerzość,nawet niewielkie depnięcie na gaz powoduje wbijanie fotela w plecy bez żadnych przerywań i kopceń(poza takimi malutkimi czarnymi typowymi dla tdi)ale nie ma już takiej "turbodziury"

mam inny mały problem na wolnych obrotach z rury wydobywa sie taki biały,prawie bezbarwny dymek,widoczny tylko na ciemnym tle samochodu albo w światłach samochodu stojącego za mną.co to może być? czy jest to początek zatykania się odmy?czy można ją "przedziurawić"żeby sie nie zatykała w nieskończoność i opary se leciały do dolotu turbiny?

Opublikowano

Można - przewierca się lub odwija jeden zwój plecionki , tylko się do niej dostać...

Opublikowano

wybaczcie ale to jest bez sensu, jak sie dostaniesz do odmy to nie lepiej ja wymienic na nowa i tyle, a nie kombinowac z jakims dziurawieniem

Opublikowano

wybaczcie ale to jest bez sensu, jak sie dostaniesz do odmy to nie lepiej ja wymienic na nowa i tyle, a nie kombinowac z jakims dziurawieniem

Jak tego nie zrobisz to za kilka tysięcy km. zacznie się od nowa to samo... A roboty z tym od cholery.

Opublikowano
  • Autor

kolego Piterex mam tylko pytanko czy sam robiłeś w swoim autku przebicie odmy lub czy znasz dobrze kogoś kto robił i jakie sa tego konsekwencje?? czy nie bedzie turbina zasysac oleju? 2 pytanko: czy z przebiegiem 201 tyś km moge przejść z oleju 10W40 na 5W 40??czy to nie zaszkodzi mojemu silniczkowi i problemom z odmą?

Opublikowano

Znam dobrego fachera od 2.5 V6 po 2 latach poszukiwań - ale jest od Ciebie około 600 km. Ja mam założoną nową odmę, ale mechanik (który również posiada A4 2.5 TDI) swoją przedziurawił i mówi ,że jest OK. Następnym razem zrobie to samo. Co do przejścia z półsyntetyku na syntetyk - u mnie musiałem wymienić uszczelki pod deklami i czeka mnie uszczelnienie miski olejowej - tej wyżej (miałem ten sam przebieg). Turbina woli syntetyk :good:.

Opublikowano
  • Autor

hmm rozumiem że te uszczelki wymieniałeś po przejsciu z 10W40 na 5W40??? czy to zupełnie inna bajka?skoro turbina woli 5w40 to powinno być dobrze chyba.[br]Dopisany: 06 Wrzesień 2008, 20:47_________________________________________________

Znam dobrego fachera od 2.5 V6 po 2 latach poszukiwań - ale jest od Ciebie około 600 km. Ja mam założoną nową odmę, ale mechanik (który również posiada A4 2.5 TDI) swoją przedziurawił i mówi ,że jest OK. Następnym razem zrobie to samo. Co do przejścia z półsyntetyku na syntetyk - u mnie musiałem wymienić uszczelki pod deklami i czeka mnie uszczelnienie miski olejowej - tej wyżej (miałem ten sam przebieg). Turbina woli syntetyk :good:.

kolego Piterex mam jeszcze jedno pytanko:

czy Twój mechanik po przedziurawieniu filtra odmy w swoim 2,5tdi v6,weżyk idący od odmy do dolotu turbiny pozostawił bez zmian? czy odpiał go od dolotu,otwór zaślepił a wężyk "puscił luzno?(słyszałem że sa jakieś filterki do zakładania na końcówki tego węża?

Opublikowano

Witam wszystkich

Sprawdź kolego taką krutką gumową rurkę ok 5-7 cm między ic a aluminiową rurą dochodzącą do turbo.Widoczna na samej górze jak otworzysz maskę po lewej stronie .Miałem podobny problem i po odkręceniu dwóch obejm i zdjęciu tej ze gumy okazało się Ze są mikro pęknięcia.kupiłem w sklepie z gumowymi częściami do ciężąraków kawałek rurki gumowej za 3pln i problem ustąpił.Może to właśnie to.

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich

Sprawdź kolego taką krutką gumową rurkę ok 5-7 cm między ic a aluminiową rurą dochodzącą do turbo.Widoczna na samej górze jak otworzysz maskę po lewej stronie .Miałem podobny problem i po odkręceniu dwóch obejm i zdjęciu tej ze gumy okazało się Ze są mikro pęknięcia.kupiłem w sklepie z gumowymi częściami do ciężąraków kawałek rurki gumowej za 3pln i problem ustąpił.Może to właśnie to.

kolego Przesmyk odma w 1,9 a 2,5 to zupełnie dwie różne sprawy.mo chodzi o przedziurawienia filterka(separatora mgły olejowej) który fachowo nazywa się w ASO zestaw uszczelek do uchwytu oleju i ma nr części: 059 103 464. mam pytanie czy zrobienie dziurki w tym filterku nie spowoduje zassania mgły olejowej przez turbosprężarka.czy po przedziurawieniu należałoby ten weżyk który idzie do częsci ssącej sprężarki puscic luzno, czy może zostac na swoim miejscu. i generalnie szukam ludzi którzy to robili w 2,5 v6 lub mają jakies z tym doświadczenia od znajomych!

POZDRO

Opublikowano

Sorka jestem mało doswiadczony jako mekenik.Przedstawiłem tylko mój problem jaki miałem.próbowałem pomóc.z góry sorka że się niudało

Opublikowano
  • Autor

Sorka jestem mało doswiadczony jako mekenik.Przedstawiłem tylko mój problem jaki miałem.próbowałem pomóc.z góry sorka że się niudało

spoko przecież nic sie nie stało,chodzi o to ze by nie siac zamętu za bardzo na forum bo póżniej ciężko coś znaleść:(

pozdrawiam i życze zero usterek w aucie;)

Opublikowano

Miałem podobny problem, po wymianie zaworu EGR'u przestało dymić.

Opublikowano

hmm rozumiem że te uszczelki wymieniałeś po przejsciu z 10W40 na 5W40??? czy to zupełnie inna bajka?skoro turbina woli 5w40 to powinno być dobrze chyba.[br]Dopisany: 06 Wrzesień 2008, 20:47_________________________________________________

kolego Piterex mam jeszcze jedno pytanko:

czy Twój mechanik po przedziurawieniu filtra odmy w swoim 2,5tdi v6,weżyk idący od odmy do dolotu turbiny pozostawił bez zmian? czy odpiał go od dolotu,otwór zaślepił a wężyk "puscił luzno?(słyszałem że sa jakieś filterki do zakładania na końcówki tego węża?

Szczerze - to nie wiem jak to zrobił ,jak będe się z nim widział to dam znać .

Opublikowano
  • Autor

byłbym bardzo wdzięczny :)[br]Dopisany: 12 Wrzesień 2008, 16:13_________________________________________________podejrzewam ze moze to pomóc nie tylko mnie ale wielu innym osobom borykajacym sie z takim problemem :>