Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi a4b5 1.9tdi 110km avant skrzynia automat 4 DMX problem POMOCY !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :wink:

Mam problem ze skrzynią automatyczną w mojej Audi. Skrzynia pracuje TYLKO na 3 biegu, nie zmienia nic, ani w górę ani w dół.. VAG pokazuje mi błąd czujnika G38, po wymianie NA ZAMIENNIK i wykasowaniu błędu, żadnych zmian. Zamieniłem z powrotem czujnik na oryginał, po wykasowaniu błędu wszystko gra lecz przejadę jakieś 2-3KM i skrzynia znów pracuje tylko na 3 biegu.. Zauważyłem też że jadąc stałą prędkością na D około 80KM/H skrzynia po około minucie wrzuci bieg 4 i wszystko gra, po zatrzymaniu się rusza z 1 i zmienia biegi jak powinna. Jednak po przejechaniu w miescie paru KM znów to samo, w trasie jak już wrzuci tą 4 to wszystko pracuje normalnie. Co może być przyczyną? Gdzie szukać rozwiązania? Pomocy! Olej, filtr i uszczelka misy zmienione parę dni temu.. Pozdrawiam !

Opublikowano

"Olej, filtr i uszczelka misy zmienione parę dni temu.. "

Robiłeś to przed usterką czy po? pierwsze co to zbyt mała ilość oleju nasuwa się na myśl.

Opublikowano

Olej został zmieniony po usterce jakieś 2 tygodnie, jednak i przed i po wymianie oleju nic się nie zmieniło co do błędu czujnika prędkości obrotowej wg VAGa. A oleju wlałem 3 litry, pod komputerem ze zgodną temperaturą itp. także ilość oleju powinna być w porządku. Zauważyłem też że około tydzień po pojawieniu się błędu i braku zmiany biegów, zaczęło delikatnie szarpać z 2 na 3. Jednak teraz gdy mam nowy olej jest nadal te szarpnięcie, delikatne zastanowienie i wrzuca tą 3 jednak nie tak jak z 1 na 2 czy 3 na 4 gdy wykasuje błąd komputerowo. Jakieś inne pomysły ? Może to sterownik lub komputer pod fotelem?

Opublikowano

Puki co zamieniłem czujniki stronami i wykasowałem błąd, pare km przejechalem i bylo ok, na dniach okaże się co to dało bo pare km to nic :) a jeśli to nie pomoże to rozumiem że dwa czujniki do wymiany i będzie wszystko ok :)

---------- Post dopisany 18-11-2013 at 10:39 ---------- Poprzedni post napisany 17-11-2013 at 22:30 ----------

Po zamianie czujników stronami, nadal ten sam problem się pojawia, chyba pora na sprawdzenie elektryki, trochę to zajmie ale lepiej samemu niż za ogromne pieniądze u "mechanika" :)