Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd kontrolki zużycia klocków hamulcowych na FIS w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Od dwóch dni pokazuje mi kontrolkę zużycia okładzin hamulcowych. Ten błąd wywaliło mi podczas jazdy i jest on ciągły tzn zapala się zawsze przy starcie, a nie jak u niektórych przy skręcie w prawo/lewo. Wczoraj wymieniałem koła na zimówki i podejrzewałem przetarcie przewodów, ale przewody są całe, natomiast klocków jest jeszcze ok 3/4 więc nie powinno wskazywać na ich zużycie. Z tyłu klocki są już na wyczerpaniu, ale przecież z tyłu nie ma czujników prawda ? Czy może mieć to związek z tylnimi klockami ? Czy po podłączeniu VAGu i skasowaniu błędu na mogę liczyć na to że komunikat już się nie pojawi ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d4472057360355b2.html

Opublikowano
  • Autor

wrclaguna dokładnie taka, tak sprawdzałem na oko też są może delikatnie bardziej przytarte niż te z zewnątrz ale nie powinno raczej pokazywać bo jeszcze jest ich spory zapas, czy czujnik zatopiony jest w wewnętrznych klockach ?

Opublikowano

pewnie któryś lepiej bierze . Miałem to samo u siebie, klocki jeszcze ładne a kontrolkę wywaliło. Tak producenci teraz robią ,zalewają przewód w połowie klocka . :facepalm:

Opublikowano
  • Autor
pewnie któryś lepiej bierze . Miałem to samo u siebie, klocki jeszcze ładne a kontrolkę wywaliło. Tak producenci teraz robią ,zalewają przewód w połowie klocka . :facepalm:

Co masz na myśli dokładnie, bo nie zrozumiałem

Opublikowano

Taki czujnik jest zalewany w polowie grubosci klocka, jak dojdzie do tego czujnika na klocku to wywala Ci błąd na fisie. A nie słyszysz, że któreś kolo bierze mocniej?? U mnie na przyklad slysze delikatnie jak juz te czujniki lataja po tarczy i jade dzisiaj klocki mieniac.

Opublikowano

A u mnie ostatnio pojawił się ten błąd jak użyłem klaksonu :kwasny: Po wyłączeniu zapłonu błąd nie wrócił, ale klaksonu nie używam :decayed:

Opublikowano

U mnie czasem też zaświeciła kontrolka, ale najciekawsze to że nie mam czujników w klockach.Przewodów również nie ma

Tapatalk

Opublikowano

U mnie było tak że kontrolka się pojawiała i gasła aż któregoś dnia wpadłem w większą dziurę i od tamtego czasu pali się cały czas a okładzin jest jeszcze duży zapas. Sam już nie wiem co z tym zrobić bo nie za bardzo mi sie uśmiecha wywalić jeszcze dobre klocki a kontrolka irytuje.

Opublikowano

Jesli chcesz sprawdzic ktory to klocek to zmostkuj go w tej wtyczce najpier w jednym kole i zobacz czy blad wyskoczy pozniej w drugim jesli nie chcesz komunikatu zostaw zwarte piny w wtyczce i czyms zaklej

Opublikowano

a nie da sie vagiem tego wyłączyć? w a6 c5 passacie b5 napewno sie da może i tu można?

Opublikowano

Można, było gdzieś na forum

Opublikowano
  • Autor

To bez sensu że zalewają przewód w połowie klocka, taki czujnik powinien informować o konieczności wymiany klocka, a nie o tym że jest go jeszcze połowa :facepalm: jeżeli czasami się wyłączał a czasami włączał u kogoś to myślę że to oznaka przetartego kabla w którymś miejscu, nie mogą zalewać tego przy końcu klocka ? co za czasy nastały, może ktoś zna dobre zamienniki w których zalewają te przewody jak należy a nie tak żeby czym prędzej kupić nowe bo irytuje żółta kontrolka :/

Opublikowano

Trw

Opublikowano

Ja już dwa lata jeżdżę z tą kontrolką zapaloną, zrobiłem z 30 tyś km i jak dzisiaj zmieniałem koła to oglądałem klocki, spokojnie jeszcze do wiosny dociągnę. Ogólnie to trochę bez sensu tak wczesne świecenie kontrolki, z tym że ja się już do niej przyzwyczaiłem ;).

Opublikowano

Co do zgaszenia kontrolki

Zielona wtyczka z licznika pin 32 łączymy z masą.

3986771300_1371496968.jpg

Vag:

"17 Instruments"

" Funktion 07 / Coding"

Pierwsze dwie to suma kodów cyfrowych wyposażenia dodatkowego:

01-zużycie klocków hamulcowych

02-kontrolka pasów bezpieczeństwa.

03-kontrolka płynu spryskiwacza

16-nawigacja

Opublikowano

to prawda co koledzy piszą. Czujniki są zatopione w połowie grubości klocka - bez względu na to czy to klocek oryginalny czy zamiennik. W ASO powiedzieli, że taka jest chyba technologia wytwarzania a zapalająca się kontrolka ma kolor żółty, a więc "tylko" ostrzega a nie informuje o awarii. Ma wzbudzić czujność a panikę. Każdy z was od razu zerknął na grubość klocka i o to właśnie chodzi z tym żółtym ostrzeżeniem.

Opublikowano
  • Autor

to zworke na kostce zrobić ?

Opublikowano

a nie masz vaga albo kogoś z nim najprościej ja wyłączyć podjedz do siebie na spot napewno ktoś ma i CI pomoże :wink:

Opublikowano

Narazie nie masz co sobie głowy zawracać tylko jezdzić. Po to jest ta kontrolka żeby wkurw. . . I to bardzo. Jak juz nie wytrzymasz to je wymień. Albo jak kolega kuba pisze , wyłącz to całkiem i po kontrolkach.

wysłane sherlockfonem