Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd kontrolki zużycia klocków hamulcowych na FIS w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy VCDSem można sprawdzić z której strony jest problem? U mnie tylko czasami pojawia się błąd, więc chciałbym z tym powalczyć, ale wolałbym od razu z dobrej strony :)

tez bym chcial wiedziec.

Opublikowano

Nie da się

Czujniki połączone szeregowo, ale przecież to nie problem znaleźć, kół nie ma 16szt

Opublikowano

A czy w b7 da sie wylaczyc wyskakujący komunikat VCDSem?

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czesc, mam taki problem ze od kilku dni paliła się kontrolka od zużytych klocków, dziś jade i nagle czuje jak przyblokowalo hamulca (opory toczenia) i pedał zrobił się miekkszy. Jakieś propozycje ? Klocki ok, płyn jest ..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To może i ja się podłącze, wczoraj wymieniałęm klocki było wszystko ładnie pieknie i dnia nastepnego czyli dzisiaj zapalila mi sie kontrolka klockow. Słyszałęm ze moze to byc tez wina ze jest za duzo plynu nalanego nie wiem ile w tym prawdy moze ktos cos wie na ten temat bo ja juz zbaraniałęm z ta kontrolka.

Opublikowano

Pewnie nie ma styku w którymś z klocków

Z płynem nie ma nic wspólnego

Opublikowano

No właśnie bylo sprawdzane dzisiaj i wszystko jest tak jak powinno by na swoim miejscu, odpinane i wpinane raz jeszcze styki poczyszczone i nadal swieci.

Opublikowano

Spróbuj zewrzeć kablem obie wtyczki, może w klocku nie ma przejścia.

Ja u siebie zmostkowałem w liczniku i mam spokój.

Do klocków i tak trzeba zaglądać co jakiś czas a nie czekać na kontrolkę

Opublikowano

W sumie racja, jutro tam jeszcze raz zajrze i zobacze jak nic sie nie zmieni to zmostkuje i bedzie po problemie. Bo naprawde irytuje mnie ta kontrolka :/

Opublikowano

Czujnik działa na zasadzie obiegu zamknietego jesli obiegu nie ma swieci sie kontrolka. Zrób zworkę w kostce jesli nie pomoze kabel gdzies sie przepalił. Mozna zrobić zworkę w liczniku lub próbować znalesc dziurę. Trzeba zdjąć nadkole i przy wejsciu wiązki w bude delikatnie obskrobać przewód aby dobrac sie do przewodów, z tego co pamietam brązowego i żółtego trzeba robic to delikatnie ponieważ w tej samej wiązce idą przewody od ABS i ESP. Jak sie do nich dobierzemy używamy miernika elektrycznego z funkcja obiegu zamknietego, dotykamy do obskrobanego przewodu i do kostki, jesli nie bedzie obiegu pokaże sie 0 i wiemy gdzie jest przerwa. Puszczamy nowy przewodzik i po problemie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie czy da nie wyłączyć ten komunikat poprzez wyciągnięcia jakiegoś bezpieczniki lub coś takiego? Też mam pół klocków a kontrolka świeci

nie czy da nie wyłączyć ten komunikat poprzez wyciągnięcia jakiegoś bezpieczniki lub coś takiego? Też mam pół klocków a kontrolkka świeci

Opublikowano

Rozumiem że najlepiej zacząć szukać w kole gdzie klocek jest najbardziej bardziej zużyty

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dzisiaj rozwiązałem ten problem u siebie. Kabelek przy wtyczce(od instalacji auta) był mocno zagięty i skręcony. Wyprostowałem go, owinąłem izolacją żeby usztywnić i po problemie:) Przynajmniej narazie, zobaczymy ile tak podziała. Ale już wiem co było przyczyną. Tak na marginesie to strasznie krótki tek kabelek z wtyczką i dlatego się załamuje.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Co do zgaszenia kontrolki

Zielona wtyczka z licznika pin 32 łączymy z masą.

3986771300_1371496968.jpg

Vag:

"17 Instruments"

" Funktion 07 / Coding"

Pierwsze dwie to suma kodów cyfrowych wyposażenia dodatkowego:

01-zużycie klocków hamulcowych

02-kontrolka pasów bezpieczeństwa.

03-kontrolka płynu spryskiwacza

16-nawigacja

Czy podłączenie 32 pina do masy zadziała też w A4 B5 po drugim lifcie (końcówka serii, rocznik 2001)?

Pozdrawiam.

Co do zgaszenia kontrolki

Zielona wtyczka z licznika pin 32 łączymy z masą.

3986771300_1371496968.jpg

Vag:

"17 Instruments"

" Funktion 07 / Coding"

Pierwsze dwie to suma kodów cyfrowych wyposażenia dodatkowego:

01-zużycie klocków hamulcowych

02-kontrolka pasów bezpieczeństwa.

03-kontrolka płynu spryskiwacza

16-nawigacja

Czy podłączenie 32 pina do masy zadziała też w A4 B5 po drugim lifcie (końcówka serii, rocznik 2001)?

Pozdrawiam.

Odpowiadam sam sobie, może ktoś skorzysta.

W A4 B5 rocznik 2000+ (po lifcie) należy połączyć z masą pin 2 (Brake pad wear) na niebieskiej wtyczce.

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/405961-Understanding-differences-between-Audi-A4-clusters-and-the-compatibility-issues

Edytowane przez gk01

Opublikowano

Witam powiedz mi kolo który pin w polifcie 99 podłączyć czyli poprzednie zegary z zegarkiem analogowym.

Opublikowano

zielona kostka pin nr 7 - tylko w modelu highline

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Mi też zapala się kontrolka zużytych klocków chociaż jest ich jeszcze ponad połowa, ale tylko wtedy kiedy jadę pod jakieś konkretne wzniesienie, sprawdzałem kable i nie wyglądają na przetarte ani załamane, co jeszcze może być przyczyną występowania tego błędu?

Pozdrawiam,.

Opublikowano

przeczytałes wogole ten temat ????

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

mam podobny problem z kontrolką w A4 B7 1,8T, jednak u mnie kontrolka od zużcia klocków zapala sie podczas wysokiej temperatury atmosferycznej, kiedy samochód stoi w słońcu. Czasami zapala sie zaraz po rozruchu silnika, a czasami podczas jazdy. Zauwazyłem także, że pedał hamulca podczas dłuższego postoju twardnieje, nie mozna go wcisnac nawet centrymetr. Stąd moje pytanie, czy któryś z kolegów miał podobny problem bądź orientuje się co może być przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

kostki lub kable zaśniedziały. Trzeba ściągnąć oba koła i testować zworami czy kontrolki nie beda sie pokazywać.