Skocz do zawartości
IGNOROWANY

jak dlugo dziala ssanie po odpaleniu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam dzisiaj podłączyłem vaga i czujnik pokazywał +2 stopnie a fis pokazywał temperature otoczenia -3,5 stopnia ale kolega załatwił mi za 60 zł z aso ori czujnik i wymieniłem na wszelki wypadek i powiem tak jest bardzo czuły na spadnięcie choć 1 lub 2 stopnie w dół jak się włączy na full nadmuch gorącego powietrza to zaraz spada skazówka na zegarach a na tamtych dopiero spadała temeratura na zegarach jak na vagu pokazywało około 81 stopni zobaczymy jutro rano jak będzie

---------- Post dopisany 02-02-2014 at 11:09 ---------- Poprzedni post napisany 01-02-2014 at 19:38 ----------

dzisiaj było pierwsze odpalanie po nocy na nowym czujniku nie ma poprawy a czujnik nie wiem czy wadliwy czy jak bo na vagu po odpaleniu auta i jak temperatura zaczęła rosnąć to na vagu było 75 stopni a na zegarach ledwo drgnęło nie wiem czy taki próg błędu jest dopuszczalny ale jak na zegarach złapie auto 90 stopni i jechałem około 7 km odcinek bez ogrzewania to podczas jazdy skazówka na zegarach spadała kilka razy do 80 stopni auto już po wyjeżdżaniu z garażu miało 90 stopni więc termostat się otworzył nie raz napewno czujnik wczoraj wkładałem nówkę ori

Opublikowano

czujnik musisz sprawdzić po nocy co wskazuje ale nie zawsze nowy = sprawny, przy 75 stopniach powinna wskazówka się trochę podnieść, a czy na pewno to jest czujnik od tego motoru, zobacz dokładnie numery na nim i na starym. :) Ale sprawdź go rano przed pierwszym odpaleniem :)

Opublikowano

czujnik ma ten sam numer co stary i kolor też rano przed odpaleniem auta wskazywał +4,5 stopnia a otoczenie miało +1 stopnia

Opublikowano

Co do tego czujnika, przyjrzyj się uważnie tej kostce, ona tam lubi nie łączyć.

Opublikowano

ok jutro ją przeczyszczę i zobaczę co będzie dalej a co może być winne takiemu odpalaniu jak u mnie jak nie czujnik

Opublikowano

to w miarę pokazywał powinno być dobrze :) A LPG posiadasz ?? I jak tam z czystością przepustnicy jest ?? W jakim stanie są świeczki ?? :)

Opublikowano

gaz posiadam świece były wymieniane z 3 tyś km temu na denso jedno elektrodowe i przerwa ustawiona na 0,8 przewody i cewka też siedzi nowa BERU przepustnica i przepływomierz czyszczone i adaptowane vagiem

Opublikowano

może winne jest LPG bo porozwalało ci mapy czasami się potrafią z tym cuda dziać :) Jeżeli czujnik masz sprawny i wszystkie podzespoły też są sprawne to może jeszcze LPG :) Odłącz mu na noc aku i zobacz co się będzie działo :) Tylko nie wiem jak u Ciebie jest z LPG czy ustawienia zostaną musisz się innych zapytać :) Czasami odłączenie aku na noc czyni cuda (reset ECU):) Może ma coś starego i dlatego szaleje :)

Opublikowano

kiedyś cofałem vagiem do ustawień fabrycznych i jeździłem na samej benzynie przez 3 dni i tak samo było. a jesli chodzi o czujnik to dzisiaj wracałem z trasy odcinek około 250km i wczasie jazdy często temperatura cieczy na zegarach z 90 stopni spadała do 80 nieraz niżej i wracała a na klimatroniku wcale nie przekracza 80 stopni

Opublikowano

sprawdź termostat, daj mu się rozgrzać troszkę pogazuj ( z umiarem) i zobacz chłodnicę jak będzie ciepła to do wymiany termostat :)

Opublikowano

czyli jak rano odpalam to dać się rozgrzać autki na postoju i jak będzie chłodnica ciepła zanim silnik osiągnie temperaturę to źle czy jak to jest ?

Opublikowano

dokładnie odpal rano i daj mu chwilkę pochodzić tylko tak żeby się nie nagrzał lecz był ciepły i wtedy go delikatnie pogazuj jak chłodnica się będzie robiła ciepła to znaczy że termostat puszcza i dlatego ci temp. na trasie skacze :) Ale to tylko może powodować spadki temp. lecz nie problemy z odpalaniem :)

Opublikowano

ok to jutro sprawdzę to bo może faktycznie nie wina czujnika