Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Pedał gazu dziwnie reaguje 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z BEX'em. Otóż auto po naciśnięciu gazu ma ok 0,5sek muła i dopiero przyśpiesza. Da się też przyuważyć, że różnie przyśpiesza, raz ok, raz przymula, raz przymuli gdzieś na 2'gim biegu raz na 5'tym. Po odpuszczeniu gazu powyżej 2-3tyś widać i czuć, jakby gaz był jeszcze wduszony. Efekt : szybka zmiana biegów jest słyszana jak zmiana w automacie lub na półsprzęgle. Czasami jest ok, czasami nie. Ogólnie dziwna sprawa. Co więcej, problem chyba zapoczątkował się od tego, że puszce komputera było ok pół szklanki wody. Komputer był suchy, ale te dwa czarne przekazniki, bodaj 219 i 312 o ile się nie myle, były w wodzie. Skutkowało to tym, że jak naleciało tam wody nagle samochód przestawał reagować na gaz, a dodatkowo zapalała się lampka ESP. Zero reakcji na gaz. Woda odsączona, a jakiś efekt uboczny pozostał. Co mogło paść? Przekaźniki?

Opublikowano

miałem kiedyś to samo w Passacie ze woda dostawała się do puszki komputera i odcinało całkowicie gaz wszystkie kostki były później zaśniedziałe wyczyściłem uszczelniłem puszkę i było ok ale zanim się tam dostałem to vag pokazywał mi błąd potencjometru i może tam zacznij szukać winy bo ta woda ściekała mi na dół po przewodach prosto na potencjometr może masz go uszkodzonego/zaśniedziałego ?

Opublikowano

Potencjometr wymieniony, przekaźniki przy ECU też 219 i 373 i dalej to samo. Pomysły?

Opublikowano

Sprawdz na VAGu jak reaguje przepustnica