Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ubywa płynu chłodniczego w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Od dobrych kilku miesięcy ubywa mi płynu chłodniczego w moim a4 b7 1.8t bfb lpg. 

Co 1000km muszę dolewać troszeczkę płynu. Niby nic w tym dziwnego i nie byłoby większego problemu, jednak zauważyłem że przy sondzie lambda i na katalizatorze jest sporo zielonego osadu. Czy to sto procent przedostawanie się płynu chłodniczego do komory spalania i uszkodzona uszczelka pod głowicą / pęknięta głowica? ( tak jak znalazłem info na internecie ). Może to głupie, ale czy skoro używam czerwonego płynu to osad ma prawo być zielony ? Dodam, że samochód chodzi idealnie, nie ma żadnych problemów i na LPG i na pb. Chodzi pełną mocą. Robiony był test uszczelki testerem i wyszedł negatywnie nic z tego nie rozumiem. Gdyby nie ten zielony osad miałbym to wszystko gdzieś. 

Opublikowano

Szukać wycieku z tyłu silnika przy grodzi, jak tam jest sucho to wymiennik ciepła z LPG lub upg.

Opublikowano

Witam, 

Ja również mam problem z ubytkiem płynu chłodzącego. Silnik 1,8T BFB. W moim przypadku płyn leje się przez ten słynny króciec z tylu silnika. Ostatnia wymiana 2 mc temu i teraz znowu to samo. To już 3cia wymiana tego elementu. Czy macie Panowie jakiś pomysł, o co może chodzić? 

Opublikowano
23 minuty temu, Panu_Szymonu napisał(a):

Czy macie Panowie jakiś pomysł, o co może chodzić? 

Skąd dokładnie ten płyn Ci się leje?

Opublikowano
41 minut temu, pelonek1 napisał(a):

Skąd dokładnie ten płyn Ci się leje?

Puszcza uszczelka (oring) między blokiem silnika a króćcem

Opublikowano

Skąd dobrałeś wymiar o-ringu? Masz ten króciec w ogóle cały? Pęknięty nie jest albo krzywy?

Opublikowano
1 minutę temu, Langista napisał(a):

Skąd dobrałeś wymiar o-ringu? Masz ten króciec w ogóle cały? Pęknięty nie jest albo krzywy?

Za każdym razem kupuje nowy króciec. I zawsze puszcza przy styku króćca i bloku. Tak jakby tworzyło się tam jakiej duże ciśnienie. 

Opublikowano
18 minut temu, Panu_Szymonu napisał(a):

Puszcza uszczelka (oring) między blokiem silnika a króćcem

Nie pamiętam dokładnie jak tam jest ale jak oringu nie ma w komplecie z ori króćcem to kup ori króciec plus ori oring, wyczyść wszystko przed montażem porządnie i powinno być ok. Jakieś 2 lata temu wymieniałem króciec na ori i nic nie ciekło, tylko nie pamiętam czy ori oring był w komplecie. Miesiąc temu wymieniałem głowicę i zamontowałem ten sam króciec z tym samym oringiem i nic nie cieknie, jest susza.

Opublikowano

Ok. Dam znać po wymianie

Opublikowano
7 minut temu, Panu_Szymonu napisał(a):

Ok. Dam znać po wymianie

A co montowałeś wcześniej?

Opublikowano

Stan: Nowy

Numer katalogowy części: HP 110365

Producent części: Hans Pries

Typ samochodu: Samochody osobowe

Jakość części (zgodnie z GVO): O - oryginał z logo producenta samochodu (OE)

Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 0.5

Numery katalogowe zamienników: 06B121132E

Numer katalogowy oryginału:06B121132E

Strona zabudowy: przód

Waga produktu: 0.5

Opublikowano (edytowane)

Kupujesz najtańszą chińską marnej jakości cześć i się później dziwisz że cieknie, i tak 3 razy?

Kup ori kruciec i oring a zapomnisz o wycieku. Przecież to nie jest cześć która kosztuje miliony.

Nowy 06B121132E w aso to 94,99zł

Edytowane przez MaTeo85