johny_bravo Opublikowano 10 Grudnia 2013 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam, czy ktoś dysponuje kodami bloków pomiarowych w sterowniku klimatronika ? Sprawdzałem dzisiaj silniczki czy dobrze pracują i przy okazji bloki pomiarowe.Okazało się, że w grupie 021 blok 3 miałem wartość -99stopni i się zastanawiam, który to czujnik.
wrclaguna Opublikowano 10 Grudnia 2013 Opublikowano 10 Grudnia 2013 A co sie dzieje ? robiłes test ? Nastawy ?
johny_bravo Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2013 wydawało mi się, że pomimoo nastawienia 21 stopni, wieje z kratek za ciepłe powietrze... Nastawy robiłem, wszystkie klapki się ruszały i wszystkie wskazania były na zero po skończonym teście tylko się zastanawiam co z mi wartościami temperatur jeśli chodzi o test. To co dokładnie masz na myśli ?
DragonGTI Opublikowano 12 Grudnia 2013 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Pewnie czujnik temperatury się wykończył ... W sterowniku licznika też taka wartość jest? są jakieś błędy tam?
Dajmon Opublikowano 12 Grudnia 2013 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Pewnie czujnik temperatury się wykończył ... W sterowniku licznika też taka wartość jest? są jakieś błędy tam? Pewnie czujnik temperatury się wykończył ?, który to jest i gdzie on jest ? ---------- Post dopisany at 19:31 ---------- Poprzedni post napisany at 19:27 ---------- Myślisz o czujniku temp. w klimatroniku ? za jego krateczką między wyświetlaczami ? czy chodzi o czujniki temp. w kratkach wylotowych (pasażera i kierowcy) ?
johny_bravo Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2013 błędów nigdzie nie ma, cały przeskanowany dwa razy. Odnośnie odczytu ze sterownika licznika nie sprawdzałem - jutro zobaczę. Dodatkowo jest problem z obrotami dmuchawy, tzn jak wsiadam i odpalam zimnego to muszę kilka razy nacisnąć "+" żeby dmuchawa zaczęła wiać mocniej.... edit: szukałem, szukałem i znalazłem etykietki, pliki Label do vaga i tsm się okazało : 021,0,Seat Heating (Passenger)021,1,Switch Position,(knurled Wheel),Range: OFF (0...10 %) / ON (10...100 %) 021,2,Temperature,Actual (G60) 021,3,Switch Position,(knurled Wheel),0 = Seat Heating OFF\n1 = 16...21 °C (or 18... 24 °C)\n2 = 22...27 °C (or 25... 31 °C)\n3 = 28...34 °C (or 32... 38 °C)\n4 = 35...43 °C (or 39... 46 °C)\n5 = 44...54 °C (or 47... 60 °C)\n6 = 55...65 °C (or 61... 69 °C) 021,4,Seat Heating,(Passenger),Range: ON/OFF że jest to jakiś czujnik od podgrzewania fotela pasażera, dobrze kombinuje ?
Dajmon Opublikowano 12 Grudnia 2013 Opublikowano 12 Grudnia 2013 cyt.: "Dodatkowo jest problem z obrotami dmuchawy, tzn jak wsiadam i odpalam zimnego to muszę kilka razy nacisnąć "+" żeby dmuchawa zaczęła wiać mocniej...." Dmuchawa sterowana jest wg mnie z klimatronika. Jak odpalisz samochód, zimny, i włączysz klimatronik, i masz ustawiony ten włączony klimatronik na AUTO lub klikniesz na AUTO, oraz masz wyświetlaną temp. na wyświetlaczu strony kierowcy i strony pasażera na, np. 18st. C.................to dotąd dopóki w wężach chłodniczych nie podniesie się temp. powyżej tych 18st. C od uruchomionego rozgrzewającego się silnika, dotąd klimatronik nie uruchomi dmuchawy, dotąd na wyświetlaczu nie zobaczysz kresek pionowych od siły/mocy dmuchawy. Jak temp. silnika zacznie się podnosić, czyli w wężach chłodniczych będzie cieplejszy płyn obiegowy, wówczas klimatronik rozpocznie etap włączania dmuchawy od jednej kreski pionowej do iluś tam, co przełoży się na uruchomieniu dmuchawy wtłaczającej coraz cieplejsze powietrze do kabiny samochodu. Wówczas nie jest potrzebne klikanie na "+". Klikanie na "+" powoduje, że klimatronik wyłącza się z trybu AUTO i włącza od razu dmuchawę z siłą/mocą zależną od wyklikanych pionowych kresek. Dmuchawa wtłacza od razu powietrze, takie jakie ono jest, czyli np. zimne powietrze do środka samochodu, bo nie zostało ono jeszcze ogrzane. Chyba, że klikniesz na "LO". Mnie nadal interesują czujniki temp. klimatyzacji.
johny_bravo Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2013 nie no oczywiście, mówimy o wyłączonym trybie auto. Jak włączam Auto to logiczne dla mnie staje się automatyczne dobieranie siły dmuchawy Mnie nadal interesują czujniki temp. klimatyzacji. we wspomnianym pliku "label" jest oczywiście opisany każdy czujnik ze wskazaniem w którym bloku się znajduję. Jeśli ktoś jest zainteresowany i nie ma - chętnie się podzielę.
Rekomendowane odpowiedzi