Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc w doborze opon felga 18 ET 39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prosze o pomoc w doborze opon na lato bo chciałbym już kupić chociaż zima jeszcze się nie rozpoczeła teraz mam założone felgi 17 a na latwo właśnie kupiłem nowe felgi 18 ktore posiadają et 39 w samochodzie mam założone obniżone zawieszenie amortyzatory bilstein i spręzyny eibach obniżenie przodu: 35 mm obniżenie tyłu: 30 mm i chciałbym prosić o rade jakie mam dobrać opony do tych felg które chce założyć na wiosnę myslalem o 225/45 lub 235/45

Opublikowano

Z tego, co pamiętam, to do B8 są opony takie same, jak do C6, czyli 225/50, lub 245/45 o ile się nie mylę oczywiście?

Opublikowano

zerknij na wlepkę

Generalnie pokrywa się z tym

8T_08

czyli lato 245/40/18

Dla mnie ten rozmiar to porażka. Już 225 czuć w koleinach, nawet nie chcę mysleć jak będzie na 245.

Poza tym 40 za niski profil. Teraz jeżdżę na 225/45 i jest ok. W drugim samochodzie mam 225/40 i różnica jest znaczna. Byc może kwestia dobrania odpowiednich opon.

Ja rozważam na lato 225/45/18

Opublikowano

wlasnie chodzi o to ze nie mam wlepki ale gdzies widzialem w b8 ze tam jest rozmiar 235/40/18 a a 40 profil to bedzie troche juz za twardo myslalem o 225/45/18 jak myslice czy bedzie to pasować ?

Opublikowano

Pasowac bedzie ale z wlepki wynika ze producent przewidzial taki rozmiar do opon zimowych. Także nie wiem jaki to bedzie mialo wplyw na ubezpieczenie.

Opublikowano

najważniejsza sprawa..... szerokość opon dobiera się do szerokości felg, ty nie podałeś tego parametru, a już lecą propozycje z oponami....

czyli lato 245/40/18

Poza tym 40 za niski profil. Teraz jeżdżę na 225/45 i jest ok. W drugim samochodzie mam 225/40 i różnica jest znaczna. Byc może kwestia dobrania odpowiednich opon.

Ja rozważam na lato 225/45/18

różnica w wysokości profilu między tymi rozmiarami (245/40 i 225/45) to 3 mm więc w tym wypadku profil 40 nie jest za niski.

różnica między 225/45, a 225/40 to 1.1 cm na profilu dlatego odczuwasz znaczną różnice.

Opublikowano

Hymm jest to wloska felga ta z allegro z tego co kojarze to ma 7.5 cali