Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknie delikatnie olej na katalizator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W B6 1.8t AVJ delikatnie mi kapie olej na górna prawą część katalizatora oraz elementy w jego pobliżu od strony tyłu silnika tzn blisko ściany grodziowej po prawej dolnej stronie katalizatora. Nie jest to duży wyciek gdyż na 2 tys km ubyło mi może 1mm oleju na bagnecie albo i nie lecz trzeba to zlikwidować. Wiem, że tak pisząc ciężko jest to zlokalizować lecz może ktoś ma jakieś sugestje z czego to może być bądź miał identycznie? Wydaje śię jakby gdzieś z góry ten olej leciał. Dodam, że silnik pracuje równo i cichutko a przebieg oryginalne 165 tys km.

Opublikowano

Cieknie Ci prawdopodobnie z uszczelki pod hydraulicznym napinaczu łańcucha rozrządu - mam to samo ale jest kupa roboty , trzeba wyjmować wałki rozrządu wiec ja sobie odpuściłem

pozdrawiam

Opublikowano

Umyj silnik odpal auto lusterko w rękę i do roboty inaczej nie znajdziesz przyczyny:wink:

Opublikowano
  • Autor

No dzięki:) oddam do mechanika i niech szuka przyczyny:) pozatym wszystkiego dobrego w nowym roku:)

Opublikowano

moim zdaniem nie trzeba wałkow wyciagac by wymienic uszczelke pod napinaczem . przy okazji wymienil bym pod deklem .

Opublikowano

Pod prawym walkiem rozrzady jest uszczelka w ksztalcie pol kola plus uszczelka i czesto z niej cieknie. Kolega A4Z myli sie troszke bo nie trzeba wyciagac walkow, wystarczy odkrecic trzymania walkow i lekko je uchylic. Dla sprytnego mechanika max 1.5h pracy.

Opublikowano

wprawne raczki wymienia ta uszczelke bez wyciagania napinacza i walkow, wystarczy napinacz lekko podniesc wczesniej sciskajac sciagaczem, no i oczywiscie trzeba tez pokrywe zaworow zdjac

Opublikowano

Witam

Potwierdzam że nie trzeba wyciągać wałków - dziś wymieniałem

A to że trzeba to powiedział mi znajomy mechanior :kwasny: - i tak walnąłem też bez sprawdzenia tego na forum - soory

Śmiało można wymienić w własnym zakresie jak ma sie troszkę wprawy :naughty:

Opublikowano
  • Autor

No ja na razie byłem u mechaniora i tak szybko tylko spojrzał, ze wyglada mu to na uszczelke pod deklem zaworów tylko) i fakt faktem widac, ze puszcza troszkę:) i tak się zastanawiam bo jak tylko ta uszczelka by była to sam bym z tym sobie poradził

Opublikowano

Jasne żadna trudność,a parę zeta w kieszeni:wink:

Opublikowano
  • Autor

Tak z 50 dyszek w kieszeni, akurat koszta uszczelki. Najgorzej jak się okaże ze ta uszczelka przy napinaczu.

Opublikowano

....dołączę się do tematu, mam podobny problem.

Wymieniłem uszczelkę na oryginalną i dale to samo, mokro i kapie na katalizator. Kilka dni temu ponownie podniosłem pokrywę wyczyściłem wszystko i nałożyłem dodatkowo masę uszczelniającą w miejscach jak pokazuje "sam naprawiam" i dodatkowo w takim wcięciu przy zębatce wałka wydechowego tam się właśnie gromadził olej. Za kilka dni dam znać czy pomogło.

Wszystko dokręcałem zgodnie z instrukcją i prawidłowymi momentami.

pozdrawiam

Opublikowano

Potraktujcie to na silikon,wiem ze tak się nie robi ale spróbujcie:wink:

Opublikowano
  • Autor

I ja słyszałem własnie aby dać silikonu w niektórych miejscach. Jak bedę robił dopytam sie w których dokładnie.

radko123 daj znać czy nadal cieknie.

Opublikowano

Niestety moje zabiegi nic nie dały dalej leci i olej się zbiera w tym zagłębieniu, w sobotę podniosę jeszcze raz i może coś wymyśle.

Nie chcę paćkać wszystkiego uszczelniaczem, nie lubię takich patentów.

Czytałem gdzieś wątek że ktoś miał podobny problem i pomogła dopiero wymiana pokrywy zaworów.

Opublikowano

Miałem podobnie w A3 1,8.

Wymieniona uszczelka na erling, jakiś czas było sucho, potem lipa

Miałem już kupować drugą, ale potraktowałem po całości silikonem na wys.temp.

O dziwo pomogło, sucho już prawie rok :wink:

Opublikowano

zasada jest taka, najlepiej polozoyc uszczelke z silikonem tam gdze trzeba, tylko lekko ja przykrecic, odczekac 15-20 minut, dokrecic we wlasciwej kolejnosc nakretki odpowiednim momentem, a potem nie odpalac jeszcze auta przez kolejna dobe

---------- Post dopisany at 23:24 ---------- Poprzedni post napisany at 23:24 ----------

zawsze tez pkrywe mozna dac do delikatnego zabielenia za pare złotych

Opublikowano

a jeśli chodzi o silikon to dać go tylko pod uszczelkę czy może na też? ...ale będzie rzeźba brrrr :facepalm:

Opublikowano

Jak dajesz to z obu stron jak juz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam miałem to samo b6 1.8tq i odma była zapchana