Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Głośna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzę świece dzisiaj. A z sprawdzeniem tych szklanek i wałka przejadę się do mechanika,bo sam nie będę potrafił określić ich stanu. A wymiana owych części w granicach jakich cen?

Opublikowano

A ja wam powiem tak miałem Paska 1.9 AFN a teraz mam B6 1.9 AVF- Pasek chodził jak traktor (silnik zdrowy, przelot 290 tyś), a audi chodzi o wiele ciszej i kulturalniej (przelot 220 tyś). B6 zaczęło chodzić trochę głośniej po zaślepiewniu EGR i wywaleniu katalizatora, ale i tak chodzi kulturalniej i dużo ciszej niż Pasek :wink:

Więc ktoś tu głupoty pisze, że VP chodzi delikatniej niż PD- chyba że ma silnik do remontu to się wtedy zgodzę :decayed:

Opublikowano
Sprawdzę świece dzisiaj. A z sprawdzeniem tych szklanek i wałka przejadę się do mechanika,bo sam nie będę potrafił określić ich stanu. A wymiana owych części w granicach jakich cen?

Zależy co będziesz składał na jakich częściach ale się bierze tak mniej więcej na dobrych częściach z robotą 1600zł więc niech sprawdzi dokładnie krzywki.

Opublikowano

świece żarowe grzeją od -5 :wink:

Opublikowano

Odnośnie odpalania jak chcesz sprawdzić czy to nie cofające się paliwo to postaw na noc tył auta na górce a silnik żeby stał w dole jak odpali od strzała z rana to będzie wiadomo.

Opublikowano

GRZEJĄ OD +5 !

Odpalanie na filmiku jest na 100% winą nie grzejacych świec.

Zmień świece w/g przypietego tutoriala i pochwal się jak ładnie odpala :-)

Opublikowano

Te silniki palą najlepiej jak przekręcisz stacyjkę w pozycję zapalenia kontrolek i czekasz aż usłyszysz przekaźnik z okolic lewej nogi który się wyłącza(czyt.kończy grzać świece) i bzyk od strzała powinien odpalić:wink:

Opublikowano
  • Autor

U mnie najprawdopodobniej będą pompki do roboty przy odpalenie trzecia pokazuje wartość 1,78 i mechanik powiedzial ze dlatego autem telepie przy odpaleniu po dluższym postoju.

Opublikowano
U mnie najprawdopodobniej będą pompki do roboty przy odpalenie trzecia pokazuje wartość 1,78 i mechanik powiedzial ze dlatego autem telepie przy odpaleniu po dluższym postoju.

Na podatawie korekcji nie do końca można stwierdzić jaki jest stan zużycia pompowtryskiwacza. Najlepszym sposobem jest wymontowanie i sprawdzenie przy pomocy odpowiednich urządzeń. Gdyby nie brakowało mi mocy w samochodzie to nie wiem czy zdecydowal bym się na sprawdzenie pompek w specjalistycznym serwisie, ale kolejnym z objawów było owe telepanie na zimnym, cieplym silniku, problem z odpaleniem w ujemnych temperaturach - chodzil jak traktor i szczerze mówiąc nie sądziłem, że po ogarnięciu problemu kultura pracy tak się zmieni na plus.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Czyli mam rozumiec Biszczan ze, miałes podobne objawy jak ja?

Opublikowano

Buczenie o którym opisujesz prawdopodobnie będzie przez wałek rozrządu o którym pisałem problemy z odpalaniem również mogą być tego powodem i głośna praca silnika wszystko na to wskazuje więc miałeś sprawdzić wałek ze szklankami i co wyszło?

Opublikowano
  • Autor

Z tym musiałbym jechac do mechaniora bo sam nie ogarnę

Opublikowano

Panowie jeżeli głośno wam chodzi silnik na pompowtryskach to polecam czyszczenie liqui moly. Mój chodził po kupnie jak traktor, a a niedawno wyczyściłem pompki i efekt jest mega :) także polecam każdemu bo koszt jest naprawde niski a efekt może być niesamowity(jak w moim przypadku)

---------- Post dopisany at 17:33 ---------- Poprzedni post napisany at 17:32 ----------

No i poprawiło się także odpalanie rano i nie jest słaby na zimnym jak wcześniej:wink:

Opublikowano
Panowie jeżeli głośno wam chodzi silnik na pompowtryskach to polecam czyszczenie liqui moly. Mój chodził po kupnie jak traktor, a a niedawno wyczyściłem pompki i efekt jest mega :) także polecam każdemu bo koszt jest naprawde niski a efekt może być niesamowity(jak w moim przypadku)

---------- Post dopisany at 17:33 ---------- Poprzedni post napisany at 17:32 ----------

No i poprawiło się także odpalanie rano i nie jest słaby na zimnym jak wcześniej:wink:

Butelkę przez trójnik podpinales czy dwa węże do butelki? Filterek dawales? Ile trwało wypalenie zawartości puszki?

Opublikowano

Węże w butelke i wypiąłem bezpiecznik pompy paliwa. Filterek dawałem. Jak zajrzysz do mojego wątku to jest tam fotka po wykonaniu zabiegu, ewidentnie widać syf :whistling: Wypalenie zawartości puszki to zależy jakie obroty mu zapodasz :naughty: Mi to zajeło jakieś 15-20 min. Reszta poszła do baku

Opublikowano
  • Autor

Po wglebieniu sie w twoj wątek doczytałem ze miales podobne objawy jak ja głosna praca telepanie przy odpaleniu po dłuższym postoju i dymek z rury przy odpalaniu, skoro tobie pomogło to ja też spróbuję

Opublikowano
Czyli mam rozumiec Biszczan ze, miałes podobne objawy jak ja?

Tak jak wspominałem wcześniej w innych wątkach auto bardzo źle odpalało przy ujemnych temperaturach, brakowało mocy, więcej paliło ( sądziłem, że spalanie jest na bardzo dobrym poziomie bo przed regeneracją pompek najniższe spalanie jakie udało mi się uzyskać to 5,3L/100km przy załadowanym samochodzie na full, a o dziwo po regeneracji pompek ta sama trasa, ale gorsze warunki drogowe i 4,5L/100km) w kabinie dało się odczuć silne wibracje pochodzące od silnika, po otwarciu klapy było widać jak buja silnikiem na lewo i prawo praktycznie cały czas. Z istotnych rzeczy mających wpływ na spalanie to miałem też źle ustawiony rozrząd przez pewnego gościa ( wtedyspalanie w 015 na poziomie 0.8l/h), obecnie 0,4l/h.

Opublikowano

pompowtryskiwacze nic nie mają do buczenia silnika.. Możemy sobie gdybać i gdybać tutaj a autor tematu musi podjechać do ogarniętego mechanika żeby sprawdził w pierwszej kolejność krzywki ze szklankami.

Opublikowano

GRZEJĄ OD +5 !

Jak nie znasz tego silnika to nie pisz głupot, mój AVF miał całkowicie spalone wszystkie świece i praktycznie od razu odpalał przy temperaturze -15 C, oczywiście przez kilka sekund się telepał, ale odpalał od strzała, silnikowi z tego filmiku na pewno nie domaga coś więcej.

Opublikowano

GRZEJĄ OD +5 !

Jak nie znasz tego silnika to nie pisz głupot, mój AVF miał całkowicie spalone wszystkie świece i praktycznie od razu odpalał przy temperaturze -15 C, oczywiście przez kilka sekund się telepał, ale odpalał od strzała, silnikowi z tego filmiku na pewno nie domaga coś więcej.

W ktorym miejscu pisze glupoty???

Czyli w/g Ciebie przy ilu zaczynaja grzac swiece?

"nie domaga cos wiecej" czyli co?