Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Felgi Rotor Giasone 19 + opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Panowie, a jeszcze jdena sprawa. Czy naprawde te opony 255/35/19 do mojego silnika 180KM to bedzie dramat? Jak to wplynie na spalanie vs 245 i przyspieszenie? Moze ktos to wyrazic w % czy tylko panikuje i wsadzac, by trzymac sie zalecen Audi?

---------- Post dopisany at 23:21 ---------- Poprzedni post napisany at 22:01 ----------

te bremen 19 8,5j et 29 sa juz niedostepne. Pisalem do goscia sprzedali ostatni komplet ;/ dopiero będą w marcu

Ty pytales tego kolesia? Bo juz sie zamotalem i nie wiem czy jechac do niego na przymiarke jak bede w Poznaniu.

Opublikowano

Tak pytałem powiedział że dopiero w marcu będą mieli w tym rozmiarze o którym mówiliśmy.

Opublikowano
  • Autor

Ponawiam :wink:

Czy naprawde te opony 255/35/19 do mojego silnika 180KM to bedzie dramat? Jak to wplynie na spalanie vs 245 i przyspieszenie? Moze ktos to wyrazic w % czy tylko panikuje i wsadzac, by trzymac sie zalecen Audi?

Opublikowano

naprawde myślisz, że miedzy 245, a 255 będzie jakaś różnica w spalaniu i przyśpieszaniu? nieodczuwalna

co innego między 205, a 255

Opublikowano

Co do made in italy, czy czasem niektóre ori felgi nie są produkowane we Włoszech. Spotkałem tak na zdjęciu w felgach z S5 :eusathink:

Opublikowano

Tak są produkowane nawet Ci powiem że nie które ori felgi są produkowane w Chinach :)

Opublikowano
  • Autor
naprawde myślisz, że miedzy 245, a 255 będzie jakaś różnica w spalaniu i przyśpieszaniu? nieodczuwalna

co innego między 205, a 255

Widzisz kolego i na taka odpowiedz czekałem :wink: tak naprawdę trochę opinii na forum słyszałem, że 255 to męka dla naszych motorów (2.0TDI), dlatego też pytałem. Bardzo dziękuje za wypowiedz w temacie :hi:

Opublikowano

A dlaczego chcesz 255 a nie 245 ?

Opublikowano
  • Autor
A dlaczego chcesz 255 a nie 245 ?

tak jak już wcześniej pisałem. 255/35/19 zalecane przez AUDI. Chciałbym trochę więcej gumy przy większej feldze niż za dużo stracic, a tak to wygląda w przypadku 245/35. Z kolei 245/40/19 to to samo co mam na 18 i jest super, ale nie wiem jak ta prawie 4% rożnica w średnicy koła ponad zalecana, oszukuje elektronikę, czyli predkosciomierz, ABS, ESP etc mówi się, że maks 2% powinno być różnicy. Dużo jezdze wiec bezpieczeństwo i komfort musi być :wink:

Opublikowano

Hmm nie wiem czy dobrze patrzę ale mi wychodzi coś innego niż ty mówisz.

Online Wheel and Tyre Fitment Calculator. Offset, Tyre Stretch and Speedo Error | Will They Fit

Co do 245/40/19 jeździłem cały sezon i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości.

---------- Post dopisany at 18:37 ---------- Poprzedni post napisany at 18:34 ----------

No i z tego co widzę to 245/40/19 faktycznie prawie 4% różnicy ale ujemnie czyli nie zawyża a to chyba najważniejsze :)

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie wiem, ze jezdziles dlatego te opony tez biorę pod uwagę :wink: jakbyś nie jeździł to by nie było problemu :facepalm: według zaleceń byłoby 255 i z czapki, a tak wciąż myśla :wink:

ja liczyłem Zamienniki opon. Kalkulator opon. Przelicznik opon. Opony.com.pl

Opublikowano

Tak tylko 245/40 trochę jak balon wygląda a znów 255/35 na niektórych felgach może przycierać np. na S5 wiadomo zależy to od ET i od szerokości felgi ja jeżdżę na 245/35 i jestem zadowolony i optycznie fajnie wygląda i komfort nie najgorszy :wink:

Opublikowano

według kalkulatora 245/35/19 wychodzi -0,41 %, czyli praktycznie idealnie co do parametrów-to wchodzi przy prędkości 150km/h pokaże Ci 149,38 , ja chce dać na 18 235/40/18 i różnica jest o wiele większa (ale w normie)-wynosi -1,8 %, przy prędkości 150 pokaże 147,30 i będzie git, musi być git.

Opublikowano
Tak tylko 245/40 trochę jak balon wygląda a znów 255/35 na niektórych felgach może przycierać np. na S5 wiadomo zależy to od ET i od szerokości felgi ja jeżdżę na 245/35 i jestem zadowolony i optycznie fajnie wygląda i komfort nie najgorszy :wink:

Mówisz że 255 na et 32 będzie przycierać ? hmm ciekawe w takim razie czy 245.35 na et 29 będzie przycierać ? nie wiem już kur.. które et brać pod uwagę czy 29 czy 35. przy feldze 19cali.

Opublikowano

Hmm to teraz mam myśleniówę z tą felgą czy brać et 29 czy 35 ;/ miron ma et 29 i 8,5cala ale 18 i nic chyba mu nie trze nie wiem teraz co robić

Opublikowano

Panowie a czy może ktoś z Was miał okazję testować opony 235/35 R19? I jak to jest w końcu z tym ET29 przy 19 wejdzie to B8 z wymienionymi wcześniej oponami? Trochę dużo tych informacji ostatnio przetacza się przez moja głowę i lekko się gubię...

Opublikowano

Sysek ale ty masz dystans jeszcze na tyle prawda ? 5mm ? czyli masz jakby et 28 ?

Opublikowano
Sysek ale ty masz dystans jeszcze na tyle prawda ? 5mm ? czyli masz jakby et 28 ?

Tak mam dystans na tyle,ale rzadko jeżdżę w komplecie pasażerów i zaladowany dlatego nie mogę powiedzieć czy wtedy będzie przycierac :kwasny:

Opublikowano

No to wrzuć parę worków cementu i to przetestuj dla potomnych :polew: a tak na poważnie to może to 6mm akurat zrobi różnicę i nie będzie obcierać. Już sam nie wiem.