Skocz do zawartości
IGNOROWANY

spalony układ w ecu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jak sprawdzić który z układów na płytce ecu jest spalony ?

Miałem błąd podgrzewania sondy lambda na tym ecu , na innym kompie niema .

Więc coś musi być spalone ?

Jedno co mnie zainteresowało to jak na fotce poniżej widać jakiś nalot nie wiem czy to tak ma być czy nie ?

20140104_142444.jpg

20140104_142435.jpg

Opublikowano

No kwarcu to raczej nie mogło upalić. :wink:

Ten nalot to nieumyta kalafonia po lutowaniu FLASH-a. Zresztą takim sobie lutowaniu, jak nawet to na zdjęciach widać.

Opublikowano

Ok to kalafonia . To co moze byc z kompem ze jak daje inny to niema tego błędu ?

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał szogun0, kwarc nie ulega spaleniom. Po prostu masz uszkodzony kanał i procesor jest do wymiany. W przypadku Twojego sterownika gra nie warta świeczki

Opublikowano

Czyli sterownik jest do wyrzucenia ? Da rady wymienic ten procesor ?

Opublikowano

Pewnie, że da radę ale po co?

Taniej wyjdzie kupić cały sterownik.

Poza tym niekoniecznie upalony procesor. Może być coś innego po drodze upalone, albo to coś innego plus procesor. Na odległość tego nie sprawdzi.

Dlatego naprawa nie warta zachodu, jak napisał QaDo.

Opublikowano

Dalem inny komp to niema bledu ale chyba kijowy kupilem bo problemy z obrotami ... swiruje

Opublikowano

Jak chcesz to mam od AJLa, 180 kuni

Opublikowano

chce mieć serie jak narazie ;)

Opublikowano
Dalem inny komp to niema bledu ale chyba kijowy kupilem bo problemy z obrotami ... swiruje

A robiłeś adaptacje przepustnicy na nowym sterowniku?

Opublikowano

baaa ! i to nawet na innej przepustnicy też i te same objawy na zimnym nie równe obroty chodzą jak chcą a na ciepłym 720-780obr

Opublikowano

te sterowniki chodza po 50zl wiec nie warto nawet sie zastanawiac co jest nie tak

a to ze na innym kompie masz cos nie halo, to mozesz szukaj przyczyny gdzie indziej niz w komputerze?

Opublikowano

jedyne co mogę brać pod uwagę to ze mam pękniecie na turbinie (cześć gorąca) ,ale co mówia na forum to że przyczyna to raczej nie jest .... a kłopoty z tymi obrotami to zaczęły się od zmiany kompa .

A i na bloku pomiarowym 025 w środkowym timie pokazuje cały czas 0 ,gdzie u innych jest jakaś tam wartość