Skocz do zawartości
IGNOROWANY

działalność gospodarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema zakładał ktos własna działalosć przez Urząd Pracy? Jak tak to co tak miec do tego?

Opublikowano

Alternatywa do urzędu:

1. Rejestrujesz profile ePUAP: https://epuap.gov.pl/wps/portal/E2_ZakladanieKonta

2. Idziesz do najbliższego punktu potwierdzenia profilu: ePUAP -> Lista punktów potwierdzających

3. Zakładasz działalność przez formularz na CEIDG: https://wws.ceidg.gov.pl/ceidg.sts/Login.aspx

4. W ciągu 7 dni zgłaszasz się do ZUSu z formularzem ZUS ZUA, zwróć uwagę na to czy kwalifikujesz się do składek preferencyjnych ( http://www.zus.pl/files/rozp_dzalalnosci.pdf )

(5. Opcjonalnie) Jeśli chcesz zostać VATowcem składasz w urzędzie skarbowym formularz VAT-R

lub

Wykonujesz pierwsze 3 kroki, zostawiasz pełnomocnictwo księgowości, która ogarnia za Ciebie ZUS/US i bierze odpowiedzialność za wszystkie nieprawidłowości.

Opublikowano

zakładales w taki sposob działalnosc? jakie mam szanse na przyznanie dotacji?

---------- Post dopisany at 13:49 ---------- Poprzedni post napisany at 13:46 ----------

to jest przez urzad pracy?

Opublikowano

Panowie, dotację się skończyły z tego co czytałem. Będzie można dostać dotację ale trzeba będzie wszystko oddać :whistling:

Opublikowano

Przez UP strasznie ciężko i do tego ludzi od cholery.

Spróbuj dowiedzieć się czy Urząd Miejski w Twoim mieście nie prowadzi naboru do jakiegoś projektu z POKL.

Ja działalność zakładałem właśnie z takiego projektu, początkowo planowałem poprzez UP,jednak tam są układy i układziki i ciężko w ogóle przejść nabór.

Po za tym nie wiem czy został już rozpisany projekt na dotacje, na bieżące lata. Ja załapałem się jeszcze w turze 2007-20013.

Opublikowano

Tak zakładam działalność gospodarczą. O dotacjach niestety nic nie wiem, ale prawdopodobnie musisz rozmawiać rzeczywiście z UP.

Opublikowano

Podobno teraz na 2014 coś pozmieniali :whistling:

Opublikowano

w UP prawdopodobnie jest 40 tys nie wiem czy zwrotne ale wiem ze daja. nawet jak trzeba bedzie je oddac to i tak jest lepiej bo zawsze na start jakas kasa jest. i do tego bez oprocentowania

---------- Post dopisany at 15:11 ---------- Poprzedni post napisany at 15:10 ----------

a wiesz dokladnie co? biznes plan sami robiliscie?

Opublikowano

Nie wiem jak jest teraz, ale jak ja się starałem to było 6x średnia krajowa (ok 20 000) i jak utrzymasz działalność przez rok to nie trzeba zwracać, jak się położysz przed 12 miesiącem prowadzenia działalności to oddajesz.

Opublikowano

Jak chcesz dotację z UP to najpierw musisz złożyć wniosek o dotację do kierownika, opisać ładnie co zamierzasz robić i na co przeznaczyć kasę i jak się im spodoba pomysł to dopiero ruszą temat. W miejskim UP dają max 21900. Najlepiej wziąć telefon, zadzwonić do ludzików od dofinansowań i wszystko Ci powiedzą jak jest u Ciebie

Opublikowano

Pamiętajcie, że dotacja z UP tylko dla bezrobotnych. Także jeśli kolega jest np. studentem lub gdzieś pracował przez ostatnie 2 lata bodajże to nie dostanie dotacji na 99,9% (przynajmniej w moim wypadku tak było).

Firmę najlepiej przez neta założyć na stronie CEIDG. Oczywiście trzeba w tym celu też założyć profil ePUAP i go potwierdzić w odpowiednim punkcie. Z ZUSem tak jak ktoś napisał. Na początek ZUA. Jeśli będziesz wyrejestrowywał lub zawieszał to ZWUA. Nie wiem jak jest z DRA? Czy trzeba co miesiąc czy nie? Ja nie musiałem.

Zastanów się też jakim systemem będziesz płacił podatek. Karta podatkowa i ryczał są jednymi z najmniej uciążliwych wg mnie i sam ogarniesz papierologię. Ewentualnie na koniec roku do księgowej jakiejś po uzupełnienie PITa i tyle.

Życzę ogólnie powodzenia, bo z własnym biznesem dosyć ciężko teraz się utrzymać jak się nie ma wsparcia.

Opublikowano

U mnie to wyglądało w ten sposób że na samym początku każdy musiał złożyć deklaracje uczestnictwa w projekcie (ja zakładałem działalność przez Urząd Miejski). W dalszym etapie były rozmowy kwalifikacyjne tzn. co chcę robić, dlaczego akurat to, jakie sa szanse na powodzenie tego pomysłu itd.

Następnie były jakieś testy osobowości, bardzo głupie sprawa bo w zależności jaką odpoweidź zaznaczyło się w teście wynik końcowy był podsumowaniem czy to co chcesz robić jest twoją mocna stroną. Dalszy etap to szkolenia o przedsiębiorczości, rachunkowości itd.

Najważniejszym elementem tego wszystkiego jest biznesplan.

U mnie był taki szkoleniowiec - niczym wykładowca na studiach. Powiedział co wiedział, nic go nie obchodziło czy ktokolwiek coś zrozumiał. On miał zapłacone aby przyjść i mówić przez 6 godzin dziennie (od poniedziałku do piątku, przez 2 tygodnie).

Jako że szkolenia były do d*py, sam biznesplanu nie pisałem, bo nikt mi tego dobrze nie wytlumaczył, a skoro jż byłem bliski otrzymania odtacji to nie chciałem przyslowiowo "dać d*py" i spieprzyć wszystko przez biznesplan, dlatego za 500zł kupiłem.

Robił mi go gość ze szczecina, jak chcesz to odezwij się na PW a dam ci namiary). Biznesplan zrobił konkretny :D wszystkie wyliczenia itd itd, oczywiście typowo pod komisje rekrutacyjną, ponieważ ja tak chciałem. To co robie i jakie mam dochody, nie pokrywa sie z biznesplanem. Dla tej komisji muszą być duże kwoty, spore zarobki i to im sie podoba. Nie patrza jak to może wyglądać w rzeczywistości, no ale odpowiednia argumentacja musi byc :)

Otrzymałem 40.000zł -bezzwrotnie

dodatkowo 1495zł co miesiąc na ZUS, reklame, artykuły biurowe i inne niezbędne opłaty :) Wszystko zależy od inwencji twórczej w biznesplanie :)

Opublikowano

o super to nie jest tak zle . dzis polece i popytam co jaki i gdzie. JA np to celuje w usługi remontowo-budowlane i tak to na codzien robie mam dwoch ludzi przyjetych a zawesze te 40 tys na drodze nie lezy. Zawsze spróbować można . a robote na ten rok juz mam z gory ustukana

Opublikowano

To ty już masz firmę czy jak? Bo piszesz że masz ludzi przyjętych? Na czarno pewnie tego nie robisz.

W takim wypadku UP odpada bo tam TYLKO bezrobotni. Zostają ci różnego rodzaju dotacje z UM. Ale to nie zawsze jest tak jak napisał Frodus. Raz jest 40k a raz 30k.

Opublikowano

Na czarno robimy i wlasnie mam teraz zamiar załozyc firme . do tej pory robilem sam ale co ja sam moglem zrobic? tylko wykonczenia . a tak to we trzech mozna nawet dom postawic i o to chodzi ze od maja zaczynamy dom jednorodzinny stawiac

Opublikowano
Na czarno robimy i wlasnie mam teraz zamiar załozyc firme

Jak na czarno to zarejestruj się jako bezrobotny i złóż wniosek o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności.

Jak coś nie będziesz wiedział to pytaj. W 2013 r. przechodziłem przez to, otwierałem firmę dla dziewczyny.

W Maju na 60 wniosków, zakwalifikowało się 40, każdy otrzymał po 20 000 zł.

Opublikowano

Z dotacja zależy od UP nie trzeba byc rok bezrobotnym wystarczy tylko status czyli miesiac

Opublikowano
nie trzeba byc rok bezrobotnym wystarczy tylko status czyli miesiac

Nie napisałem że przez rok, wystarczy miesiąc

Opublikowano

pytalem sie dzis trzeba byc rok a u mnie juz rok minał czyli jest ok. bartek moglbyś mi napisac jak to jest bo oni mi kazali poszukac w necie

Opublikowano

Oni Ci kazali szukać na necie ?? dobre... od tego są żeby Ci wytłumaczyć.

Ogólne zasady przyznawania dotacji są takie same w całym kraju ale każdy urząd dodaje swoje podpunkty.

Jeżeli dobry znalazłem UP Pisz to tutaj PUP Pisz masz regulamin oraz osoba do kontaktu.

Całość wygląda tak:

- wypełniasz wniosek, osoba od dotacji sprawdzi czy jest dobrze wypełniony, jest to ważne ponieważ mogą Ci unieważnić dotację np. podasz inny PKD a inną działalność będziesz prowadził.

- musisz uczestniczyć w spotkaniach w klubie pracy, będą Ci tam głupoty gadać jakim być szefem, jak prowadzić skutecznie firmę itp. same głupoty wzięte z podręczników, które w rzeczywistości nie mają prawa bytu. Na koniec wypełnisz test czy nadajesz się na przedsiębiorcę.

- będziesz potrzebował poręczenia. Jest kilka opcji do wybrania, najprostszy to poręczenie osoby, która pracuję na umowę bez przerwy przez ostatnie 2 lata, której dochód wynosi chyba min. 1500 netto, osoba ta musi wybrać zaświadczenie o zarobkach oraz podpisać zobowiązanie w urzędzie pracy (ale to dopiero po decyzji o dotacji)

bardzo ważną rzeczą jest kosztorys zakupów. Musisz zapoznać się w swoim urzędzie co możesz kupić. Znam przypadek cofnięcia dotacji przez zły zakup jednego przedmiotu. Należy kupić środki trwałe. Nie wie jak jest w Twoim UP ale przeważnie nie można wliczać w dotacje materiałów, półfabrykatów, kosztów transportu, reklamy itp. Kolejną sprawą to wycena przedmiotów w kosztorysie. We wniosku ceny podajesz na dzień dzisiejszy, natomiast przy kupowaniu możesz mieć różnicę +/- do 100 zł, jeżeli coś przekracza 100 zł musisz składać pismo o zmianę specyfikacji zakupów.

Nie wiem jak jest w Twoim UP ale dawniej trzeba było napisać biznes plan. Ja nie musiałem ale i tak napisałem.

Opis zakładania firmy nie będę pisał, kolega wyżej Ci napisał.

Jeżeli dostaniesz dotację to spodziewaj się przynajmniej 1 kontroli.