spartacus1342 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam, chce założyć oświetlenie kabiny nad tylnymi siedzeniami albo nad drzwiami z tyłu, niestety w moim modelu tego oświetlenia nie ma. Szukam schematów kabli ale nic nie mogę znaleźć, nie wiem nawet gdzie to podłączyć czy prosto do akumulatora czy gdzie. Chodzi mi o to żeby wyłączały się jak zamknę drzwi i zapalały się jak je otworzę. Może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak te kable pociągnąć i gdzie to podłączyć bo trochę szkoda mi 200 zł za podłączenie elektrykowi zapłacić.
xdanielx Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Słuchaj, fabrycznie to podświetlenie jest w tylnych słupkach, zapala się razem z lampką oświetlenia z przodu więc wystarczy jak po dwa kabelki z każdej dołożonej lampki puścisz pod lampkę przednią i gotowe.
spartacus1342 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki za pomoc, powiedz mi jeszcze czy jak podłącze te tylne lampki do przedniej za pomocą jakieś dodatkowej kostki lub do starej się wczepie to czy nie wystąpi problem przepalania się przedniej lampki z powodu zbyt dużego napięcia lub czy nie będzie występować zwarcie co chwile?
xdanielx Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 eee jak zaizolujesz, wlutujesz się dobrze to czemu? Nic takiego nie będzie, tył będzie świecił nawet jak przednie drzwi otworzysz- jakby co. Ja mam podświetlanie klamek wewnątrz podłączone pod podświetlenie przycisków od szyb, czyli manewr podobny i nic się nie dzieje. ---------- Post dopisany at 19:50 ---------- Poprzedni post napisany at 19:30 ---------- http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/all-b5-montaz-podswietlenia-nog-otwarciu-drzwi-50214/ Mała poprawka, w linku masz opisane gdzie się wpiąć, zobacz drugi post kolegi przemciotorun no i lampki z tyłu będą się świecić tylko jak przednie drzwi będą otwarte
spartacus1342 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki za link, bardzo przydatny. Powiedz mi jeszcze czy oprócz wpięcia się będę potrzebował jakiejś czujki na tylnych drzwiach czy podłączyć to dodatkowo do tylnych drzwi czy jak?
xdanielx Opublikowano 15 Stycznia 2014 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dzięki za link, bardzo przydatny. Powiedz mi jeszcze czy oprócz wpięcia się będę potrzebował jakiejś czujki na tylnych drzwiach czy podłączyć to dodatkowo do tylnych drzwi czy jak? Jeśli chcesz to zrobić tak jak fabryka, to musiałbyś dorzucić czujniki w tylnych drzwiach, aby lampki z tyłu zapalały się po otwarciu tylnych drzwi. Jeśli tylko podłączysz się pod lampkę przednią to tylne światełka zapalą się po otwarciu przednich drzwi i tylko wtedy, bez czujników światełka z tyłu nie zapalą się po otwarciu tylnych drzwi. Jeśli chciałbyś dokładać te czujniki musiałby Ci ktoś ogarnięty w tym podpowiedzieć bo nawet nie wiem gdzie one się powinny znajdować w tylnych drzwiach:decayed:
monsiejowa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Opublikowano 15 Stycznia 2014 U mnie (też mam przedlifta bez oświetlenia z tyłu), po otwarciu tylnich drzwi też zapala się lampka z przodu. Więc jak podepnie sxię pod nią to po otwarciu tylnich drzwi również zapalą się lampki z tyłu.
OLI_B5 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Czujniki masz we wszystkich drzwiach więc będzie się zapalać z tyłu jak otworzysz tył/przód Kable najlepiej pociągnij sobie od przedniego słupka wzdłuz sufitu i tyle, 3 kabelki tam masz
89siwy Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Przerabiałem ten temat dwa miesiące temu. Jakbyś gdzieś dostał tylne słupki z lampkami to podłączenie tych lampek to bajka. http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/oswietlenie-drzwi-305293/ Na dole chyba opisałem mniej więcej co i jak zrobiłem. Jak coś to pytaj. Pomogę
Rekomendowane odpowiedzi