Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Jak wymienic termostat i gdzie sie znajduje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jak wymienic termostat B5 1995 1.6 ADP i gdzie go szukac prosze o jakos wskazówke.

Opublikowano

pod autem widać plastikowy kruciec z wężem na dwie śróby 10

Opublikowano

Dzieki wielkie a czy to prawda ze nowy termostat trzeba wkładac do goracej wody czy odrazu po zakupie montowac

Opublikowano

Nic nie musisz wkładać do gorącej wody. Wyjmujesz z pudełka i do dzieła ;)

Opublikowano

z gorącą wodą chodzi o to żeby sprawdzić czy termostat nie jest uszkodzony przed włożeniem do auta.

Opublikowano

najlepiej jak bys go sprawdził przed montażem gotujac go w garnku unikniesz dodatkowej roboty jak bedzie zepsuty

Opublikowano

Dzieki za rady jade zaraz po termostat i wymieniam, napewno moj nie działa bo jak przejade 20km to góra 65 stopni pokazuje i troche zimno w aucie a ustawiam na klimatroniku 25 stopni po wymianie napisze czy pomogło

Opublikowano
Dzieki za rady jade zaraz po termostat i wymieniam, napewno moj nie działa bo jak przejade 20km to góra 65 stopni pokazuje i troche zimno w aucie a ustawiam na klimatroniku 25 stopni po wymianie napisze czy pomogło

pomoże :wink:

Opublikowano

No i okazało sie ze termostat był zamontowany odwrotnie załozyłem poprawnie i efekt 90 stopni cały czas :grin:

Opublikowano

sprawdz jeszcze na klimatroniku czy te 90C silnik ma

Opublikowano

5608097900_1389889256.jpg

Wlepka z 1.9TDI ale myślę że powinno być podobnie.

Opublikowano

a jak sprawdzic na klimatroniku czy jest poprawna temperatura?

Opublikowano
a jak sprawdzic na klimatroniku czy jest poprawna temperatura?

Naciskasz przycisk recyrkulacji powietrza (po prawej stronie na samym dole) i trzymając go naciskasz nawiew górny (strzałkę do góry) -> pojawi się w miejscu temp. nastawionej 1c -> naciskając + od temp. (pod lewym wyświetlaczem) będziesz zmieniał kanały i tak naciskasz aż będziesz miał 49c -> wtedy klikasz tylko przycisk recyrkulacji i powinna pojawić Ci się wartość np. 90 -> to będzie temp. silnika.

Opublikowano

lub kanal 51 bo np u mnie jest temperatura na 51

Opublikowano

Dzieki wielkie

---------- Post dopisany 17-01-2014 at 08:28 ---------- Poprzedni post napisany 16-01-2014 at 22:01 ----------

Na klimatroniku pokazuje mi temperature 92-nawet 97 chyba cos jest nie tak a na liczniku sztywno 90 cały czas

Opublikowano

a widzisz bo licznik w b5 juz tak ma nawet jak jest 100C to na liczniku stoi rowno 90. dopiero jak przekroczy te 100C to wychyli sie wskazowka za 90.

Opublikowano

To mówisz ze wszystko gra dobrze

Opublikowano

u mnie jest tak samo wskazowka stoi jak wryta na 90C a na klimatroniku wacha sie od 88-99C