aherok Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witam! Zamówiłem sobie u chińczyka kabel z softem... W temacie dotyczącym tych kabli napisano, żeby w przypadku chińczyków używać tylko softu, który sprzedawca dołączy do kabla, bo można go uszkodzić. A ja mam pytanie z innej strony - czy można tego kabla użyć do diagnostyki samochodu innych marek? W tym momencie chodzi mi konkretnie o Forda Fiesta. To forum przeglądam od kilku miesięcy i dopiero powoli zaczynam kumać o co chodzi z tymi kablami, standardami etc., a wspomnianym Fordem zainteresowałem się "z dolotu", więc kompletnie nic więcej nie wiem na temat jakichś odpowiedników naszego VAG-COMa, jednak na allegro znalazłem pozycje, których większość to klony ELM, co mi sugeruje, że tam dostępny jest tylko OBDII bez udziwnień. Gdzieś też przemknęła mi informacja, że VCDS wspiera ustandaryzowany format OBDII, zatem czy dobrze rozumuję, że podpinając mojego chińczyka do Forda, "coś tam" będę w stanie wyłuskać z danych silnika? No i nie wiem w jakim stopniu można "uszkodzić" ten kabel, skoro na elektroda.pl i chyba na tutejszym forum wiszą komentarze, że ktoś go naprawiał (właśnie widzę temat przypięty, później doczytam o co chodzi), ale czy uszkodzenie następuje w wyniku nieudolnej rozszerzonej komunikacji grupy VAG, czy także przez użycie softu wyłącznie do OBDII ?
Tom A4 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Chinczyka nie można aktualizowac tzn korzystać przy połączeniu z netem. Ten kabel tylko grupa vag czyli audi,vw,seat,skoda nic innego nie podepniesz koniec kropka.
Rekomendowane odpowiedzi