monkin79 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Cześć koledzy mam takie pytanko o pomiar ciśnienia oleju, bo nie wiem czy wymienić napinacz czy zacząć od pompy oleju.tak to wygląda po pomiarze silnik zimny wolne obroty 3,5 bar , 3000obr-4,5bar silnik rozgrzany 90 C wolne obroty 1,5bar 3000obr-4bar.bardzo prosze o pomoc.Oczywiście problem z klekotaniem na zimnym , czasem i na ciepłym.
AZCARS Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 niby na mega goracym od 1.5 do 2 na wolnych ja na zimnym mam 5,5 wymienilem napinacz i cisnienie nie wzroslo ale przynajmniej nie klepie przy odpalaniu
KubaMpakiet Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jaki olej lejesz? przewody odmy sa drozne? czysciles kiedys smoka?
monkin79 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2014 Przewody drożne.Smok był czyszczony.Olej Mobil 5w/40. ---------- Post dopisany at 20:08 ---------- Poprzedni post napisany at 20:03 ---------- Najbardziej mnie ciekawi czy to ciśnienie oleju jest ok.Bo jak jest spoko to zaczynam od napinacza. ---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:08 ---------- AZCARS jak masz 5,5 na wolnych na zimnym to i tak masz o 2 bary więcej ode mnie.Dzięki za info.
gregor10 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Cześć koledzy mam takie pytanko o pomiar ciśnienia oleju, bo nie wiem czy wymienić napinacz czy zacząć od pompy oleju.tak to wygląda po pomiarzesilnik zimny wolne obroty 3,5 bar , 3000obr-4,5bar silnik rozgrzany 90 C wolne obroty 1,5bar 3000obr-4bar.bardzo prosze o pomoc.Oczywiście problem z klekotaniem na zimnym , czasem i na ciepłym. zacznij od sciagniecia misy i sprawdzenia czy smok pompy oleju nie zatkany, odrazu wyczyść profilaktycznie, sprawdz cisnienie oleju ma byc okolice 1.8bara na cieplyn na wolnych i 3.5-4.5bara przy 2000rpm. jak dalej ponizej tego , to zmień pompe oleju zalewac zawsze 5W40 millers , motul, mobil full syntetyk, broń Boże półsyntetyk (hc - hydro crack)
Dev Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 pisał że smok był czyszczony cisnienie oleju jest przyzwoite, ale nie wiemy jaka jest wydajnosc pompy i tutaj jest zbita d...
monkin79 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2014 Najgorsze jest to że nie klepie za każdym razem.Czasem można 10 razy odpalić i jest cisza nawet jak kilka dni postoi.czasem codziennie.Chyba trzeba będzie zrobić wyliczankę entliczek pętliczek na kogo wypadnie.....Podobno pompa ma zawór który trzyma ciśnienie w głowicy i tak się zastanawiam bo jeszcze przy każdej wymianie oleju jak odpalam to jest masakra tak klepie przez chwile.
Dev Opublikowano 25 Stycznia 2014 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Pompa ma tylko zawor przelewowy nic innego
Rekomendowane odpowiedzi