Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ciśnienie oleju 1. 8 avj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy mam takie pytanko o pomiar ciśnienia oleju, bo nie wiem czy wymienić napinacz czy zacząć od pompy oleju.tak to wygląda po pomiarze

silnik zimny wolne obroty 3,5 bar , 3000obr-4,5bar

silnik rozgrzany 90 C wolne obroty 1,5bar 3000obr-4bar.bardzo prosze o pomoc.Oczywiście problem z klekotaniem na zimnym , czasem i na ciepłym.

Opublikowano

niby na mega goracym od 1.5 do 2 na wolnych ja na zimnym mam 5,5 wymienilem napinacz i cisnienie nie wzroslo ale przynajmniej nie klepie przy odpalaniu

Opublikowano

Jaki olej lejesz? przewody odmy sa drozne?

czysciles kiedys smoka?

Opublikowano

Przewody drożne.Smok był czyszczony.Olej Mobil 5w/40.

---------- Post dopisany at 20:08 ---------- Poprzedni post napisany at 20:03 ----------

Najbardziej mnie ciekawi czy to ciśnienie oleju jest ok.Bo jak jest spoko to zaczynam od napinacza.

---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:08 ----------

AZCARS jak masz 5,5 na wolnych na zimnym to i tak masz o 2 bary więcej ode mnie.Dzięki za info.

Opublikowano
Cześć koledzy mam takie pytanko o pomiar ciśnienia oleju, bo nie wiem czy wymienić napinacz czy zacząć od pompy oleju.tak to wygląda po pomiarze

silnik zimny wolne obroty 3,5 bar , 3000obr-4,5bar

silnik rozgrzany 90 C wolne obroty 1,5bar 3000obr-4bar.bardzo prosze o pomoc.Oczywiście problem z klekotaniem na zimnym , czasem i na ciepłym.

zacznij od sciagniecia misy i sprawdzenia czy smok pompy oleju nie zatkany, odrazu wyczyść profilaktycznie, sprawdz cisnienie oleju ma byc okolice 1.8bara na cieplyn na wolnych i 3.5-4.5bara przy 2000rpm.

jak dalej ponizej tego , to zmień pompe oleju

zalewac zawsze 5W40 millers , motul, mobil full syntetyk, broń Boże półsyntetyk (hc - hydro crack)

Opublikowano

pisał że smok był czyszczony

cisnienie oleju jest przyzwoite, ale nie wiemy jaka jest wydajnosc pompy i tutaj jest zbita d...

Opublikowano

Najgorsze jest to że nie klepie za każdym razem.Czasem można 10 razy odpalić i jest cisza nawet jak kilka dni postoi.czasem codziennie.Chyba trzeba będzie zrobić wyliczankę entliczek pętliczek na kogo wypadnie.....Podobno pompa ma zawór który trzyma ciśnienie w głowicy i tak się zastanawiam bo jeszcze przy każdej wymianie oleju jak odpalam to jest masakra tak klepie przez chwile.

Opublikowano

Pompa ma tylko zawor przelewowy nic innego