Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy ktoś już rozwiązał problem z chaczeniem drugiego biegu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tą dolegliwość polecam zmianę biegu z równych obrotów, najskuteczniejsze i najtańsze rozwiązanie :wink: Czyli w praktyce rozpędzamy furę na 1 do np 2500 obr po czym odejmujemy trochę gazu tak aby obroty i prędkość przestały wzrastać i po 2-3 sekundach tak jadąc wciskamy sprzęgło i dajemy 2

Opublikowano
gdzieś na forum passata pisali ,że do a4 -synchronizator 2 biegu dostępny jest tylko w ASO i koszt ok. 1500 PLN - heh-jeśli to prawda to nieźle go sobie cenią... a tak pozatym - mi też lekko haczy przy pierwszych zmianach na dwójke gdy jest zimno-, swoją drogą -dziwne ,że to tylko te synchronizatory 2 biegu niedomagają... pewnie jakaś wada fabryczna :whistling:

Około 150 zł

Opublikowano

wymiana samego hamulca nic nie da jeśli przesuwka jest już wyrobiona, dopiero wymiana tych dwóch elementów przyniesie efekt czyli płynne wrzucanie biegu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

I jak tam koledzy ktoś ma jakieś nowe info ?

---------- Post dopisany 01-04-2014 at 21:41 ---------- Poprzedni post napisany 09-03-2014 at 12:47 ----------

Tak sobie myślę że może jest to kwestia regulacji mechanizmu zmiany biegów.

Sam naprawiam str. 145 ?

Opublikowano

Pewnie wszystko po trochu ma na to wpływ. W końcu nasze (moja) auta mają kilkanaście lat i ok. 300tys km przebiegu...

Ja ostatnio zauważyłem, że u mnie "dwójka" nie jest idealnie w linii prostej do "jedynki". "Dwójka" jest troszkę bliżej prawej strony. Przyzwyczaiłem się do takiej zmiany i wtedy się nie haczy.

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany w moim przypadku.

Jeśli ktoś zainteresowany to pisać PW

Opublikowano

To co to za tajemnica nie możesz tutaj napisać może się czegoś nowego nauczymy ;-)

Opublikowano

Napisz tu dla potomnych co bylo powodem i jak sobie ztym poradziles :)

Opublikowano
  • Autor

Postanowiłem wymienić olej zgodny z G 052 911 A1/A2.

W ASO za ori. zaśpiewali sobie 185zł/L

Od znajomego dowiedziałem się, że fabrycznie auta są zalewane olejem firmy FUCHS.

Na alledrogo nie chciałem ryzykować z podróbą .

Okazuje się że olej ten można kupić w AGROMIE za 49zł/L

Na odwrocie butelki znajduje się nasz specyfikacja G 052 911 A1/A2.

FUCHS SINTOFLUID 75W80.

Gdzie kupić ?: Fuchs-Oil PL

Biegi wchodzą zdecydowanie lżej.Niebo a ziemia z tym co było wcześniej. Zaś dwójka haczy minimalnie, tylko przy pierwszym wbiciu. Po paru minutach jazdy wchodzi jak w masełko. Wcześniej się z nią siłowałem bez przerwy. Już nawet ruszałem z 2 biegu. Poprzednio był zalany valvoline durablend 75w90.

Tutaj możecie poczytać na innych forach :

Zobacz temat - Seat Exeo-ciko wchodz biegi na zimnym silniku

Olej do skrzyni biegów G052911A1/A2, norma VW 501.50 [Archiwum] - Passat forum

Opublikowano

do jeszcze napisz ile litrów wchodzi do skrzyn :P chodz pewnie jest roznica 5/6 biegowa.. a moze sie myle ?;)

Opublikowano
  • Autor

2.25l

Opublikowano

Według mnie wchodzą ci biegi lepiej bo jest ciepło przyjdzie zima i będzie to samo u mnie teraz też wchodzi drugi bieg lepiej

Opublikowano
  • Autor

Jazda przed i po zmianie dla sprawdzenia różnicy.Zmiana oleju trwała ok 20 min. W tym czasie mocno nie mogła się zmienić temperatura.

Opublikowano

a u mnie takie rzeczy sie nie dzieje i w 1z i w afn. a olej to chyba raczej ori ,przynajmniej ja jak je mam to nic nie robilem ,jedynie co to synchro slychac to juz wolałbym zeby sie chaczyly biegi :whistling:

Opublikowano

Witam. Ja również mam problem z haczeniem drugiego biegu na zimnym silniku po rozgrzaniu jest w miarę ok. oraz problem z jedynką i wstecznym, a mianowicie na zimno wchodzą DOBRZE a po dłuższej jeździe ciężko je wrzucić. Z jedynką jest taki myk, że jak samochód się toczy to gładko wchodzi a ze wstecznym to już trzeba delikatnie się naszarpać. Mechanik powiedział że do wymiany dwumas sprzęgło.

Co to może być? :eusathink:

Opublikowano

Docisk sprzęgła już niedomaga, sprawdź jeszcze czy jak na rozgrzanym silniku ciężko wchodzą po wyłączeniu silnika też tak będzie.

Opublikowano

na nieodpalonym wszystko gładko wchodzi :D czyli wygląda n to że docisk

Opublikowano

Tak

Opublikowano

Ja wsteczny wrzucając popuszczam sprzęgło i w połowie sam ładnie wskakuje.

Opublikowano

ok dzięki za pomoc