Flaha Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Czy komuś z was zdarza się, że "przemaka" autko w okolicach łączenia słupka po stronie kierowcy z dachem? U mnie po ostatnim deszczu zauważyłem w tym miejscu (łuk prawie nad głową kierowcy) na tapicerce mokre zacieki. Czyżby puszczało od strony uszczelki przedniej szyby w jej górnym rogu? Czy tam są jakieś rynienki itp, które mogły się zapchać? Do tej pory, a mam autko już 7lat, nie było takich sytuacji... confused4 Autko swego czasu przeszło starcie z elementami krajobrazu i to dość poważne, ale było to lata temu i do tej pory nic się nie działo... Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi co do przyczyny i sposobu usunięcia.
iwadrian Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 O ile nie nasz szyberdachu,to wina najprawdopodobniej leży po stronie nieszczelności przedniej szyby w miejscu wklejenia.Proponuje Ci przeprowadzenie prostego testu polegającego na polewaniu wodą miejsca prawdopodobnego przecieku.Najlepiej poproś kogos ze znajomych aby wsiadł do auta i obserwował czy w tym czasie coś sie zacznie dziać.Jeżeli masz szyberdach wina może leżeć w zapchanych weżach odprowadzających wodę które od przednich narożników szyberdachu biegną do wewnątrz słupków dachowych.
Darek_G Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Winy szukałbym raczej po stronie "spotkania z przyrodą" - może auto miało wspawywane elementy (słupek, cały dach), albo było mocno pogięte i prostowanie było wspomagane szpachlem. Po pewnym czasie mogły objawić się jakieś nieszczelności i pęknięcia.
Flaha Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Nie mam szyberdachu. Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Czy ktoś z was próbował zdejmować podsufitkę i materiał pokrywający słupek? Dużo z tym roboty? Po zdjęciu tych elementów zobaczyłbym gdzie i co mi przecieka i ewentualnie próbowałbym jakoś to uszczelnić... ok, znalazłem już na forum jak ją się zdejmuje. Teraz pytanie do tych, którzy to już robili - wystarczy tylko zdjąć nakładkę z przedniego słupka i odkręcić lewy słonecznik i lewą rączkę aby zajrzeć w ten nieszczęsny narożnik (nad głową kierowcy) czy trzeba raczej grzebać więcej? Auto na codzień jest mi dość potrzebne i nie wiem ile czasu zaplanować..
Rekomendowane odpowiedzi