Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.7 Biturbo turbina gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowym "klubowiczem" i mam mały problem.

Otóż turbina jedna, prawdopodobnie lewa, gaśnie po jakimś czasie m/w 30 sec, czasami 1 min.

Jak zapalę motor i ciągne go na prawie maxa to przelecę 100 km i jest ok.Wystarczy mu odpuścić i obroty zejdą poniżej 2200-2500 i turbo już nie ładuje.

edit by wojtas-audi :

Skoro jestes nowy to zapraszam do przeczytania REGULAMINU a wtedy do NEWBIE ;)

[ Dodano: 03-01-2007, 22:28 ]

Dzięki.

Ale co masz na myśli.

:?:

[ Dodano: 03-01-2007, 22:29 ]

ok chyba załapałem.

[ Dodano: 03-01-2007, 22:50 ]

KOD BŁęDU:

17965 - Ciśnienie doładowania, przekroczona granica regulacji, brak osprzętu(nie związane ze sprzętem)

Może ktoś pomoże. :?:

Opublikowano

Jedź z tym na ulice Przasnyską 3 i proś Adama Grzybka.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie podejrzewałem Pana Grzybka , ale tego w turbinie.Dzięki

:)

Opublikowano

ja bym polecal VTG, od lat grzebia te silniki i ja bym tylko u nich robil jakakolwiek mechanike silnika, juz nie raz widzialem jak ludzie z 2.7BT przyjezdzali poprawiac do nich bo cos nie banglalo.

Opublikowano
  • Autor

Witam!

Mam paru znajomków co ma złe zdanie o VTG.

Narazie zbieram info i wnioski.

Z takim problemem da się jeździć ale czasami nerwuję.

Co do VTG to ja nie mam opini bo z ich usług nie korzystałem.

Ale napewno nie są tani.Co też wpływa na decyzję co dalej.

Opublikowano

o VTG się nie wypowiadam narazie. Ale nie polecam tych magików.

Opublikowano
  • Autor

Poziek ja też nie chciałem być bezpośredni dlatego nie bywam u nich.

Wybieram swojego brata jak narazie mnie nie zawiódł, co do biturbo to jescze sie nie uwzielismy, na ten problem.

Opublikowano

fakt, tani to oni nie sa, duzo u nich nie robilem ale na razie sie nie zawiodlem. Mam tam kilku ziomow wiec moze dlatego.

Opublikowano
  • Autor

Jak masz przyjaciół to pozazdrościć, niestety ja nie.Też boli że trzeba mieć ziomków co by coś dobrze i w miarę tanio zrobić.Szkoda, ale to przecież POLSKA.

Jak zauważyliście podałem kod błędu i niestety nikt go nie omówił w kwestii praktycznej.Dziwne.

[ Dodano: 09-01-2007, 11:34 ]

A tak po za problemem to zamontowałem ICOM JTG.

Całkiem całkiem.

Opublikowano

Sprawdź szczelność przewodów dolotowych, i przewodów sterowania.

Wygląda na jakąś nieszczelność, sprawdź uszczelkę pod przepustnicą, może być wydmuchana.

Jeszcze jedna sprawa to szczelny wydech między turbiną a środkowym tłumikiem.

Opublikowano

Przewody gdyby były nieszczelne, to słyszałby gwizd przy przygazówce, zresztą turbina by pompowała za mało. U niego jest błąd przeładowania (17965), co by raczej wskazywało na sterowanie turbiną, czyli trzebaby sprawdzić elektrozawór, do tego przewody podciśnienia, ewentualnie sam czujnik ciśnienia...

Opublikowano
  • Autor

Biturbo w kolektorze to max 0,8 BARA po wejściu w tryb awaryjny 0,3-0,4 BARA.

Pamiętajmy iż doładowania schodzą się w kolektorze.

Więc pytanie:

-czy gaśnie jedna turbina czy mulą sie dwie?

-jakie urządzenie (jedno oczywiście np. dziwny czujnik ciśnienia) odpowiada za dwie turbiny?

-a może to przepływka(bo takie stwierdzenie też usłyszałem)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kwestia jazdy

-miasto 17l PB 20l LPG

-trasa 13l PB 15l LPG

Opublikowano

ja sie chyba swojej nie odwaze zagazowac :)

ostatnio lecialem z dzieciakami do babci, 150km nie przekraczajac 120km/h, noga bolala od dotykania gazu bo wierzcie mi to jest sztuka utrzymac go ponizej tej predkosci, i komputerek pokazal mi 8.2 :) tak ze jak sie chce to mozna oszczednie. Normalnie trzea liczyc jak kolega wyzej napisal :D z zaznaczeniem ze jak chcesz to ci bak spali w 200km spokojnie

Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie ufał bym temu komp tak bardzo...jak chcesz sprawdzić faktyczne spalanie to zatankuj do pełna 2 razy i bedziesz wiedział...

Jeżeli założysz sekwencję to koszt jej zwróci sie po około 30 tys km. a gaz ma 106-108 oktana nie 95 lub 98 jak paliwko i jednak jest spora różnica w cenie. Zobacz sobie jakiś wykres po chipie. to samo auto na gazie i na paliwie ma jednak lepsze osiagi na gazie..

Więc dlaczego nie????? :)

Opublikowano

testowalem 2 razy wskazania kompa, i po tej calej trasie plus miasto srednia mi wyszla 10.5 litra na kompie a po 405km weszlo mi do baku 44 litry wiec bardzo nie oszukuje.

Co do gazu, juz raz sobei powiedzialem "nigdy w zyciu" i tak zostanie. Puki mnie stac zeby ja tankowac bede jezdzil eska, jak mi braknie kasy to sprzedam i znowu kupie klekota ale gazu nigdy juz nie zaloze ale to tylko moje osobiste zdanie, tobie moze jezdzic i niech tak bedzie, nie krytykuje zeby bylo jasne. Kazdy ma co lubi. Z tymi wyliczeniami to chyba tez troch eprzesadziles, bo one duzo zaleza od tego jakie odcinki najczesciej pokonujesz. Szwagier tez zalozyl sekwencje do OOOO A6 2.8 i chyba mu si enigdy nie zwroci, do pracy ma 6km wiec nawet mu sie nie zdazy zagrzac zeby na gaz przerzucilo.... i czesciej tankuje benzyne niz gaz

Opublikowano
  • Autor

Witam

Kiedyś ledwo udało mi się przelecieć auto banie ze strykowa do poznania 179 km.

Bolało ale w 48 min.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam (miałem)podobny problem z turbinką, ale nie moge sie połączyć vagiem z motorownia i nie mam pojecia co jest przyczyną czasowo wystepujących spadkow mocy. Fakt mialem nieszczelnosci w wydechu(przepalone siatki za kolektorem) ale juz jest ok i musze sprawdzic czy problem ze słabnieciem nadal występuje.

[ Dodano: 11-02-2007, 20:31 ]

Występuje :evil:

[ Dodano: 12-02-2007, 21:07 ]

Coraz częściej k.... je...... mi gaśnie :evil: .