Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Najczęstsze problemy po swapie skrzyni Multitronic na manual w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie w kolejnym poradniku. Tym razem na tapecie usuwanie problemów z zakresu układu elektrycznego po swapie automatycznej skrzyni biegów Multitronic na manualną skrzynię biegów.

Temat powstał z powodu ilości zapytań dot. różnych problemów trapiących użytkowników decydujących się na przekładkę skrzyni. Powód takiej sytuacji to cały czas kiepska wiedza osób podejmujących się przeróbek z zakresu znajomości systemów elektrycznych w B6 i B7. Spróbujemy temu zaradzić :wink:

Od razu zaznaczę, że temat jest rozwojowy i na pewno pojawiać się tu będą kolejne zagadnienia - oraz z czasem opisy wszystkich jednostek silnikowych, których ten temat dotyczy. Zaczniemy jednak od 1.9TDI AVF i dwóch najczęściej spotykanych problemów czyli podłączenie tempomatu oraz czujnika biegu wstecznego. W obecnym etapie znajdziecie tu tylko opis modyfikacji oraz schematy elektryczne - zdjęcia czy też tutorial pojawią się z biegiem czasu (gdy je dostarczycie lub sam będę miał okazję do wykonania poprawek).

Zaznaczam też, że nie zezwalam na kopiowanie, modyfikowanie i umieszczanie poniższych materiałów w innych miejscach sieci bez uzyskania mojej zgody (troszkę się napracowałem i jeszcze więcej pracy mnie czeka - proszę aby osoby korzystające z tego wątku, uszanowały to).

POMOCNE tematy z FORUM :

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/136289-swap-skrzyni-multitronic-na-manualna/?p=1993563#entry1993563

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/90721-all-b6b7-diagnostyka-skrzyni-multitronic/?p=1432686#entry1432686

A. Czujnik biegu wstecznego.

A4 B6 1.9TDI 131KM (AVF)

Funkcję przełącznika/czujnika biegu wstecznego w przypadku auta ze skrzynią Multitronic pełni przekaźnik, który fabryczni zamontowany jest obok sterownika silnika. Na poniższym schemacie pokażę Wam jak to jest połączone:

reversegearCVT.jpg

Cały myk przy przeróbce na auto z ręczną skrzynią biegów polega na przecięciu przewodów podłączonych do pinów 5 i 7 w przekaźniku i podłączeniu ich w odpowiednie piny czujnika biegu wstecznego umiejscowionego na przekładni manualnej. A zatem ciągniemy dwa przewody od skrzyni biegów do sterownika silnika i mostkujemy je z uciętymi przewodami przekaźnika zgodnie z poniższymi schematami (podział ze względu na 5- i 6-biegową wersję skrzyni biegów - różnica polega na podłączeniu się w inne piny bezpośrednio przy czujniku na skrzyni).

reversegear5.jpg

reversegear6.jpg

Lista części potrzebnych do modyfikacji:

- w trakcie badań

B. CZUJNIK SPRZĘGŁA

A4 B6 1.9TDI 131KM (AVF)

W przypadku skrzyni automatycznej auto nie posiada pedału sprzęgła a zatem nie ma też czujnika - przy swapie na manual bardzo często się go nie zakłada (dużo ludzi przekłada skrzynię, głównie ze względów finansowych i przez to tnie wszelkie dodatkowe koszty). Jeśli auto w którym wykonano modyfikację posiada tempomat - bez poniższej zmiany w instalacji układ utrzymywania prędkości nie zadziała.

clutchsensor.jpg

Poniższa modyfikacja zakłada montaż czujnika w uchwycie nad pedałem sprzęgła oraz wpięcie go do instalacji elektrycznej. Podobnie jak w przypadku czujnika biegu wstecznego - jeden z kabelków musimy przeciągnąć w pobliże sterownika silnika. Drugi kabelek czujnika mostkujemy z przewodem czerwono/białym czujnika hamulca (znajdziecie go tuż obok nad pedałem hamulca).

Części potrzebne do tej modyfikacji:

7H0 927 189 - czujnik sprzęgła // 74zł w ASO (wcześniejsza wersja 8E0 927 189 B została już wycofana z produkcji)
6N0 972 704 - wtyczka // 19zł w ASO
000 979 021 EA - pin do wtyczki // 20zł w ASO

Update A4 B7 2.0 TDI

Robiłem koledze A4 B7 z multitronic na manual :hi:
W skrzynce ECU nie było przekaźnika odpowiedzialnego za światła wstecznego.
Okazało się ze skrzynia wysyła info po CAN do modułu komfortu a ten z kolei do MCE 09 oraz PARKTRONIC 76 ( jesli jest) :wink:

Gdyby ktoś miał podobny problem tutaj jest rozwiązanie

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/460049-TipTronic-to-Manual-Transmission-Swap?s=423731d96cdff2874e62c6a79f87fc89&p=9481660&viewfull=1#post9481660

KOMFORT 46 :

Konektor III (czarny, 12-pin) – PIN 7aktywacja włącznika światła wstecznego

Kodowanie PDC 76 :

00 xxxx: Trailer Hitch
0 = Nie zainstalowane
1 = Zainstalowana
00X XXX: Transmission
0 = manualna skrzynia biegów ( wpisujemy zero )
1 = automatyczna skrzynia biegów
00xx xx: Specyfikacja
0 = Kraje EKG (bez wzmocnionego zderzaka)
1 = ECE-Państwa (S-Model bez wzmocnionego zderzaka)
2 = USA (ze wzmocnionym zderzakiem)
3 = USA (S-Model z wzmocnionego zderzaka)
4 = ECE-Państwa (RS-model)
5 = USA (RS-modelu)
00xxx x: Podwozie
0 = Sedan
1 = Wagon
00xxxx ?: modelu
4 = Audi A4 (8E)

Kodowanie Licznik 17 :

Kanał 060: magistrali CAN-Powertrain (Lista Instalacja)

+00001 = Silnik (Standard)
+00002 = Automatyczna skrzynia biegów (opcjonalnie) ( odejmujemy 2 od istniejacej wartości )
+00004 = Brake (Standard)
+00016 = Poduszka (Standard)
+01024 = Instrument Cluster (Standard)

Sterownik silnika w wiekszości nie przyjmie kodowania !!!

c,d,n

Opublikowano

Jak rozumiem schematy dla biegu wstecznego przedstawiają wersję z MCE Low, dla High sterowanie odbywa się przez MCE.

Swoją drogą zapytam od razu, czy to normalne że światło wsteczne przy MCE High zapala się z lekkim opóźnieniem czy jest to kwestia adaptacji MCE pod multitronic/manual

Opublikowano
  • Autor
Jak rozumiem schematy dla biegu wstecznego przedstawiają wersję z MCE Low, dla High sterowanie odbywa się przez MCE.

Swoją drogą zapytam od razu, czy to normalne że światło wsteczne przy MCE High zapala się z lekkim opóźnieniem czy jest to kwestia adaptacji MCE pod multitronic/manual

Sterowanie to czujnik wstecznego - MCE tylko zasila odpowiednie żarówki na podstawie informacji, które dostaje przez odpowiednią magistralę CAN. Schematu nie należy traktować jako elementarnej przeróbki - skupiamy się jedynie na różnicy w obwodzie elektrycznym czyli w wersji z manualną skrzynią biegów zamiast z przekaźnika korzystamy z czujnika zabudowanego na skrzyni. Pozostała część schematu jest po to aby łatwiej załapać co z czym jest połączone i jak działa dany obwód.

Schematy są dla instalacji LOW ale nie wrzucam wersji HIGH ponieważ wersja MCE nie ma znaczenia dla podłączenia opisywanych elementów.

Co do różnic w czasówce zasilania światła wstecznego - nigdy nie porównywałem tego elementu (MCE z tego co wiem nie posiada możliwości kalibracji takich parametrów więc raczej wiązałbym to z softem // potrzeba więcej przetestowanych egzemplarzy aby coś ustalić).

Opublikowano

warto dodać, A4 b6 1.8 TURBO 2002 rok - wymiana sterownika silnika- brak możliwości akceptacji kodowania przez sterownik

w kazdym przypadku tablica przyrządów pozostaje taka sama

Opublikowano

Zakupiłem czujnik sprzęgła+wtyczkę i zabrałem się do montażu......

Zdj_cie0084.jpg

Zdj_cie0085.jpg

.........i chyba uwaliłem czujnik hamulca:wink: Objawy są nastepujące: po włączeniu zapłonu zapalają się światła stopu, po odpaleniu silnika zaczyna po chwili mrugać kontrolka świec żarowych. W przypadku gdy zapłon nie jest właczony "stop" zachowuje sie normalnie.

I jeszcze pytanie: czy w moim przypadku [2.5TDI V6 AYM] również podpinam się pod pin nr 66 w ECU??

Opublikowano

kolega się podpiął pod przewód czerwono-biały czy biało-czerwony, bo to jest różnica... Na początek wypnij kostkę z czujnika sprzęgła i zobacz czy wróci do normy

Opublikowano
  • Autor
Zakupiłem czujnik sprzęgła+wtyczkę i zabrałem się do montażu......

http://s4.postimg.org/plrdycl6h/Zdj_cie0084.jpg

http://s18.postimg.org/tp9r8xd9x/Zdj_cie0085.jpg

.........i chyba uwaliłem czujnik hamulca:wink: Objawy są nastepujące: po włączeniu zapłonu zapalają się światła stopu, po odpaleniu silnika zaczyna po chwili mrugać kontrolka świec żarowych. W przypadku gdy zapłon nie jest właczony "stop" zachowuje sie normalnie.

I jeszcze pytanie: czy w moim przypadku [2.5TDI V6 AYM] również podpinam się pod pin nr 66 w ECU??

Tak - sposób podłączenia sprzęgła w 2.5TDI jest taki sam. Podeślij mi skany błędów ze sterownika silnika i sterownika ABS.

---------- Post dopisany at 22:38 ---------- Poprzedni post napisany at 22:37 ----------

kolega się podpiął pod przewód czerwono-biały czy biało-czerwony, bo to jest różnica... Na początek wypnij kostkę z czujnika sprzęgła i zobacz czy wróci do normy

Paweł dobrze podpowiada - czerwono/biały kabelek to ten gdzie jest więcej czerwonego (tak się rozpisuje instalacje elektryczne w samochodzie). Z uwagi na możliwość pomyłki podałem nr pinu kabelka z czujnika hamulca (3).

Opublikowano

Paweł dobrze podpowiedział:wink: Nie doczytałem schematu i pomyliłem czerwono/biały z biało/czerwonym:facepalm:. Podłączyłem tak jak ma być, jednak nie rozwiązało to problemu. Odłączyłem więc całkiem czujnik sprzęgła i dalej bez zmian. Kostka wpięta w czujnik stopu-bez zapłonu działa ok, po zapłonie świeci się stop. Kostka wypięta całkiem-po zapłonie zapala się stop. W sobotę mam mieć drugi czujnik i vcds-a na testy.

Opublikowano
  • Autor

Może rzeczywiście coś poszło

Pierwsze - odczytaj błędy.

Opublikowano

Powalczyłem dziś trochę z autem. Jedną bitwę wygrałem, dwie przegrałem:wink: Rozwiązałem problem palącego się światła stopu, wina leżała po stronie czujnika hamulca,po wymianie na nowy wszystko wróciło do normy. Pospinałem resztę wg instrukcji z posta#1. no i...: tempomatu brak[mniemam że trzeba chyba coś jeszcze zakodować], światła wstecznego brak[przewód czar/nieb pod pin nr 2 z czujnika, przewód nieb/czerw pod pin nr 1 z czujnika] tutaj podejrzewam tez uwalony czujnik, bo inna opcja nie przychodzi mi do głowy. Powoli zaczynam wątpić w swoje umiejętności:facepalm:

Opublikowano
  • Autor
Powalczyłem dziś trochę z autem. Jedną bitwę wygrałem, dwie przegrałem:wink: Rozwiązałem problem palącego się światła stopu, wina leżała po stronie czujnika hamulca,po wymianie na nowy wszystko wróciło do normy. Pospinałem resztę wg instrukcji z posta#1. no i...: tempomatu brak[mniemam że trzeba chyba coś jeszcze zakodować], światła wstecznego brak[przewód czar/nieb pod pin nr 2 z czujnika, przewód nieb/czerw pod pin nr 1 z czujnika] tutaj podejrzewam tez uwalony czujnik, bo inna opcja nie przychodzi mi do głowy. Powoli zaczynam wątpić w swoje umiejętności:facepalm:

Tempomat musisz wkodować jeszcze w sterowniku silnika (sterownik pewnie był wymieniany). Wchodzisz w ECU, przycisk LOGIN i kodujesz wartość 11463. Po wszystkim wyjdź pozamykaj VAG/VCDS. Wyłącz zapłon. Włącz go ponownie i test czy działa.

Co do czujnika biegu wstecznego - podmieniłbym go.

Opublikowano

A czy przy przekładce w AVF trzeba zmieniać komputer główny silnika czy wystarczy zmienić kodowanie?

Opublikowano
  • Autor
A czy przy przekładce w AVF trzeba zmieniać komputer główny silnika czy wystarczy zmienić kodowanie?

To zależy od wersji ECU - w większości przypadków niestety ECU trzeba wymienić bo software nie pozwala na zmianę kodowania. Nie mamy jeszcze pełnych danych na ten temat.

Opublikowano

Tempomat musisz wkodować jeszcze w sterowniku silnika (sterownik pewnie był wymieniany). Wchodzisz w ECU, przycisk LOGIN i kodujesz wartość 11463. Po wszystkim wyjdź pozamykaj VAG/VCDS. Wyłącz zapłon. Włącz go ponownie i test czy działa.

Tempomat po kodowaniu odpalił:banan:Dzięki Bart-S za zaangażowanie i pomoc!!!:hi:

Kilka fot z dłubania:

Podpięcie tempomatu

Zdj_cie0087.jpg

Zdj_cie0088.jpg

Zdj_cie0089.jpg

Światło wsteczne:

Zdj_cie0091.jpg

Zdj_cie0092.jpg

Zdj_cie0093.jpg

Opublikowano
  • Autor

Tempomat po kodowaniu odpalił:banan:Dzięki Bart-S za zaangażowanie i pomoc!!!:hi:

Kilka fot z dłubania:

Podpięcie tempomatu

http://s14.postimg.org/tzpq3f28d/Zdj_cie0087.jpg

http://s30.postimg.org/rtdhrp6st/Zdj_cie0088.jpg

http://s10.postimg.org/8byirjtv9/Zdj_cie0089.jpg

Światło wsteczne:

http://s27.postimg.org/nl4guck9b/Zdj_cie0091.jpg

http://s28.postimg.org/511sabqft/Zdj_cie0092.jpg

http://s14.postimg.org/nnf67bojx/Zdj_cie0093.jpg

No to teraz kołuj jeszcze czujnik wstecznego i dokończ modyfikację :thumbup1:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czujnik zakupiony, wymieniony......i nastała jasność przy cofaniu:wink:

Opublikowano
  • Autor
Czujnik zakupiony, wymieniony......i nastała jasność przy cofaniu:wink:

No i gitara :thumbup1:

Opublikowano

przydaloby sie uzupelnic o spis czesci mechanicznych do przekladki ;)

Opublikowano
  • Autor
przydaloby sie uzupelnic o spis czesci mechanicznych do przekladki ;)

Od tego jest inny temat :wink:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

I ja mam problem z podłączeniem świateł wstecznych .

Czujnik w skrzyni jest ale nie ma instalacji w ogole wiec muszę ja zrobić sam . Proszę powiedzcie mi jak to pociągnąć ?

Ze schematu wynika ze muszę pociągnąć 2 przewody do ecu dobrze rozumiem ? tylko teraz kwestia do których pinów w ecu podłączyć te przewody ?

czy żeby dostać sie do ecu trzeba odkręcać wycieraczki ?

silnik 1,9 avf wczesniej był 2,5 bau