Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Najczęstsze problemy po swapie skrzyni Multitronic na manual w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Danielo924 napisał:
W dniu 29.05.2018 o 22:55, szaman864 napisał:

Siemano i to drganie jest od samego początku przekładki?? Od pierwszego uruchomienia???

Tak od początku. Przed przekladka silnik chodził elegancko. 

To raczej napewno coś źle dwumasa zlozona. U mnie wszystko elegancko dziala

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie odświeżę kotleta.

W blokach pomiarowych kierownicy manetka tempomatu elegancko wyświetla działanie. W blokach silnika 66 (bo w 006 u mnie nie ma czujników hamulca sprzęgła tylko temperatura, lamda i obroty) na samym końcu jest cały czas 101. Jeżeli chodzi o czujnik to jest nowiutki Podłączony z jednej strony do szarozielonego pinu 13 w białej kostce pod komputerem natomiast z drugiej strony podpięty pod 3 pin ( UWAGA nie ma u mnie kabla czerwono-białego, jest biało-czerwony, czerwony , czerwono czarny  i czarno brązowy - podpięte pod czarno brązowy). Na chwilę obecną ABS nie wywala, żadnych błędów nie sieje ale obroty dalej wolno spadają i tempomat się nie uruchamia. Błędu czujnika sprzęgła już komputer nie wyświetla.

Co z tym fantem zrobić, jak uruchomić ten tempomat? Silnik ALT multitronic -->manual.

EDYTA:  Po przejechaniu większej odległości jednak czujnik stopu umarł - źle połączony kabel. Cóż, w poniedziałek zamówię nowy. Może będzie na obuwie opisany który pin jest który.

Edytowane przez Arzyk
Czujnik jednak padł

Opublikowano
51 minut temu, Arzyk napisał:

Panowie odświeżę kotleta.

W blokach pomiarowych kierownicy manetka tempomatu elegancko wyświetla działanie. W blokach silnika 66 (bo w 006 u mnie nie ma czujników hamulca sprzęgła tylko temperatura, lamda i obroty) na samym końcu jest cały czas 101. Jeżeli chodzi o czujnik to jest nowiutki Podłączony z jednej strony do szarozielonego pinu 13 w białej kostce pod komputerem natomiast z drugiej strony podpięty pod 3 pin ( UWAGA nie ma u mnie kabla czerwono-białego, jest biało-czerwony, czerwony , czerwono czarny  i czarno brązowy - podpięte pod czarno brązowy). Na chwilę obecną ABS nie wywala, żadnych błędów nie sieje ale obroty dalej wolno spadają i tempomat się nie uruchamia. Błędu czujnika sprzęgła już komputer nie wyświetla.

Co z tym fantem zrobić, jak uruchomić ten tempomat? Silnik ALT multitronic -->manual.

co do tych kolorów kabli itp to brałeś je ze schamatów dla ALT czy dla innego silnika?

Opublikowano

Przyznam, że brałem z pierwszego postu, czyli od innego...

Opublikowano

no to pięknie hehe

jakoś na wieczór mogę Ci wkleić schemat z ELSY.

Opublikowano
1 minutę temu, MaTeo85 napisał:

no to pięknie hehe

jakoś na wieczór mogę Ci wkleić schemat z ELSY.

Jeżeli też masz możliwość wpięcia w komputer (czy aby napewno pin 13 w białej kostce pod kompem) to będę zobowiązany.

A tymczasem poszukam sobie czujnika na allegro :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, ma ktos może schemat podlączenia czujnika biegu wstecznego w A4 1.8T 2003r. 163 km, po przekladce z multi na skrzynie 6-biegów z 2.0T ? Tak jak w pierwszym poscie przy skrzyni 6-biegowej czy w benzynie jest inaczej?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, odgrzeje jeszcze raz kotleta ale z trochę innym problemem. Zakupiłem niedawno A4 B6 i okazało się że jest po swapie z multi na manual o czym zapomniał mi powiedzieć poprzedni właściciel. Problem - nie działa mi tempomat, sprawdziłem vagiem nastepujace rzeczy:
     czujnik stop - DZIAŁA
     manetka tempomatu - DZIAŁA , jest aktywowana i wszystkie pozycje (OFF, ON, RESUME, CANCEL) docierają do komputera
     prędkość - pojawia się w VCDS
     czujnik sprzęgła - tu jest problem, bo w blocku 06 mam cały czas 1 na pierwszej pozycji odpowiedzialnej za sprzegło, nic sie nie zmienia jak wciskam sprzęgło (tak samo na nowym czujniku)

wtyczka ma 2 piny:
      1 podłączony od czujnika stop (z 3 pinu) zgodnie z schematem że strony 1 sprawdzony miernikiem - przewodzi

2 idzie pod ECU - do pinu 13 białej kostki i też przewodzi

Wygląda to tak jakby sprzęgło było cały czas wciśnięte :( Miał ktoś może tak samo?? Podejrzewam że jeszcze trzeba cos przekodować??? Dodam że w sterowniku silnika jest przekodowane na 00002 i w liczniku w bloku 06 odjęte 2. Błędów żadnych nie ma. Bardzo proszę o pomoc doświadczonych w tym temacie bo strasznie mnie irytuje już to że nie działa ?

Na jakimś filmiku na YouTube zauważyłem że w Engine - Group 022 - pole 1 powinno być 0.0 a u mnie jest 9.0 nie wiem czy ma to znaczenie... :(
Proszę jeszcze raz o pomoc Bart_S albo kogoś innego doświadczonego...IMG_20180928_160721.jpg

Edytowane przez Maaaniek

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.09.2018 o 18:07, Maaaniek napisał:

2 idzie pod ECU - do pinu 13 białej kostki i też przewodzi

Zobacz czy na masz sygnał z czujnika sprzęgła bezpośrednio na ECU. Jeśli był automat to trzeba prowadzić bezpośrednio przewód na ECU, bo nie ma we wiązce pojazdu przewodu sygnałowego.  Podaj jeszcze dokładny numer sterownika silnika.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, czy jest tutaj ktoś kto robił taka przekładke w 1.8t AVJ i może pomóc jak podlaczyc tempomat? Bo kolory kabli na podanych pinach ze schematu 1.9tdi kompletnie się nie zgadzają. Proszę o pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Odgrzeje kotleta szykuje się do swapu z Multi na manual. Mam silnik BPW i pytanie jaki model skrzyni jest najlepszy do tego silnika. I Pytanie odnośnie ECU czy mój model da się kodować wrzucam zdjęcie z vaga.

20200126_161725.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.01.2020 o 19:21, Kaliin napisał:

Witam,

Odgrzeje kotleta szykuje się do swapu z Multi na manual. Mam silnik BPW i pytanie jaki model skrzyni jest najlepszy do tego silnika. I Pytanie odnośnie ECU czy mój model da się kodować wrzucam zdjęcie z vaga.

20200126_161725.jpg

siema niby ale jeszcze nie doszlem do tego przekodowanie musi nastąpić na samym poczatku przed rozłączeniem skrzyni abs itp itd bynajmniej BPW +cvt  ale na bank sobie tego nie powiem  drugie wyjscie ogarniety tjuner i kopia Twojego wsadu  na przerobienie pod manuala 

skrzynia ośka czy quattro ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Aby nie zakładać nowego wątku zapytam tutaj z moim problemem. Otóż mam pod maską wiazke że sterownikiem który jeździł w manualu a wiązka środka jest z automatu. Ktoś jest w stanie ogarnąć jak to podpiąć aby światła zaczęły swiecic? Gdzie szukać sygnałów i gdzie się z nimi wpiąć s moduł komfortu?  Auto to a4b7 2.0tfsi bgb, co do wiązki wnętrza to nie wiem czy jest tip czy multi 

Edytowane przez kamykprzemek

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Audi a4b6 2.4 bdv nr ECU 8e0 909 552 A, w temacie ktoś pisał że trzeba się wpiac do 39 pinu ale niestety u mnie pod tym pinem nie ma przewodu. Czy ktoś może wie pod który pin się wpiac w tym ECU, dodam że sam dokładałem tempomat jak jeszcze skrzynia automatyczna była i wszystko działało 

Edytowane przez Dmma

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy. Jak wygląda sprawa z podłączeniem tempomatu do Audi a4 b7 2.0tdi BRE 2006r. Po takiej przekładce z multi ?

Szukam i szukam i niczego konkretnego nie mogę znaleźć czy tu będzie tak samo jak w b6?

Edytowane przez Milosz132132

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Czy sa gdzieś opisane dokładnie wszystkie przeróbki elektryczne przy zmianie skrzyni z automatycznej na manualna ?

Silnik 1.8t BFB 

Rok modelowy 2005.(a4b7 ) 

Sterownik silnika i kodowania ogarnie mi znajomy także to nie problem

Bardziej mi zalezy na tym by działało światło cofania, możliwosc podpiecia tempomatu. 

Edytowane przez xspeed99

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam czy koś mi pomoże? walczę z tempomatem w a4 b7 po przekładce  na manual silnik 2.0 tdi BLB podłączyłem pin 39 w ecu nic potem 43 w ecu nic czujnik sprzęgła sprawdzony 100% sprawny ( podłączony do pedału hamulca pin 3 ) który to jest w końcu pin w ecu ? proszę o pomoc 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.10.2024 o 09:18, amator3469 napisał(a):

Witam czy koś mi pomoże? walczę z tempomatem w a4 b7 po przekładce  na manual silnik 2.0 tdi BLB podłączyłem pin 39 w ecu nic potem 43 w ecu nic czujnik sprzęgła sprawdzony 100% sprawny ( podłączony do pedału hamulca pin 3 ) który to jest w końcu pin w ecu ? proszę o pomoc 

jeżeli schemat sie nie myli to tak jak w bpw ma byc pin 43 

8E0-047051205.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

bardzo dziekuję przydało się 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, wie ktoś jak odpalić a4 b7 2.0tdi po swapie skrzyni z multitronica na manual ? Koło ecu nie ma tego przekaźnika co w b6. Na krótko odpala tylko przez stacyjkę nie działa.